cielo claro
  • Màx: 21.13°
  • Mín: 13.08°
21°

Idees per combatre la crisi econòmica que ve

Els experts anuncien que, com a conseqüència de la crisi humanitària provocada per l'expansió de la pandèmia del coronavirus covid-19, patirem una crisi econòmica mai vista.

Gairebé no havíem sortit de la crisi econòmica provocada per la mala gestió dels grans bancs internacionals, que va començar el 2008 i ja n'arriba una altra de més ferotge.

Seria bo, ja que tenim l'experiència ben recent, no tornar a caure en les errades que es varen cometre aleshores, quan es varen salvar les empreses (que eren les culpables de la crisi), es varen 'socialitzar' les pèrdues econòmiques i no es varen prendre mesures per 'rescatar' les persones víctimes d'aquella crisi.

Cap crisi econòmica d'abast mundial té una solució senzilla. I és possible que la recuperació després del trauma requereixi un procés lent de rehabilitació. Precisament per això, crec que ha arribat el moment d'implementar polítiques econòmiques que ens ajudin a transitar cap a una nova era social que ens reconciliï amb el medi ambient i amb una concepció on la vida sigui el centre i l'economia sigui un instrument per a generar benestar per a tothom i no riquesa incalculable per a uns quants i malestar per a la immensa majoria.

Aquest crec que ha de ser el fil conductor de les polítiques a mitjà i llarg termini.

A curt termini caldria implementar, des de ja mateix, diverses mesures que vagin en la direcció apuntada.

Ens atrevim a suggerir-ne algunes, no des de l'expertesa, però sí des de la necessitat de recopilar idees positives i, al mateix temps, possibles.

- Posada en marxa immediatament la renda bàsica universal.

- Reducció de la jornada laboral, en la línia de repartir el treball (i el temps d'oci, és clar).

- Impulsar (o proposar) la creació d'un fons mundial público-privat per a dedicar-lo, urgentment, a potenciar els sistemes sanitaris que més ho necessitin i accelerar la investigació científica encaminada a aturar el covid-19.

- Impulsar crèdits al 0% (de veritat, sense els paranys habituals).

- Crear un fons especial de gestió de la crisi a partir d'imposts especials a les grans fortunes, a les SICAV, a les grans corporacions mundials i a les transaccions financeres.

- Retallar la despesa militar perquè quedi reduïda, estrictament, al capítol de personal, la resta de doblers que vagin al fons espacial per a la gestió de la crisi.

- Obligar a reduir el preu de les despeses bàsiques de la llar: electricitat, gas, aigua, telefonia...

- Anul·lar els interessos de les hipoteques durant els anys que duri la crisi.

- Aprovar un paquet de mesures dirigides a reequilibrar les economies regionals en la línia d'adaptar-les a les necessitats del medi ambient i tendents a corregir les desigualtats entre persones.

Algunes de les mesures aquí apuntades poden resultar feridores per a algunes sensibilitats, il·luses, absurdes o contraproduents per a altres o difícils o impossibles d'implementar...

Els assegur que totes són menys feridores, il·luses, absurdes, contraproduents, difícils o impossibles d'implementar que regalar bilions d'euros a uns bancs que s'havien arruïnat fent pràctiques idiotes amb els doblers que tenien i amb els que no tenien.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per desig extra, fa mes de 3 anys

Sembla tot raonable.
I si es pot, imagino un desig extra per sommiar content:
- Que compleixin una quarentena dins creuers ses deu-mil persones i amics més rics del món, intentant gastar tot el no essencial. I que es guanys de sa performance vagin per millorar

Valoració:0menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 3 anys

1. La Renda Bàsica només de ha de prestat a residents a municipis de la 'España Vaciada' (3800 municipis).
Quan un municipi acosengueix els 1.000 residents se
deixa de donar la RB a nous residents a aquest municipi i tengui que anar a altres municipis que encara no han assolit la quota de residents.
2. No permetre la màquina de fer doblers (emissió de
nova moneda (zona euro uns 220 milions de habitants,
començà l'any 2002 ( a Espanya) amb 'X' bilions,
actualment hi haurà cinc vegadas més euros. La
quantitat de doblers o de euros ha de esser sempre
la mateixa. Els doblers han de esser escassos, i
els cèntims han de tenir valor.
3. Atur. Donar la prestació de atur només si resideixen
a la 'España vaciada' (pressupost del atur de 17.000 a 30.000 milions de euros).
4 Hipotecas. El rescat de las caixas per la crisi de
2008 se haria de haver donat an els deutors hipotecaris i no an els creditors. Crec que aquesta
vegada se doni an els deutors i paguin an els creditors.

Valoració:1menosmas
Per idò sí, fa mes de 3 anys

Sols que s'implementassin la meitat d'aqueixes mesures el món milloraria molt considerablement, però això no passarà perquè els qui tenen el poder no ho voldran, els perjudicaria i ho impediran. Ara bé: qualque cosa s'haurà de fer, perquè no quedarà més remei, però els pobres seguiran tenint-ho ben fotut.

Valoració:3menosmas
Per Miquel, fa mes de 3 anys

I perseguir la corrupció, inclosa la dels monarques?

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente