algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
13°

El mirall d'Òmnium

Aquest diumenge s'ha fet a Barcelona l'acte d'inici de la celebració dels 60 anys de l'entitat cultural de referència a Catalunya, Òmnium Cultural, que va ser fundat l'11 de juliol de 1961 pels empresaris Lluís Carulla i Canals, Joan Baptista Cendrós i Carbonell, Fèlix Millet i Maristany, Joan Vallvé i Creus i Pau Riera i Sala.

Durant aquests seixanta anys, Òmnium ha passat per tota casta de vicissituds, dos exemples: va ser il·legalitzada per les autoritats franquistes i el seu actual president ha estat tancat a la presó per motius estrictament polítics duran gairebé quatre anys.

Òmnium va ser essencial en la recuperació cultural dels seixanta, en la recuperació de la Generalitat i l'autogovern i en la posada en marxa del procés de normalització lingüística dels vuitanta. Va aixoplugar la campanya 'Freedom for Catalonia' a principis dels noranta i ha estat un dels motors importants de mobilització popular durant la dècada dels 2010.

Els darrers anys, Òmnium ha experimentat un creixement espectacular i ha passat de tenir 40.000 socis a sumar-ne 185.000, la qual cosa el converteix en l'entitat civil més potent de tot el continent europeu.

L'acte d'aniversari ha servit per posar en valor la tasca de tantíssima gent que han sumat el seu talent i els seus esforços en la tasca col·lectiva de fer créixer i fer avançar l'entitat, com per exemple, els presidents (i la presidenta Muriel Casals) i els equips directius... I per celebrar que Jordi Cuixart, l'actual president, ha estat excarcerat. I, també, per reconèixer l'excel·lent tasca que ha fer Marcel Mauri, com a vicepresident i portaveu de l'entitat durant aquests anys tan difícils.

Òmnium, forma part de la Federació Llull, juntament amb Acció Cultural del País Valencià i l'Obra Cultural Balear, i lògicament, en moltes etapes històriques ha estat mirall i inspiració per a les seves entitats agermanades. Com també ho ha estat l'OCB en els seus moments més àlgids.

Hi ha qui predica que els mallorquins i els illencs no ens hem d'emmirallar en Catalunya... En el cas de l'OCB, això és materialment impossible, Francesc de Borja Moll, impulsor de la fundació de l'OCB, explica a les seves memòries que es va emmirallar en una entitat que s'acabava de crear a Catalunya per animar a crear l'OCB.

El mirall era Òminium. Per molts anys!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Visca la República catalana!, fa mes de 2 anys

La sobirania correspon al conjunt del nostre poble; és a dir, correspon a tot el poble català, no a una part d'aquest (Mallorca, Eivissa, el Principat, València, Catalunya Nord, Menorca, Formentera, l'Alguer, etc.). Si fomentam la divisió de la nació catalana col·laboram a la perpetuació dels imperialismes del Regne d'Espanya (UN regne), de la República francesa (UNA república) i de la República italiana (UNA república).

Valoració:4menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys

"Eivissa, petit bocí
de la terra catalana
que arrencà la tramuntana
i enmig de la mar florí!"



http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699

Valoració:3menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys

«Menorca és catalana, genuïnament catalana (…) [i cal] enfeinar-nos en la tasca, àrdua és ver, però també bella i justa de la catalanització radical de la nostra illa. (…) Advinguda la República, que no pot ésser altra que federativa, ens cal tombar els ulls vers la història i regenerar-nos com a poble lliure. (…) Res d’Estat Balear, res de provincianisme. Volem ser catalans, tot essent menorquins, com en són els empordanesos, els rossellonesos, els mallorquins mateixos. (…) Si Menorca és una regió catalana ha de seguir una política catalana.» Joan Timoner i Petrus, Menorquit (1931)



http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699

Valoració:3menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys

«Mallorca, sense perdre cap característica de la seva fesomia pròpia, no és altra cosa que una illa catalana, digui el que digui tot el filisteisme vuitcentista. Com a tal forma part de la Catalunya integral, [...]. Cal desfer l’equívoc que Mallorca és una regió d’Espanya distinta de Catalunya, i desvirtuar el regionalisme o el mallorquinisme com a conceptes mancats totalment de sentit». La Nostra Terra (1930)



http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699

Valoració:3menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys

"tot Catalunya (aleshores no dèiem “Països Catalans”, sinó Catalunya i prou. Per a nosaltres, tan Catalunya era Barcelona, com Alcoi, com Ciutat, com Lleida o com Perpinyà". Josep Maria Llompart (1981)



http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699

Valoració:3menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys

Paraules de l'escriptor de Consell Joan Guasp en un fragment del parlament que va fer a la nit de les revistes en català (Barcelona, març 2013) i reproduïdes a la pàg. 20 del núm. 232 de la revista "El Mirall" (maig-juny 2013):



"[...] nosaltres, des de les Illes, pensem en la Nació com una unió dels mal anomenats Països Catalans. Això de Països Catalans i de Catalunya, expressat com s'entén ara, no és del tot exacte. Hem de parlar només de Catalunya, però no com el Principat tot sol, sinó que formem Catalunya el Principat, [...], les Illes i el País Valencià. I altres petits territoris [...]. Jo que sóc de la zona del Raiguer, al centre de Mallorca, sóc tan català com els que han nascut a les comarques del País Valencià, la comarca d'Osona o de l'Empordà o qualsevol altra. Tant com un senyor nascut a Sant Just Desvern o a les rondes de Sant Antoni o de Sant Pere. [...]"

Valoració:2menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys

"Blai Bonet, el fons del mar" entrevista de Jordi Coca, Serra d'or, gener 1981



"Per anar bé necessitaríem un sol president de la Generalitat per a tot el País Català; perquè tampoc no cal dir Països Catalans. No. País Català i prou. I un sol president. Un president per al País Català. El President de la Generalitat hauria de ser-ho del Principat, de les Illes i del País Valencià. Això de les autonomies ho espatlla tot."



http://www.mallorcaweb.com/magpoesia/bonet-blai/paraula.htm

Valoració:0menosmas
Per escorpí, fa mes de 2 anys

Una sola cultura, una sola llengua, una sola República: la República dels Països Catalans!

Valoració:2menosmas
Per De Salses a Guardamar, fa mes de 2 anys

"La proposta de Guia recull, així mateix, una llarga tradició d'ús ample del significant Catalunya. Com a exemple paradigmàtic, el mallorquí Gabriel Alomar es referia a 'tota la Catalunya' com a agrupació de la Catalunya continental i la Catalunya insular, tal com recull Gregori Mir en el llibre 'Sobre nacionalisme i nacionalistes a Mallorca'."
(Viquipèdia, article "Digueu-li Catalunya")



Aquí teniu la proposta de Josep Guia:
https://www.academia.edu/2486699/%C3%89s_molt_senzill_digueu_li_Catalunya

Valoració:4menosmas
Per Jordi, fa mes de 2 anys

Per molts d'anys, Ômnium!
Hi ha una cosa que no entenc: no deim que, culturalment som una sola realitat només que, políticament, cada territori ha de fer la seva via?
Idò si culturalmen som tot u, què feim esbocinats entre Òmnium, Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural de l'Alguer i Institució Cultural de la Franja de Ponent?
Com quedam? Som una cultura o en som unes quantes de diverses?

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente