Aquest passat dijous es va presentar el cinquè volum de la col·lecció d'assaig 'Terra d'Argensa' editada per l'Obra Cultural Balear i Lleonard Muntaner Editor. Es tracta del llibre de Daniel Escribano, 'El conflicte lingüístic a Catalunya, el País Valencià i les illes Balears durant la Segona República'.
Segurament no és un llibre gaire mediàtic, però vos assegur que és un llibre interessantíssim, documentat i rigorós. Un llibre absolutament recomanable per a les persones que estan interessades pel debat a l'entorn de la plena recuperació de la llengua catalana.
El llibre versa sobre el conflicte lingüístic al Principat de Catalunya, el País Valencià i les illes Balears durant la Segona República espanyola. Aquest període històric és d’una rellevància cabdal, en la mesura que va ser aleshores quan es va produir la primera declaració explícita d’oficialitat del castellà...
Al llibre d'Escribano hi trobareu un repàs històric, des del vessant politicojurídic, dels intents de dotar d'alguna mena d'estatus d'oficialitat la nostra llengua i dels arguments polítics a favor i en contra. Però no és un llibre d'història. De fet, en llegir-lo, experimentareu la sensació de ser davant els mateixos debats que vivim avui.
La darrera part del llibre, el capítol cinquè, tracta el conflicte lingüístic al País Valencià i a les illes Balears i Pitiüses, fonamentalment a partir del comentari dels diversos avantprojectes i projectes d'Estatut proposats per a tots dos territoris, cap dels quals, arribà a quallar.
Aprofitau aquestes festes per llegir 'El conflicte lingüístic a Catalunya, el País Valencià i les illes Balears durant la Segona República'... o per regalar-lo.