algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
16°

Una història prodigiosa

Aquests dies està en marxa una campanya de micromecenatge per fer possible l'edició del llibre, coordinat per Carles Viñas, 'Història de l'Esquerra Independentista'.

'Història de l'Esquerra Independentista' es presenta com «una obra enorme que relata en profunditat i rigor la trajectòria de cinquanta anys d'aquest moviment, des de la seva gestació fins a l’actualitat, amb l’objectiu d’oferir al lector una eina que li permeti conèixer amb precisió la seva incidència en els esdeveniments polítics i socials dels darrers temps als Països Catalans».

Més d'una vintena d'autores i autors han contribuït a construir aquesta obra coordinada per l'historiador Carles Viñas.

Tant de bo que aquest projecte es pugui fer realitat, perquè la història de l'Esquerra Independentista és una part fonamental de la història dels Països Catalans d'aquest darrer mig segle. I conèixer-la esdevé imprescindible per comprendre l'actualitat política.

La història de l'Esquerra Independentista és la història de persones i col·lectius que, amb més passió que mitjans, amb més coratge que encert, amb extrema coherència i voluntat de ferro, s'han obert camí en la recerca de la llibertat, en un món dominat pels cercadors de tresors.

És la història de la gent que mai ha triat el camí més fàcil, sinó senderes males de resseguir... i sempre a contra vent.

L'Esquerra Independentista ha estat base, sempre que ha estat necessari resistir. I ha estat avantguarda, quan ha tocat rebre la repressió dels Estats espanyol i francès.

L'Esquerra Independentista ha estat escola de formació i subjecte de transformació.

L'Esquerra Independentista és reivindicació popular, lluites compartides amb els moviments socials de la nació completa. I també, casals i ateneus, encartellades, manifestacions, festivals, lluita, sí, festa també, insubmissió, feminisme, justícia social, ecologisme, defensa de la terra.

L'Esquerra Independentista ha estat perseguida, ridiculitzada, menystinguda, menyspreada, reprimida, detinguda, torturada, acusada, jutjada, condemnada, empresonada... i, en alguns casos, assassinada.

L'Esquerra Independentista és el fil conductor imprescindible per arribar a l'1 d'octubre, perquè amb l'esquerra independentista va començar tot, gràcies a ella s'accelerà tot i en ella rau l'esperança que tot això acabi bé.

La història de l'Esquerra Independentista és la història d'aquells catalans i catalanes que sempre hi han estat, que han lluitat tota la vida, dels que Bertolt Brecht ens va advertir que són els imprescindibles.

La història de l'Esquerra Independentista és una història bastida a empentes i rodolons. Moltes empentes i molts de rodolons, i repressió, molta repressió patida. Presos polítics des dels principis fins avui. Persones refugiades a Catalunya Nord. Exiliades a altres països.

Però la història de l'Esquerra Independentista és també la història prodigiosa d'un moviment plural, alegre i combatiu, arrauxat i radical que, malgrat tot, acabarà bé.

La història dels que, contra tot pronòstic, guanyarem.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.