cielo claro
  • Màx: 21.84°
  • Mín: 13.08°
21°

Grup Koiné per la llengua i la república

Continuam amb la pandèmia i amb les escandaloses conseqüències de na Filomena, mentre aquí la gent fa mans i mànigues per acudir a la Serra quan hi ha un dit de neu a contemplar la blancor del puig Major. La gent peninsular que tenia un sentiment paregut a aquest davant les nevades n’ha menjat ben a voler. N’hi ha que encara lluiten per desenterrar o desennevar els seus cotxes. Nosaltres hem tengut sort, encara que n’hi hagi que no han pogut acudir al puig Major a embossar les carreteres per veure neu i aquesta tampoc no ens ha visitat a la ciutat. Mentre, hem hagut de viure uns dies d’hivern freds i que ens han fet valorar la calor de les estufes.

Es veu que amb retard he conegut l’existència, i si la coneixia no la recordava, del grup Koiné i ara vos en faré cinc cèntims. Es va constituir el 4 d’octubre de 2014; la seva constitució venia motivada per mor del sorgiment de veus de polítics independentistes que defensaven l’oficialitat del català i del castellà a Catalunya i del silenci davant aquestes veus d’entitats i institucions independentistes o de caire independentista. El grup es va formar com a grup d’estudi tancat i els seus membres procedien dels sectors de l’ensenyament de tots els nivells, de la recerca universitària, de la mediació, del periodisme, de la traducció, de la creació literària, dels serveis lingüístics i editorials, sempre amb les llengües com a centre d’activitat professional. entre els seus membres destaquen Joaquim Arenas i Sampera, Joan-Pere Le Bihan Rullan, Enric Larreula i Vidal i Josep M. Virgili i Ortiga.

El març de 2016 es va crear l’associació Llengua i República amb l’objectiu d’organitzar i difondre una nova consciència sociolingüística entre la població que conduís a una conducta de lleialtat envers la llengua catalana. Un cop creada aquesta associació, el grup Koiné va passar a ser un grup de treball que forma part de Llengua i República però que treballa per la independència. L’associació participa en el procés constituent de la nova república i treballa per revertir el procés de substitució progressiva de la llengua catalana. Per tot això, el grup Koiné ha elaborat un decàleg que ha enviat a tots els polítics catalans que es presenten a les eleccions perquè assumeixin el compromís que s’exigeix al decàleg. Intentaré resumir-lo:

  1. Exigir el requisit lingüístic per treballar a totes les administracions públiques.

  2. Garantir que es respectin els drets lingüístics dels catalans, especialment a la sanitat.

  3. Iniciar o continuar a l’escola amb l’ensenyament en català, en allò que es diu per mi equivocadament immersió lingüística.

  4. Assegurar que el català sigui la llengua vehicular a tots els nivells d’ensenyament.

  5. Intentar que el català també sigui vehicular a les activitats esportives i de lleure infantil i juvenil.

  6. Assegurar que les institucions públiques i privades compleixin l’article 128 del Codi de consum de la Llei de Catalunya 22/2010 sobre els drets lingüístics dels consumidors i usuaris.

  7. Treballar per la qualitat del català i per la reciprocitat de les emissions entre les ràdios i televisions públiques dels Països Catalans.

  8. Fer una política que possibiliti l’ús del català al cinema, als espectacles i a les noves tecnologies aplicades al lleure.

  9. Eliminar la duplicació en castellà de les conferències de premsa oficials i de les declaracions dels membres del Govern. Denunciar els organismes que fan discriminació lingüística als que volen intervenir en català al Congrés, al Senat i al Parlament Europeu.

  10. Dissenyar i aplicar amb el Conselh Generau els protocols adequats perquè les mesures demanades als punts precedents es facin efectives a l’ús de l’occità aranès a la Vall d’Aran.

Si qualcú es vol posar en contacte amb el Grup Koiné ho pot fer a grup.koine@gmail.com.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per dubtes, fa mes de 3 anys

Pedid y se os dará. No sabemos qué, pero se os dará.

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente