algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Perquè estimam Mallorca i la cultura, no ens agrada el Festival LEM (Literatura Expandida a Magaluf)

Declaració del Grup impulsor @boicot_lem

Som un grup de persones del món de la cultura i la defensa de la terra i el territori que hem llançat la campanya @boicot_lem, preocupades pel que aquest esdeveniment implica com a rentada de cara i legitimització a través de la cultura d’empreses com Melià Hotels i de les dinàmiques turistificadores que estan portant la nostra illa al col·lapse. Aquest escrit és una resposta al publicat el dilluns 6 de setembre per Rata Corner a través de les seves xarxes socials. Ho fem amb aquest format perquè creiem que la complexitat i profunditat del debat requereix narratives diferents a les pròpies de la immediatesa i el to de les xarxes socials.

Ens pensàvem que els hi havien ficat un gol, però ha resultat que era un gol en pròpia porta.

Melià Hotels és una empresa que porta dècades contribuint a la destrucció del territori de Mallorca i altres indrets del món, explotant treballadores, pressionant governs i intervenint en les polítiques públiques amb l’únic objectiu de mantenir els privilegis i augmentar els beneficis.

Melià Hotels és una de les principals responsables de la situació insostenible a la qual ha arribat la nostra illa: massificada, superpoblada, contaminada, gentrificada, que ha perdut la sobirania alimentària i amb una llengua pròpia, la catalana, de cada cop més minoritzada i minoritària.

Centenars de desnonaments mensuals, de cada vegada més territori en mans d’estrangers rics, molta gent que, tot i tenir una feina, no arriba a final de mes… tot això són només algunes de les conseqüències de la consolidació de la marca 'Mallorca' i del monocultiu turístic imposat per empreses com Melià Hotels amb la connivència dels diferents governs.

Rata Corner podria haver triat altres aliances i altres fórmules per a remarcar, amb fets, el seu «compromís amb el medi ambient i el nostre suport a un model turístic diferent de l’actual». Però no. Decidiren ajuntar-se amb Melià. Gol en pròpia porta.

En un context de monocultiu turístic, sembla que cap activitat té valor sinó és rendible en termes turístics. La cultura no n’està exenta d’això. Se té cura del patrimoni no tant per a considerar-lo un valor en sí com per mantenir-lo atractiu per als turistes. S’inverteixen molts diners en l’organització de festivals culturals d’alt nivell, com Formentor o l’Atlàntida Film (amb clausura reial inclosa), amb l’objectiu de posar Mallorca en el mapa de les agències turístiques. No és casualitat que la Fundació Turisme Illes Balears, una de les patrocinadores del LEM, hagi esdevingut la principal institució 'cultural' de Mallorca.

Ara, a més, s’ha instal·lat el mantra suïcida de què el tan glossat 'canvi de model' significa baratar turistes pobres per turistes rics. Precisament, en Macià Blàzquez ens parlava aquest diumenge del perill que això representa, car són els turistes rics els que estan fent l’illa més cara per a tothom.

Efectivament, baratar un turista gat de cervesa per un escriptor de primer nivell internacional no representa cap canvi de model, només una gentrificació de la clientela i un efecte crida per als únics estrangers que són de debò perillosos, que són els rics, els que compren el territori i lloguen les cases a preus desorbitats. El balconing, cerveser o literari, no deixa de ser balconing.

Tot això és el que contribueix a consolidar i legitimar (culturewashing en diuen) el Festival Literatura Expandida en Magaluf, per molt que la gent de Rata Corner recorri a llocs comuns i banals, absolutament desproveïts de contingut, com «obert a tothom» o «nous públics» quan saben, com sabem nosaltres, que no volen dir res, perquè és obvi que el més a prop que hi estaran altres potencials «nous públics» diferents als de sempre, és granera en mà a les habitacions dels distingits convidats, servint els cocktails, preparant els canapès, escurant els plats, etc., la gran majoria d’aquestes persones sota condicions laborals bastant precàries.

Transformar el model econòmic i el model cultural no es pot reduir a baratar els continguts o els agents, implica canviar estructures, i en el cas del model turístic, decréixer. Una de les principals aportacions de la cultura a aquest canvi de model seria, precisament, deixar de servir per situar Mallorca en el món i per rentar la cara de les empreses que històricament han contribuït a la destrucció de l’illa.

