nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

El Tio Leandro, les portes giratòries i la factura de la llum

Josep Gimeno i Montell, conegut pel nom artístic de Pep Gimeno 'Botifarra', és un cantaor tradicional valencià que s'ha dedicat durant molts d'anys a recollir i recuperar cançons de la gent de les comarques valencianes. Una de les seves fonts és el Tio Leandro, de qui explica que deia que «quan el Senyor va fer la llum, jo ja devia dos rebuts».

En el costat oposat al Tio Leandro hi ha els que són responsables directes que un bé tan comú i essencial com la corrent elèctrica tengui un preu i uns imposts propis d'un article de luxe.

Un repàs ràpid a alguns noms de la llista d'aquests personatges que s'han fet d'or en base a la pràctica anomenada 'portes giratòries' i que consisteix en afavorir empreses (en aquest cas elèctriques) des de la gestió política, per després cobrar els 'favors' en forma de sous estratosfèrics com a 'assessors' o 'consellers' d'aquestes empreses, ens pot ajudar a fer una idea del monumental escàndol que es produeix encara avui.

Alguns dels noms més coneguts:

- José María Aznar (PP): expresident del Govern espanyol, assessor extern d'Endesa des de 2011.
- Felipe González (PSOE): expresident del Govern espanyol, conseller independent de Gas Natural, de 2010 a 2015.
- Ángel Acebes (PP): exministre de l'Interior i exsecretari general del PP. Membre del consell d'administració d'Iberdrola des de 2012.
- Ana Palacio (PP): exministra d'Afers exteriors, consellera d'EDP (HC Energia) de 2012 a 2014 i actual consellera independent de Enagás.
- Miquel Roca (Convergència Democràtica de Catalunya): exportaveu de CiU al Congrés i conseller delegat d'Endesa des de 2013.
- Luis de Guindos (PP): exministre d'Economia, conseller d'Endesa entre 2009 i 2011.

Per Endesa han passat també expolítics com Elena Salgado o Pedro Solbes (PSOE).

Per Iberdrola: Manuel Amigo (PSOE) o Juan María Atutxa (PNB).

Altres il·lustres 'exufats' a elèctriques o empreses vinculades, són: Marcelino Oreja (PP), exeurodiputat i fill de l'excomissari europeu d'Energia; Isabel Tocino (PP) Exministra de Medi Ambient; Pio Cabanillas (PP), exportaveu del Govern espanyol (i anteriorment director general de comunicació d'Endesa) i Javier Solana (PSOE), també exportaveu del Govern espanyol i exministre; Cristóbal Montoro (PP), exministre d'Hisenda; Josep Borrell i Rafael Escuredo (PSOE) o Ricardo Martínez-Rico i Manuel de Vicente-Tutor (PP) i Carles de Borbó-Dos Sicílias, cosí de Joan Carles I.

La llista dels que ens trobam molt més propers a allò que deia el Tio Leandro és immensament més llarga...

I ja passa d'hora que els que la formam, apostem per alternatives més justes i transparents, amb directives i equips formats per professionals del sector, que no provenen de les portes giratòries.

Avui tenim alternatives com Som Energia i altres que ens ajuden a fer possible una factura més assumible i un món més just.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Guillem, fa mes de 3 anys

Es molt mal d'entendre que ajuntaments governats per Altres partits no canviïn els seus contractes de consum elèctric i abandonin a les multinacionals brutes.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente