algo de nubes
  • Màx: 18.67°
  • Mín: 13.93°
18°

República espanyola? No, gràcies!

El 90è aniversari de la Segona República espanyola ha donat lloc a Mallorca a un seguit de commemoracions que només es poden entendre des del desconeixement històric o la colonització mental. No cal dir que els valors del republicanisme són universals i s'han de defensar i reivindicar, però si parlam de la República espanyola no podem oblidar el fet cabdal i determinant que som una colònia d'Espanya.

Una república no es garantia de respecte als drets de les nacions conquerides i sotmeses, com ho demostra cada dia el tracte dispensat per la República francesa a la Catalunya del Nord. Ni hauríem d'oblidar mai que la Segona República espanyola obligà Francesc Macià a renunciar a la República Catalana sota amenaça d'intervenció militar, amenaça que l'Espanya republicana va fer realitat l'octubre de 1934 quan Lluís Companys va proclamar l'Estat català, amb el resultat de 74 morts, 252 ferits i centenars d'empresonats, entre els quals el president català.

És evident que la Segona República espanyola suscita simpaties a Mallorca com a reacció a la corrupció i l'autoritarisme de la monarquia borbònica, i que associam el republicanisme amb figures insignes assassinades pel feixisme espanyol, com Emili Darder, Alexandre Jaume, Antoni Mateu i Antoni Maria Ques. Pel que respecta als Països Catalans, emperò, canviar monarquia per república espanyola és fugir del foc i caure a les brases. A tall d'exemple, com ha explicat fa poc en una entrevista a dbalears.cat el sociòleg Daniel Escribano, autor del llibre 'El conflicte lingüístic a Catalunya, el País Valencià i les illes Balears durant la Segona República': «Tant a la Segona República com ara regeix un principi de supremacisme lingüístic: el castellà està per damunt de la resta». I el supremacisme lingüístic, com és ben sabut, és una cara més del colonialisme polític i econòmic.

Una nova República espanyola, si és que l'arribam a veure qualque dia, no canviaria res. La sobrada majoria colonialista que formen el PP, PSOE, Vox i companyia continuaria espoliant-nos, vulnerant els nostres drets lingüístics i impedint-nos per la força el dret a decidir. Seria canviar-ho tot perquè no canviàs res, tal com la restauració borbònica de 1975. Pitjor encara: ens trobaríem més fermats i compromesos que mai amb l'Estat colonial, perquè votaríem un president de la república. I això significaria haver de triar com a cap de l'Estat un Felipe González, un José Maria Aznar o altres espècimens del mateix pelatge.

En lloc de commemorar uns fets que només mereixen ser recordats per prendre'n nota i no tornar a travelar amb la mateixa pedra, ens convendria més tenir present que Mallorca, per la via dels fets, ha estat dues vegades una república independent d'Espanya. El 31 de juny de 1713, quan l'arxiduc Carles d'Àustria va abandonar els Països Catalans arran del tractat d'Utrecht, Mallorca es va governar a sí mateixa fins que va capitular l'11 de juliol de 1715 davant les tropes borbòniques de Felipe V. I ara que commemoram els 500 anys de les Germanies, passam massa per alt que ens vam deslligar de les ordres de Madrid el març de 1521, quan els agermanats van destituir el virrei Gurrea, i vam comandar a ca nostra fins que l'exèrcit de Carles V ens va massacrar dos anys després. En ambdues ocasions vam ser lliures i ens vam auto-governar de bondeveres, malauradament en temps de guerra i fins que Espanya ens va tornar a sotmetre a sang i a foc.

República espanyola, per tant? No, gràcies! República mallorquina independent.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per mateu, fa mes de 2 anys

@Pep Corba a Mallorca el català està molt pitjor que a València.
Conec gent amb llinatges forasters o amb el primer llinatge foraster que xerren català i són independentistes.

Valoració:0menosmas
Per Pep Corba, fa mes de 2 anys

R.I.I.B.=República Independent Illes Balears.Tinc 65 anys,no crec que hu vegi.
I demunt,habe d'escoltar,"a mi,me hablas en español,que estamos en españa,o "a mi me hablas en cristiano".Peró,per gonyarse el pa,ha apres,lleguas extrangeras; lo més trist,és que molts de mallorquins,directament xerran en foraster...

Valoració:5menosmas
Per ribes altes, fa mes de 2 anys

És inconcebible com els pica als fatxes ñordos quan veuen que els Països Catalans ens seguim mantenint units en la llengua i en la seva denominació. Com espeteguen de dents en veure que tots ens mantenim en la única denominació de nostra parla catalana i no poden fer res per desunir-nos, per molt que ho intenten.



La nostra llengua materna ens té a tots units i combatius en front els separatistes franquistes. Enhorabona a tots i bon sant Jordi !

Valoració:9menosmas
Per arg, fa mes de 2 anys

1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:



"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"




("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)




1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana:



"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"



("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)




1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",



http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html




1390: "Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que 'si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa' se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, 'per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa'. Això demostra que el gentilici 'català' es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus."



("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)



1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".



("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:6menosmas
Per Bernat, fa mes de 2 anys

Gràcies Transcriptor per aquestes notes històriques, que confirmen que el republicanisme espanyol a ca nostra és un parany per a incauts. Visca la República mallorquina dins la gran República federal catalana!

Valoració:9menosmas
Per Toni Ametler, fa mes de 2 anys

República mallorquina? Sí, gràcies. República dels Països Catalans? Em va bé igualment. República espanyola? Que se la confitin!

Valoració:10menosmas
Per ., fa mes de 2 anys

¿República catalana?. No, gràcies. Tota per a tu. I la lligues amb dos llacets, perqué no se t'escapi.

Valoració:-15menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys

"Blai Bonet, el fons del mar" entrevista de Jordi Coca, Serra d'or, gener 1981




"Per anar bé necessitaríem un sol president de la Generalitat per a tot el País Català; perquè tampoc no cal dir Països Catalans. No. País Català i prou. I un sol president. Un president per al País Català. El President de la Generalitat hauria de ser-ho del Principat, de les Illes i del País Valencià. Això de les autonomies ho espatlla tot."



http://www.mallorcaweb.com/magpoesia/bonet-blai/paraula.htm

Valoració:4menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys

Paraules de l'escriptor de Consell Joan Guasp en un fragment del parlament que va fer a la nit de les revistes en català (Barcelona, març 2013) i reproduïdes a la pàg. 20 del núm. 232 de la revista "El Mirall" (maig-juny 2013):



"[...] nosaltres, des de les Illes, pensem en la Nació com una unió dels mal anomenats Països Catalans. Això de Països Catalans i de Catalunya, expressat com s'entén ara, no és del tot exacte. Hem de parlar només de Catalunya, però no com el Principat tot sol, sinó que formem Catalunya el Principat, [...], les Illes i el País Valencià. I altres petits territoris [...]. Jo que sóc de la zona del Raiguer, al centre de Mallorca, sóc tan català com els que han nascut a les comarques del País Valencià, la comarca d'Osona o de l'Empordà o qualsevol altra. Tant com un senyor nascut a Sant Just Desvern o a les rondes de Sant Antoni o de Sant Pere. [...]"

Valoració:3menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys

Fragment del discurs, amb ortografia obsoleta, de Jeroni Rosselló en els Jocs Florals de Barcelona de 1873



"Tinga lo nom de Catalunya, sia Catalunya la terra tota ahont la
nostra llengua se parla, y no hi hage per tots nosaltres mes qu'una
sola pàtria y una sola llengua, y aquesta cobrarà en galania lo que
la pàtria crexerà en grandesa."

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente