algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

Bones festes, amb salut!

Ja tenim el Nadal aquí, i el Cap d’any, les festes del final de l’any 20 i principi del 2021. El primer de tot, tots els millors i bons desitjos pels lectors i lectores d’aquest mitjà digital, BONES FESTES amb salut, he afegit, perquè enguany hi hem de fer aquest afegitó, també quan desitjam els MOLTS D’ANYS en trobar-nos amb persones conegudes pel carrer.

No ens ho esperàvem mai, ni si ens ho haguessin explicat, ho hauríem cregut. Un any de pandèmia sanitària, de sistèmia també, perquè s’hi ha afegit la crisi econòmica, social, i climàtica. El virus, la malaltia ens han canviat les normes de relacions personals. No només aquestes, també vivim una realitat difícil per a molta gent, i el que és més fort, no només a una part del nostre planeta, la nostra, sinó a tota la resta. Una realitat difícil per no dir catastròfica, de veure’s sense ingressos, sense perspectives, sol·licitant ajuts que no arriben, formant part de cues per recollir queviures.

Les Illes Balears, aquest petit país nostre, és una de les Comunitats que més pateix aquesta situació dins el territori de l’Estat espanyol. Tota la vida econòmica orientada al turisme ens ha duit aquestes conseqüències. Hem crescut en població, ja som 1.200.000 illencs i illenques, hem rebut moltes persones que venien a treballar i a organitzar-se una nova vida. Ara els Serveis Socials es veuen desbordats, amb el doble de la demanda que rebien l’any passat, amb persones que mai s’hi havien acostat perquè no necessitaven els ajuts dels doblers públics.

Ens hem de carregar de bons desitjos, d’esperances, hem de superar la crispació, el desànim que ens omplen després de mesos i mesos de notícies sobre la malaltia, de restriccions horàries i nous usos dels espais públics.

En aquesta situació ja sabem que no viurem unes festes com les d’altres anys. Comencem a rebre felicitacions per correu electrònic, per les xarxes socials. Tenim recomanacions insistents d’on anar a comprar, prop de casa, al petit comerç, sense cues ni aglomeracions. Preparem les celebracions reduïdes, posant bona cara i confiant que sigui un únic any així. Que l’any que ve podrem retrobar-nos amb la família, amb les amistats.

Aquestes festes tan alegres, tan consumistes, enguany seran més austeres que mai. Austeritat forçosa, direu i és ben cert. També conscient, perquè no oblidem la crisi climàtica, l’emergència que viu la nostra terra i no tenim un planeta de recanvi.

Tinguem present allò que ens diu el feminisme, la importància de les cures, cuideu-mos i cuidem la nostra gent, la gent propera, la que estimem. Cooperem com a manera de treballar, no tant trepitjar al de devora per pujar escalafons, o per reconeixements efímers. Donem importància a les feines d’aquelles que treballen amb persones, valorem-les i reconeguem-les.

No oblidem aquells que ja no hi són. Tinguem-los presents en els records, parlem-ne. Totes hem patit pèrdues d’amigues, d’amics, de familiars, més o menys pròxims. En aquests mesos ha estat molt dur no poder abraçar per donar el condol més sincer, per transmetre la nostra solidaritat, per desitjar ànims en els dies que vindran sense aquella persona estimada. Parlem de l’enyor, no cal amagar els sentiments.

Visquem aquests dies el millor que puguem. No facem cas d’aquells catastrofistes que només veuen la part negativa de tot, que critiquen sistemàticament sense reconèixer els esforços que s’estan fent des de les institucions, amb totes les mancances i encerts. Demanem-los com ho farien ells amb els minsos recursos públics que tenim aquí, no som tan rics com altres països europeus desgraciadament.

Defensem els serveis públics que tenim, el sistema sanitari, l’ensenyament, els serveis socials, l’atenció a la dependència. Per damunt de les experiències negatives, que sempre es retreuen, valorem les positives i demanem més consciència ciutadana, més reconeixement a la feina ben feta, que n’hi ha i molta.

Visquem aquests dies, com puguem. Però això sí, amb alegria i salut! BONES FESTES!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.