Els Plans de Contingència als centres escolars per al Curs 2020-2021

TW
0

El Claustre de l’IES Politècnic, reunit el dia 28 de juliol de 2020, ha aprovat un Pla de contingència que representa el conjunt d’accions, estratègies organitzatives i materials, adaptació d’estructures i altres circumstàncies, que són necessàries per a començar i seguir el curs escolar 2020-2021 amb seguretat sanitària i amb contenció de la propagació de la Covid-19 en la situació de pandèmia en què ens trobam, i en què molt probablement seguirem trobant-nos al llarg del curs mencionat.

Volem fer constar de forma clara que si hem aprovat aquest pla és perquè es tracta del millor pla possible en les condicions d’insuficiència de recursos en què la política de la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca ha deixat els centres educatius en uns moments tan delicats. És bo de veure que per moltes esmenes que poguéssim fer al pla i per moltes votacions repetitives que en féssim, mai arribaríem a tenir un pla amb garanties de funcionalitat i de seguretat, perquè si no es resol el problema de fons (DISMINUCIÓ SUBSTANCIAL DE LA RÀTIO ALUMNE/PROFESSOR, I PER TANT MÉS RECURSOS PERSONALS I D’ESPAI) mai no podrem redactar un Pla segur.

I com que el mes de setembre els alumnes han de poder assistir als centres, aquesta espècie d’imperatiu legal que la Conselleria ha imposat als claustres ens ha fet acceptar a contracor i conscients que no és una solució amb garanties, aquest pla que ha duit molta feina a l’equip directiu i a la professora Coordinadora de Prevenció i que, deim una vegada més, és el millor pla que podem tenir en aquestes condicions inacceptables (però acceptades per força).

Encara que no sabem de manera certa si l’escenari de presència total es podrà dur a terme, ja que l’evolució de la pandèmia s’ha vist que no és essencialment previsible, volem fer constar algunes consideracions que estaran presents en la nostra quotidianeïtat si és el cas:

La superfície mínima per alumne que es preveu, de 2,25 metres quadrats, és només superior en un 33% de la que determinava el Reial decret 132 /2010 de 12 de febrer, pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres que imparteixen ensenyaments de segon cicle de l’educació infantil, l’educació primària i l’educació secundària. Igualment l’augment de la superfície preceptiva en el cas dels tallers de FP no s’ha incrementat massa més. Aquests requisits no s’han acomplert en el nostre centre gairebé mai, si exceptuam algunes classes de matèries optatives de batxillerat, ja que en les aules de secundària hi podríem haver encabit uns 20 alumnes i sempre n'hi hem acollit xifres superiors. Però ara, amb la superfície de 2,25 metres quadrats, quedarem encara més per sota (o per sobre, segons mirem metres o alumnes) de la normativa, ja que la capacitat de les aules més habituals és per a uns 14 alumnes, i seguirem col·locant-n’hi més de 25. Això és un fet que el pla de contingència ha d’assumir per la força, gràcies a la (im)previsió de la Conselleria.

La “solució” que se’ns ha proposat de paraula, consistent que si no es pot mantenir la superfície-distància de seguretat, aleshores que duguin la mascareta posada, sembla un sarcasme: ¿no diu la normativa actual que la mascareta s’ha de dur en qualsevol espai públic, inclosos els carrers i espais oberts, i per tant encara més en espais tancats on sembla estar comprovat científicament que el risc de contagi és quatre o cinc vegades superior? Naturalment que els alumnes hauran de dur mascareta, encara que es respectés la distància de seguretat. I això si les instruccions no es fan encara més severes, cosa que no podem descartar.

Per tant, manifestam, juntament amb l’aprovació per majoria del Pla de contingència que se’ns ha presentat al Claustre, el desacord més contundent amb l’estratègia adoptada per la Conselleria, de no millorar en absolut les condicions i els recursos (el suposat augment de quota de professorat queda pràcticament engolit pels previs retalls de personal de mitja jornada i augment d’hores lectives estàndard per docent) amb què treballarem el curs que ve, i de deixar una vegada més a mans del voluntarisme i la bona disposició de mestres, professores i professors la gestió d’una situació complicada i perillosa que exigia una amplada de mires i una comprensió profunda de les circumstàncies que malauradament no es troben en aquesta Conselleria.

Pere Josep Palou Mas
(amb el suport majoritari del Claustre)