algo de nubes
  • Màx: 12.18°
  • Mín: 7.77°
12°

8 de març 2021, amb pandèmia

Avui dimarts 2 de març el Moviment Feminista de Mallorca presentarà als mitjans de comunicació i per les xarxes socials, els actes per commemorar el dia internacional de les dones, el dilluns de la setmana que ve, 8 de març. La setmana passada va fer públic un comunicat on explicava que no hi hauria manifestació als carrers, com altres anys, com el mateix any passat.

A més del Moviment Feminista de Mallorca, associacions i entitats que hi formen part van fent accions diverses als seus pobles, per exemple Teranyines de Sant Joan han programat una acció inèdita 1069 veïnades, 1069 noms de carrers. Feim visibles les dones santjoaneres! A partir del 27 de febrer penjau un cartell a les portes o persianes de casa vostra amb el nom de les dones que hi viviu. A Alaró, Dones en dansa ha penjat a plaça un tendal preciós fet de mandales de colors.

Ajuntaments com el de Marratxí ,celebren també el 8 amb actes diversos, tallers, online, contacontes, xerrades, tallers, exposicions. Segur que molts altres us fan arribar les seves activitats. Igualment el Consell de Mallorca, la Direcció Insular d’Igualtat organitza pel dimecres 10, jornada telemàtica dirigida a dones que vulguin liderar projectes que contribueixin a la transformació econòmica, ens informen: Hi haurà un poc de tot. Exposició dels crèdits que s'han posat en marxa des del Consell per a dones. Aprendre de les expertes Remei Sipi i Elba Mansilla a posar en pràctica l'economia feminista. I amb representants de la Unió de Cooperatives de Treball associat, de les Cooperatives Agroalimentàries de Balears, expertes cooperativistes i amb la Cambra de comerç el lideratge de les dones en diferents projectes. Així com, què significa i què ens indica que els projectes que duim endavant siguin projectes que contribueixen a la transició social, ecològica i econòmica que ens cal.

Segur que durant aquesta setmana anireu coneixent més iniciatives, també des de les organitzacions sindicals i altres associacions i entitats, en aquesta setmana d’avui al dilluns que ve.

Un 8 de març d’enguany diferent en molts aspectes als viscuts anys anteriors. El fet de no convocar manifestació als carrers a causa de la situació sanitària, ha tingut reaccions diverses. Des del paternalisme patriarcal aplaudint la idea, fins a actituds agressives com la Presidenta de la Comunitat de Madrid insistint que la pandèmia va començar per la manifestació de l’any passat.

Vivim un dia internacional de les dones diferent, aquí, amb polèmiques públiques sobre projectes de llei a debatre a les Corts. Debats encesos sobre la nomenada llei del sí és sí, i l’informe negatiu del Consell General del Poder Judicial, recordeu, l’últim bastió de la dreta més reaccionària que no vol l’obligada renovació. Polèmica entre feministes de partits presents al govern estatal, sobre la llei Trans. No ens estranyem, el feminisme és plural, com és plural la societat.

Com explicava un comunicat conjunt del col·lectiu FeminisMÉS i la sectorial LGTBI d’aquesta formació política:

La Llei Trans tracta de solucionar la inclusió social d’un col·lectiu molt marginalitzat. Una Llei similar a la que ja existeix a països com Portugal, Grècia, Irlanda, Dinamarca, Suècia, Noruega o Argentina... Amb aquesta Llei es pretén complir amb els mandats de les sentències del Tribunal Suprem i del Constitucional en matèria de menors, amb el Tribunal Europeu i amb les recomanacions de l’Agència Europea de Drets Fonamentals. Perquè les persones trans no se senten, SÓN.

Benvingudes polèmiques i debats encesos, sempre amb respecte evidentment, perquè ens obliguen a informar-nos, a cercar arguments, en una paraula, ens enriqueixen.

Enguany també hem viscut de manera diferent la festa de l’1 de març. Aprofit per donar l’enhorabona als premiats per la Comunitat Autònoma, els representants dels serveis essencials que han estat presents en els mesos difícils del confinament. Fixeu-vos, la majoria d’ells amb presència majoritària de les dones, des dels serveis sanitaris, de neteja, educatius, dels serveis socials, del voluntariat, del sector agroalimentari en tots els vessants, el sector cultural, de residències...

Un vuit de març del 2021 amb pandèmia, i més. Crisi econòmica, ecològica, social, sanitària, que ens obliga a replantejar-nos el model econòmic, també la nostra vida quotidiana.

Un vuit de març on reafirmarem el nostre compromís en la transformació de la societat patriarcal que ofega tantes iniciatives de dones en tots els camps del saber, que manté la diferència salarial entre treballadors i treballadores, que continua popularitzant unes relacions afectives basades en els estereotips d’objectes sexuals.

Un vuit de març que tindrem molt present aquelles companyes feministes que ja no hi són. Perviuran en nosaltres, com ho fan tantes i tantes feministes que ens obriren el camí, amb les seves lluites, cap a la vertadera igualtat que hem d’aconseguir.

Perquè ja ho sabeu, sense igualtat no hi ha societat justa, solidària.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.