cielo claro
  • Màx: 20.67°
  • Mín: 13.08°
20°

Els delictes d’odi, a Fiscalia

Haureu llegit molts articles, aquest cap de setmana de pont, amb reflexions sobre la carta que han dirigit al rei uns militars jubilats. Una carta que transmet una ideologia clarament franquista, predemocràtica, on s’atreveixen a qualificar els representants del poble, elegits democràticament, amb adjectius que en les seves boques són insults. Militars d’alta graduació, que pretenen dir al Cap d’Estat què ha de fer, com a màxim representant de les Forces Armades.

S’afegeix els comentaris d’un grup de Whatsapp on un militar parla del necessari afusellament de 26 milions de persones! Les xarxes socials s’han omplert de comentaris de demòcrates de bona voluntat, suposant que deuen formar part de les llistes d’aquests vint-i-sis, no quatre, ni deu, milions. Afortunadament la Ministra de Defensa ha remès aquests fets a la Fiscalia de l’Estat perquè investigui el possible delicte d’odi. No crec que sigui «possible», estic convençuda que és odi ben arrelat, quan s’atreveixen a parlar d’afusellaments, de cops d’estat, de botar-se la legalitat constitucional.

A més, el cinc de desembre fan pública una altra carta, amb militars d’alta graduació jubilats recordant al Cap d’estat que es posa en perill la sacrosanta «unitat» d’Espanya.

Senyors que enyoren al dictador i els privilegis que els atorgava. No degueren aprovar els cursets accelerats de democràcia que els obligava l’entrada a l’OTAN i haver de conviure amb militars de països que havien guanyat la Segona Guerra mundial.

Quaranta-dos anys de Constitució i aquells que apareixien com a garants són els primers que la desconeixen i la menyspreen. No reconèixer el govern de l’Estat, elegit per les Corts, plural, és una prova clara d’ideologia dretana, conservadora, franquista. No acceptar la majoria d’onze grups parlamentaris que donen suport als Pressupostos Generals de l’Estat és una prova ben clara que traspuen aquesta ideologia ultradretana que només se sent representada pels cinquanta diputats i diputades de VOX, i algun més que encara roman al grup PP.

Aquestes manifestacions a través de cartes i whatsapp han de ser investigades per la Fiscalia de l’Estat, en democràcia es respecten totes les opinions, fins i tot aquestes que poden ser conegudes gràcies a la llibertat d’expressió. Però hi ha un article al codi penal que qualifica de delicte l’odi manifest i aquestes missives són un exemple ben clar.

També aquest cap de setmana passat hem conegut la revocació del tercer grau i els permisos penitenciaris als presos i preses catalans. El Tribunal Suprem que els condemnà per un delicte de sedició, els nega els beneficis legals que jutges de vigilància penitenciària han resolt.

La revocació signada pel president de la Sala que els jutjà, insisteix en els raonaments de la sentència. Veus de juristes de reconegut prestigi han insistit en la necessària modificació de l’article del Codi penal que defineix la sedició. Una passa que ja s’hauria d’haver donat, que possibilitaria la sortida d’aquestes persones de les presons.

Continuarem exigint l’Amnistia per a tots els presos i preses polítiques, per a totes les persones pendents de judicis per haver participat en actes públics en defensa del procés.

En aquest context el Govern de l’Estat ha de mostrar-se un ferm defensor del diàleg amb les forces polítiques catalanes per donar sortida al conflicte. Davant el renou de militars jubilats, respostes valentes de dur a Fiscalia l’odi que transmeten, i resolució ràpida cap a la llibertat plena dels presos i preses, pel camí més democràtic i eficaç.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.