algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Fum de botges

La pandèmia hauria de fer obrir molts ulls. Em vaga comparar la gestió que se n'està fent entre nosaltres i la que fan a llocs comparables (per població, per cultura o per altres raons). Dos punts de referència, per mi, són el land més petit d'Alemanya (Saarland, capital Saarbrücken) i estats petits com Dinamarca o Israel. El land alemany ens va bé perquè és una mica més petit que les Balears (no arriba al milió d'habitants), però té capacitats pròpies d'un estat federat, dins una federació com l'alemanya. De manera que pot operar en qüestions que les Balears han de demanar permís a l'Altiplà i esperar que els “hidalgos” estiguin de bon humor o tenguin ganes de moure el darrere una miqueta, entre “café con bollos” i “bocata de calamares”. Dinamarca i Israel, salvant les distàncies, són el que podrien ser una república catalana independent a la nostra part del món.

Idò bé, fins ara em sembla que a les Balears duim devers trenta mil persones vacunades, mentre que a Llevant (per a nosaltres, Israel, el Líban, Síria, Xipre o Grècia han set sempre “Llevant”; i, per cert, les Espanyes “Ponent”) van a un ritme de cent-cinquanta mil persones... diàries! I un servidor em demana: com és possible tanta diferència? Mentre aquí encara vacunam personal sanitari i majors, allà fan coues als aparcaments de les grans superfícies comercials perquè tothom que vagi a comprar en surti convenientment vaccinat. Per exemple. Qüestió de gestió. Perquè abans l'Estat ha hagut de negociar i adquirir totes les dosis necessàries per vacunar el conjunt de la població. Igual que a Saarland, no necessiten la tutel·la de ningú per negociar-ho.

Últimament corre la brama que les dictadures ho fan molt bé i la resta malament. Però no tot Àsia són dictadures. I ho fan igual de bé a Corea del Sud o al Japó que a la Xina. I, juntament amb els asiàtics, els que ho estan fent millor (en termes numèrics almanco) són l'antítesi: els americans i els britànics. Dins el món “desenvolupat”, sembla que només a Europa la burocràcia i el nacionalisme es mengen l'eficàcia.

Diu la presidenta Armengol que podem tenir un setanta per cent de gent vaccinada per l'estiu... si rebem les dosis. Voilà, madame! Les dosis! Fer promeses sense tenir les dosis al rebost -cosa que hauria de poder gestionar el govern de les Illes Balears, que té competències EX-CLU-SI-VES en matèria de Salut, és fum de botges. Fum de botges pur i dur.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.