cielo claro
  • Màx: 19.4°
  • Mín: 9.32°
19°

El meu cos, la meva vida

Record el primer dia que em va venir la regla amb 13 anys. Em vaig sentir absolutament traïda pel món. És clar que sabia que arribaria el moment que, com a dona, tindria la menstruació, però no m’ho vaig prendre bé. A més a més, com si d’un càstig es tractés, em feia mal. Un dolor que va anar augmentant amb els anys i que em van fer creure que era normal. La regla fa mal, ens diuen. I sota aquesta frase es poden amagar patologies com l’endometriosi, que afecta a la qualitat de vida i a la fertilitat. Una altra cosa que et pot passar quan expliques que pateixes mal de regla és que te receptin píndoles anticonceptives, és a dir, un xut d’hormones. Clar, som dones i hem de patir.

La regla és una gran desconeguda per a les dones i hi ha, encara avui, molts de mites i tabús. I és que l’estigma de la menstruació és una forma de misogínia: els tabús menstruals ens condicionen a entendre la funció menstrual com a quelcom que s’ha d’amagar, perquè ens causa vergonya.

El primer, el tabú de la sang. Fixeu-vos com els anuncis publicitaris de les compreses empren un líquid blau per representar la sang. Des de quan la sang és blava? Per què ens fa més oi la sang de la regla que la del nas o el semen?

Darrerament haureu sentit diferents propostes sobre els productes higiènics femenins. El Grup Mixt del Parlament de les Illes Balears, conformat per Més per Menorca i Gent per Formentera, hem presentat una iniciativa per tal que el Govern de les Illes Balears faciliti una copa menstrual a les alumnes de secundària, així com una campanya informativa. També reiteram la petició d’una reducció de l’IVA al 4%.

Què volem aconseguir amb aquesta proposta? Per una banda, facilitar el diàleg sobre la regla, que en parlem obertament i quina millor manera de fer-ho que anar a les joves que entren en el món menstrual. Per l’altra, aprofitar la conscienciació mediambiental del nostre alumnat i donar a conèixer les moltes alternatives als productes d’un sol ús. Volem que les nostres alumnes, amb tota la informació a la mà, triïn aquell producte sostenible que més s’adapti a les seves necessitats: compreses de tela, bragues menstruals, copa menstrual, esponges marines… Les alternatives són múltiples, sostenibles i molt més econòmiques.

Dins de la campanya informativa voldríem que es treballés en els centres educatius, amb un diàleg entre les alumnes més grans i les més petites, per normalitzar parlar de la menstruació, perquè aquest diàleg entre iguals serà molt més profitós i polit. Perquè està comprovat que quan inclous als alumnes en el procés d’aprenentatge de manera activa reaccionen molt positivament.

Acceptar el nostre cos és una forma d’apoderament, que ens permet reconciliar-nos amb la regla. Es tracta, idò, de fer arribar missatges que no estigmatitzin la regla, però que tampoc la mitifiquin. Perquè la regla és molt més que sang i dolor: és el senyal que tot està bé.

Patricia Font Marbán. Diputada de Més per Menorca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.