Mallorca bull de cultura, tot arreu de l’illa diàriament hi ha múltiples expressions culturals que fa la gent perquè som persones humanes i la cultura és un fet essencial de la nostra existència individual i social. La cultura és una fi en si mateixa, no un pretext ni un instrument de legitimació de pràctiques socialment nocives. Una altra cosa, molt legítima si voleu, són les indústries culturals i el negoci. Però quan les indústries culturals i els negocis suposen una amenaça per a la col·lectivitat també és legítim alçar la veu i denunciar-ho.

Això és el que estem fent.

Perquè estimam la cultura i estimam Mallorca.

Grup impulsor @boicot_lem

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Guim, fa mes de 2 anys

Marc quanta raó tens, ara, no és un problema de la parla barcelonina, és d'un tipus de persones que retorcen el llenguatge per raons ideològiques i pensen que fent-ho canviaran el món a la seva forma de pensar. Vaig llegir una pancarta on deia, "Prou desnonades per banquers". El banc que feia el desnonament era d'una dona, però havien de posar el femení igual a bo i el masculí a dolent. Per aquesta gent, no podia haver-hi una dona banquera i dolenta. Et recomano el llibre de Carme Llunyent "Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou", on diuen prou a aquest neollenguatge.

Valoració:2menosmas
Per Restauradora, fa mes de 2 anys

Desgraciadament no és del tot cert que "Se té cura del patrimoni no tant per a considerar-lo un valor en sí com per mantenir-lo atractiu per als turistes"... Almanco a Mallorca que més aviat s'ignora i es desconeix la major part del patrimoni, restant sense cap tipus de protecció o intervenció, esperant la seva degradació i destrucció si no és que ja ha desaparegut.

Valoració:0menosmas
Per Maria, fa mes de 2 anys

Això és patètic!!! Doncs qué us agrada a Magaluf?? El botellot?? Incoherència en estat pur!!
Tant de bó hi hagués més iniciatives com aquestes, valentes, originals i que ajuden a millorar un destí destruit per MOLTS!!!! No sols per 1 empresa...
Vista la cultura que és de tots!! Vista la iniciativa de Rata Corner i tots els que hi col.laboren!!

Valoració:-5menosmas
Per Tanta insistència és sospitosa, fa mes de 2 anys

Uep, madona, de covardia res. Pura tàctica. Coneguent les manyes de certs hotelers, no m' extranya que la gent vulgui preservar el seu anonimat.

Valoració:-3menosmas
Per Joana Aina, fa mes de 2 anys

Ja no només és haver començat un boicot anònim a una llibreria independent (Rata Corner) que s'ha destacat pel seu compromís amb l'economia de la barriada, els valors del feminisme, la lluita contra l'homofòbia, el racisme o la defensa de la llengua catalana. És haver traspassat alguns límits com poques vegades s'han vist a l'escenari cultural de les Balears, i que ha inclòs telefonades coactives a amics dels llibreters, col·laboradors de la llibreria i algunes persones vinculades amb el LEM. Evidentment, hi ha uns interessos personals en atacar el projecte, amagats rere un discurs que apel·la a la cultura i a la terra... És aquesta, la gent que ens ha de defensar? VERGONYA!!!

Valoració:5menosmas
Per madona, fa mes de 2 anys

Si Rata Corner no hagués avisat al seu facebook escriuríeu ara aquestes paraules? Rata Corner no s'amaga i tots sabem els seus noms i llinatges. Per què el @boicot-lem es fa baix el covard anonimat?

Valoració:3menosmas
Per Pere, fa mes de 2 anys

Patètic. D'una banda demanam que els nostres empresaris apostin per la cultura i per l'altra hem de rebutjar el seu patrocini?

Valoració:4menosmas
Per Marc, fa mes de 2 anys

Aquest text està mancat de la més mínima empatia. Sembla escrit per una pseudofeminista de la zona metropolitana de Barcelona queno ha fet feina en un hotel en la seva vida. A més, "estem fent"?, "estimam Mallorca"? Com es pot prendre seriosament un escrit tan desbaratat gramaticalment?

Valoració:2menosmas
Per Qui és qui, fa mes de 2 anys

Qui és aquest grup impulsor?
Trob legítima la crítica, però no les maneres com s'està fent tot això. Perquè no anam de cara?

Valoració:5menosmas
Per Marc, fa mes de 2 anys

Melià només explota treballadores? No hi ha treballadors explotats? En quina llengua servilment barcelonina escriu aquesta gent?

Valoració:-9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente