nubes dispersas
  • Màx: 11.78°
  • Mín: 7.77°
11°

Gabriel Alomar i Villalonga, un homenatge

El proppassat 3 d’agost, al Saló de Plens de l’Ajuntament de Palma, tingué lloc un reconeixement a la figura de Gabriel Alomar i Villalonga a proposta de la Fundació Gabriel Alomar i Fundacions Darder Mascaró amb motiu del 80è aniversari de la seva mort el 7 d’agost de 1941. Un acte que comptà amb el catedràtic de la UIB Pere Rosselló Bover que glossà la figura d’aquest intel·lectual, així com unes paraules del regidor de Cultura, Antoni Noguera, del Vicepresident de la Fundació que du el seu nom, Cosme Bonet, de les Fundacions Darder Mascaró, jo mateixa, i finalment del batle de Palma José Hilla.

Gabriel Alomar i Villalonga va néixer a Palma el 1873 fou una figura cabdal del republicanisme, el socialisme, el catalanisme popular i el mallorquinisme polític.

El retorn a Mallorca de les seves despulles va ser el 8 d'agost de 1977, per iniciativa de l’Ajuntament, essent el batle Paulí Buchens i els dos regidors que varen fer les gestions foren Miquel Duran i Pau Seguí.

Així responien a la gran campanya reivindicativa d'Alomar impulsada pel Congrés de Cultura Catalana i l'Obra Cultural Balear.

El fill de Gabriel Alomar, Víctor Alomar, va col·laborar en tot moment per a fer possible l'operació.

L'enterrament, a una tomba cedida pel consistori va ser el 10 d'agost, en un acte públic amb uns centenars de persones.

Posteriorment l’any 1984 l’Ajuntament de Palma el declarava fill il·lustre i l’any 2015 el Consell de Mallorca fill predilecte.

La UIB, l’any 2019 va organitzar unes importants jornades, les ponències de les quals estan pendents de prompta publicació.

Així mateix i amb motiu del vuitantè aniversari de la seva mort les Fundacions Gabriel Alomar i Darder Mascaró de Mallorca i l’Institut Sobiranies del Principat decidiren que era un bon pretext per seguir reivindicant una figura clau de la vida cultural i política del primer terç del segle XX en les terres de parla catalana, especialment en allò que es refereix a les Illes Balears i Catalunya. La seva vida i obra se situa en la intersecció del desenvolupament del republicanisme, el catalanisme i el mallorquinisme, constituint una de les seves arrels més fecundes i perdurables. Alhora, el seu llegat també s’encarna en les diverses iniciatives institucionals pel reconeixement nacional de l’autogovern.

Però tampoc s’atura aquí, Gabriel Alomar jugarà a més un paper clau en el desenvolupament de les avantguardes artístiques i literàries no tan sols de Catalunya o Mallorca, sinó del conjunt del sud d’Europa.

Per tot això els organitzadors d’aquests esdeveniments pensàrem que la commemoració de la seva vida pot ser que permeti una reflexió conjunta sobre la seva significació en clau de passat i de la importància del seu llegat en clau de present i futur, que alhora serveixi com a base del diàleg i intercanvi de les terres de parla catalana que foren espai de la seva activitat.

Per la qual cosa organitzarem unes jornades conjuntes entre Barcelona i Mallorca dins el mes de novembre que s’inauguraran a Barcelona i es tancaran a Palma. Reuniran experts sobre la vida i obra de Gabriel Alomar. Aquestes jornades versaran sobre el seu pensament territorial i urbà, les seves aportacions en el camp literari i de les avantguardes artístiques i el paper clau que va jugar en la definició del republicanisme, el socialisme, el mallorquinisme polític i el catalanisme popular.

Tindran el suport a l’Ajuntament de Palma i de Barcelona, el Consell de Mallorca, el Govern de les Illes Balears i la Generalitat de Catalunya.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.