algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
16°

Segles després... 'La Justícia, també en català'

Els ciutadans que volen exercir el seu dret a usar la llengua catalana davant l'administració de justícia es troben, en el millor dels casos en la situació que són tractats com a estrangers al seu propi país.

Però el més habitual és que siguin tractats com si fossin negres a la Sud-àfrica de l'apartheid (fa molts d'anys vaig publicar aquest article que ho denunciava i que va tenir gran impacte).

Si pretens usar el català davant l'administració de justícia et pots trobar que el teu propi advocat et recomani que no ho facis perquè podria perjudicar els teus interessos, si persisteixes, aniràs trobant tota mena d'entrebancs i, fins i tot, et pots trobar amb la mateixa 'recomanació' de l'advocat però feta pel propi jutge... i a vegades pot ser encara pitjor: en compte de recomanació és, directament, una exigència.

Ara, després de segles de patir aquesta situació, el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) i el Govern i d'altres organismes i entitats com l'Obra Cultural Balear, han presentat la campanya 'La Justícia, també en català', amb l'objectiu de promoure l'ús de la llengua catalana a l'Administració de justícia i de fomentar el coneixement i el respecte dels drets lingüístics.

La iniciativa arriba tard. Tardíssim. Generacions i generacions de ciutadans dels territoris de parla catalana sota administració espanyola han estat tractats de manera injusta pels suposats responsables d'impartir justícia.

I malgrat això, cal celebrar aquesta iniciativa, donar-hi suport i mantenir-se vigilants per veure fins on arriba.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per segur, fa dervers d'un any

Si hubiese hablado en inglés, nadie hubiese dicho ni mu.
¡Que asco de paisanaje!

Valoració:1menosmas
Per segur, fa dervers d'un any

Gasol habla en castellano porque es una de sus lenguas, y además le da la gana.
Gasol es un hombre que ha viajado por todo el mundo y por lo tanto no tiene la mentalidad totalmente provinciana de casi todos los que deambulan por este foro.
Los comentarios negativos y xenófobos siempre vienen de tíos que solo han llegado hasta S'hort des Ca.

Valoració:-2menosmas
Per Lluís, fa dervers d'un any

Hem d´estar vigilants, però llavors ve el Pau Gasol i es jubila en castellà davant tota la putuleia al Liceu, i ningú es va aixecar i marxar.

Valoració:1menosmas
Per Efectivament, fa dervers d'un any

Efectivament, cal mantenir-se vigilants perquè de seguretat jurídica, res de res, per molt que l'OCB i el TSJB hagin fet pronunciaments favorables. Hem de pensar que hom pot expressar-se en català i que un jutge, per quedar bé, s'ho empassi, però res no ens garanteix que en haver de dictar sentència no faci balanç. Per qualque cosa és que l'administració espanyola mai no s'ha plantejat traspassar competències en matèria judicial. Independència o res a fer.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente