algo de nubes
  • Màx: 19.07°
  • Mín: 9.02°
18°

'Devolucions en calent’

Malgrat que l’emergència sanitària ens obliga a centrar tots els nostres esforços a lluitar contra la pandèmia del COVID-19, el fet és que les desigualtats en aquest món no han aturat, i les entrades d’immigrants per la tanca de Melilla, tampoc. La darrera, ara fa poc més d’una setmana.

I això em fa pensar de la necessitat de parlar de les “devolucions en calent”, és a dir, de les expulsions massives d’immigrants que es realitzen en el moment que intenten creuar la frontera amb Espanya, sense ser-los aplicades cap de les proteccions i garanties d’estrangeria regulades per llei.

Tot i que el passat 13 de febrer el Tribunal d’Estrasburg va concloure que l’Estat espanyol no va violar els drets de les persones que botaren la reixa de Melilla el 2014, i per tant, permet les “devolucions en calent”; el ministre de Drets Socials, Pablo Iglesias, afirmava que el Govern espanyol les aturarà perquè te una política sobre migracions consensuada i respectuosa amb els Drets Humans. El ministre d’Interior Marlaska no s’ha pronunciat al respecte.

Aquesta sentència és una vergonya. El fet de retornar un immigrant en el moment en què travessa la frontera, és un atemptat contra els Drets Humans, tal com defensa el Subcomitè de Prevenció de la Tortura de l’ONU, per això, la consideram escandalosa. La “devolució en calent” implica que les persones són detingudes il·legalment, ja que no se’ls apliquen les lleis del país d’acollida, i impedeix que puguin demanar asil, o protecció jurídica i sanitària. A més, la detenció no consta i tampoc les condicions en què s’ha produït, la qual cosa presenta una situació desequilibrada amb les forces policials.

Per aquests motius, des de MÉS-Estimam Palma instam al govern espanyol a què, independentment de la desafortunada sentència, acabi immediatament amb aquesta pràctica i reconegui el dret a la tutela judicial i a demanar asil de les persones que entren a l’Estat, sigui quina sigui la seva via d’entrada. Les “devolucions en calent” són contràries als compromisos internacionals de l’Estat espanyol, com la Convenció de Ginebra del 1951, en la que el dret a la no devolució consta com un dels principis bàsics del dret internacional.

Des de MÉS-Estimam Palma ens manifestam a favor de l’acollida de les persones refugiades que fugen dels seus països a causa de la guerra i la persecució per motius ideològics, ètnics, racials, religiosos o de condició sexual. Pensam que des de les institucions europees cal donar una resposta a aquesta situació que passa pel seu repartiment entre els diferents Estats membres.

A més, des de MÉS – Estimam Palma pensam que és urgent regularitzar la situació de totes les persones migrades, sense cap termini ni condicionants. Pels drets humans, la justícia i la igualtat d'oportunitats, ara més que mai: #RegularizacionYa

El fet és, que tot i les voltes fetes i les contradiccions entre diferents declaracions sobre les “devolucions en calent”, encara no sabem quina postura és la que executarà el Govern d’Espanya al respecte, encara que, tant el PSOE com Unidas Podemos en duien l’eliminació als seus programes electorals. “Són emparades per la llei Mordaza deia el Secretari d’Estat de Seguretat, desmarcant-se del vicepresident segon. Què faran? Mentre esperam la resolució del Tribunal Constitucional sobre els recursos presentats quan ells eren oposició: són o no constitucionals les expulsions “en calent”?

Mentre esperam, les devolucions a la reixa de Ceuta i Melilla no han aturat malgrat promeses electorals i el coronavirus.

Catalina Trobat, responsable d’acció política de MÉS-Estimam Palma i coordinadora de l’àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.