nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

Millorar les condicions de les llars d'ancians

L'Institut Mallorquí d'Afers Socials gestiona vàries residències a Mallorca: La Bonanova, Llar d'Ancians, Oms i Sant Miquel, a Palma, Huialfàs a Sa Pobla i la de Felanitx. La capacitat de cada una d'elles segons la pàgina web d'aquest organisme públic és de 545 places a La Bonanova, 368 a la Llar d'Ancians, 96 a Oms/Sant Miquel, 95 a la de Felanitx i 59 a la Huialfàs.

Fa només uns dies, el 2 de juliol, aquest diari publicava un article amb les queixes de familiars dels residents de la Llar d'Ancians per la manca d'aire condicionat a les habitacions d'aquesta residència, on fàcilment s'arribaven als 34°, això té un greu perjudici per a la salut i el benestar de la gent gran, a més del personal que fa feina, sobretot, les auxiliars d'infermeria que estan en contacte directe i constant amb els residents.

A la residència La Bonanova passa el mateix, les altes temperatures d'aquests dies, des de fa algunes setmanes, i amb tot l'estiu per davant, minva la qualitat de vida dels residents d'aquesta residència. Ara per ara, a la nostra associació ens consta que resideixen allà unes 400 persones, la planta novena, acabada de reformar encara està per omplir, seran 68 places més per gent assistida (dependent), que gaudiren d'aire condicionat i d'òptimes condicions d'habitabilitat en comparació amb la resta de plantes; la planta vuitena segons informació que ens ha arribat, no oficial però si fidedigna, està ocupada entre un 25 i un 30%, pensam que estan buidant aquesta planta per més endavant reformar-la i destinar-la també a gent gran assistida, seguint amb el projecte de modernització per a la Residència La Bonanova que l'IMAS va fer públic el 22 de gener de 2017 i que només per la reforma de la novena planta comptava amb un pressupost de 2,4 milions d'euros.

Cal dir que la residència La Bonanova té 9 plantes, de la primera a la quarta hi ha els residents assistits, prop de 300, llevat d'un mòdul a la quarta que fa funció d'infermeria; a la planta cinquena hi ha el menjador comú (pels vàlids), la bugaderia i serveis; a la sisena la recepció, sales comuns i una d'actes, la cafeteria, la capella i els despatxos; de la planta setena a la novena hi havia els residents vàlids (autònoms), malgrat com s'ha dit, ara mateix la novena planta està buida i l'octava està en procés de desocupació.

A totes les plantes que acullen als residents, l'aire condicionat es restringeix únicament als 2 menjadors de cada planta pels usuaris dels mòduls corresponents, ni a la sala de televisió, que a l'estiu no es fa ús (la duen al menjador), ni a les habitacions dels usuaris hi ha, a aquestes compten a un ventilador de paret massa alt i que, sobretot, mouen l'aire calent. Aquest diumenge, 7 de juliol, al termòmetre que té un resident a la seva habitació es registraven els 31°, això és l'habitual a l'estiu.

Sembla increïble que una residència a Palma tingui un sistema de calefacció però no d'aire condicionat tenint en compte que són més els mesos de calor que de fred, i la seva capacitat fins a 445 persones. Sembla increïble que tot l'any faci calor a La Bonanova, més fort i més feixuc a l'estiu, i que ni amb aquestes, augmentin les dutxes o banys dels residents assistits, un pic a la setmana tant a l'hivern com a l'estiu i que la refrigeració de tots els residents es limiti a un tassó d'aigua freda amb pols de sabor a llimona a mitja tarda. Com també ho és, que una residència que es va construir fa 40 anys en tots aquests anys cap responsable ha tingut prou seny i sensibilitat per fer instal·lar l'aire condicionat. La legislatura passada, varen posar en marxa el projecte de modernització de la residència La Bonanova que ja ha estat executat a la planta novena i que tal vegada sigui endavant amb la resta de plantes, però ens demanem si quan li toqui a la primera planta la residència continuarà dempeus, perquè amb una mitja de 4 anys per planta i restant 8 plantes queda massa lluny. I més quan hi ha una necessitat tan bàsica i primordial com és una refrigeració adient per garantir la qualitat de vida, la salut, el benestar i el descans dels residents de La Bonanova, o de qualsevol altra residència.

Maria Torres
Presidenta de l'associació Amics dels Llaços Grisos

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.