nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

Benvolguda @F_Armengol, tenim llibertat per usar la nostra llengua quan vulguem?

Des de fa uns mesos vivim, de manera especial a Mallorca, una onada viral de desemmascarament de casos de discriminació de persones que trien usar la llengua pròpia de les Illes Balears, la llengua catalana.

Totes les persones que intentam usar habitualment el català en les nostres interaccions públiques sabem que, moltes vegades, ho podem fer sense cap problema, però també sabem que si decidim usar el català, hi ha el perill de tenir problemes.

I també sabem que hi ha gent xenòfoba que no tolera que usem amb normalitat el mallorquí (o menorquí, o eivissenc...)

I sabem, perquè hi ha mitjans que no ho tapen, ni ho emmascaren, ni ho ignoren, que existeixen casos, amb menor o major grau de gravetat, de discriminació de les persones que trien usar el català (sigui o no sigui la seva primera llengua).

Davant aquesta realitat, les entitats que, entre d'altres responsabilitats, assumeixen la de defensar els drets dels qui volen usar el català, han insistit en que, encara que no sigui còmode, és bo que es denunciïn i es facin públics tots els casos de discriminació. I, també, que és imprescindible que el Govern hi intervengui.

Entre d'altres propostes, s'ha demanat en reiterades ocasions, que la presidenta del Govern, de la mateixa manera que s'ha pronunciat amb claredat i sense equidistàncies entre agressors i víctimes, davant altres tipus de discriminacions, convidi públicament a tothom que ho vulgui a que usi la llengua pròpia de les Illes Balears sempre, sense por ni cap complexe. I que mostri el seu rebuig a les discriminacions xenòfobes.

Aquests dies de debat d'Investidura, Francina Armengol, té l'ocasió de fer-ho. De dir-nos si considera que tenim llibertat per usar la nostra llengua quan vulguem i ens convida a fer-ho.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Miró Font, fa mes de 4 anys

Serà endofòbia i no xenofòbia perquè es agreujats som es indígenes

Valoració:8menosmas
Per Idò sí., fa mes de 4 anys

Per a això que propugna el "mallorquí des pla" s'han de menester molts de milers d'altes dosis d'amor propi i de dignitat aplicades a molts milers de mallorquins i altres illencs, a tots aquells que es rebaixen a si mateixos a davant els forasters, talment els colonitzats d'altre temps. Hauríem d'aprendre de països que han aconseguit descolonitzar-se i fins i tot la independència, entre els quals molts d'africans i asiàtics. Conciutadans: que no es pugui dir de nosaltres que som herbes molles!

Valoració:8menosmas
Per mallorquí des plá, fa mes de 4 anys

Si nosaltres no defensam lo nostro ho mereixem perdra, ---de les herbas mollas si torcan es cul--m'agradaria sentir un gonella defensant el báleàr devant de un "picoleto".
Aquesta genteta del tricorni encara els ressona aquells "a por ellos" i si estan juntant hosteses de vol, cambrers i cambreras, i "con dos cojones, como manda la España gigante por sus rutas imperiales" idó L'abad "del Valle de los caidos" "Los esclavos que trabajaron aquí lo hicieron de forma voluntaria".
El problema d'Espanya és que té masses falangistots (franquistes-faxistes) dins el poder i las institucions "el régimen" está enquistat i espanya no avança, i certs pares, junts amb certs centres d'educació, estan preparant i adoctrinant " los cachorros" per insultar i trepitjar tot el que no és de la seva corda, i venen aquí a manar i meinsprear els mallorquins i la seva llengua, a Mallorca fa temps que de Madrit manen els forasters i renegats comprats per un sou de diputats entre moltes altres cosas, i jo en sentir dins una discusió,- i tanmateix que farás,- m'enverena sa sang, perque jo no vullser una herba molla, antes li arrabás els collons a mossagades, ja está bé de ser porugs.
Visca la terra, la llengua i las costums i cultura catalana, a la merda les imposicions i els forasters que no mos respectan.

Valoració:13menosmas
Per ventdeseré, fa mes de 4 anys

Per a alguns, cobrar o manar de polític, ho supedita tot a això. Quan són a l´oposició canvien de parer i tot són promeses, que després sempre acaben incomplint.
Es podria dir que són uns venuts.

Valoració:12menosmas
Per ventdeseré, fa mes de 4 anys

Per a alguns, cobrar o manar de polític, ho supedita tot a això. Quan són a l´oposició canvien de parer i tot són promeses, que després sempre acaben incomplint.
Es podria dir que són uns venuts.

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente