nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

Diari de Balears, una història (malgrat tot) prodigiosa

Diari de Balears, la capçalera més important de la premsa escrita en català, acaba de complir 25 anys.

Fa 25 anys que l'editorial Hora Nova va decidir reconvertir el diari 'Baleares' en Diari de Balears i va encarregar dirigir el projecte a Miquel Serra i Magraner.

L'aparició de Diari de Balears va canviar la història de Mallorca per sempre més. El col·lectiu humà de mallorquins que s'identifiquen amb la llengua catalana, sotmès a un procés constant de minorització, discriminació i arraconament, disposava, a la fi, d'un mitjà comunitari que 'parlava com ell'. Una eina autocentrada d'informació, opinió i anàlisi que parlava per a aquest col·lectiu, des d'aquest col·lectiu. Una eina modesta i vigilada de reüll pels poderosos, però viva, moderna i eficaç.

Diari de Balears va avançar i es va retroalimentar de l'avanç del moviment social en favor de la Llengua, la Cultura i el País, i ambdós varen ser reiteradament traïts per bona part dels responsables institucionals que havien arribat a les institucions de Govern enlairats pel binomi imprescindible: mitjans de comunicació i moviments socials.

Malgrat tot, Diari de Balears va fer camí i va sobreviure a l'abraçada de l'os somrient i espitós de Jaume Matas (i del seu 'cardenal Richelieu' de pa amb fonteta, Javier Mato). I a la inacció idiota d'alguns anomenats 'dels nostres'. I a l'instint genocida de Bauzá...

El maig de 2013 el projecte es bifurcava: naixia l'Ara Balears, que agafaria el relleu del dBalears en paper i en un nou digital i Diari de Balears passava a tenir únicament versió digital, el dbalears.cat.

El 2015, el Grup Serra arribava a un acord amb l'Associació Ona Mediterrània segons el qual, aquesta associació passava a ser l'editora de dBalears.

Aquests darrers sis anys, dBalears s'ha anat redefinint, ha anat sumant lectors i reforçant el seu caire de mitjà de comunicació lliure i rigorós. Però ho ha fet des de la modèstia de saber que era impossible fer-ho millor que els nostres antecessors i que el repte consistia, precisament, en fer tot el possible, per mantenir-se fidel als principis (en els dos sentits del terme).

Avui dBalears afronta el futur amb optimisme, amb força, amb coratge, amb renovada il·lusió... I amb compromís de millorar dia rere dia i de ser, per sempre, fidels al nostre Poble.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Mir, fa mes de 2 anys

A aquells que feren i fan possible el Diari de Balears també els podem dir que mai tants degueren tant a tan pocs.
Que continui el miracle!

Valoració:3menosmas
Per Catiana, fa mes de 2 anys

Molt ben resumit

Valoració:5menosmas
Per idò sí, fa mes de 2 anys

Tant de bo pugueu dur a terme aquests propòsits per molts d'anys!

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente