muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
16°

Al PP, Cs i Vox... ni aigua!

En una setmana en què el Tribunal Suprem continua mantenint polítics innocents a la presó, i en què alts càrrecs de la política institucional menteixen a conveniència, haver de parlar de la repressió de la llengua catalana, la nostra... és una vertadera llàstima. Que un partit com el PP vulgui renovar-se i posi davant una espècie de cavall sense aregar és fer moltes passes enrere. És voler travessar més de 40 anys de falsa democràcia, i col·locar-se en plena dictadura franquista. Així es veu que respiren millor. L’únic que faré serà comentar críticament una notícia del diari Ultima Hora de l’1 de març d’enguany, Casado propone una «ley de lenguas» que relega el uso del catalán a opcional.

El que digui jo i vos expliqui ho durà al seu programa electoral per a les eleccions del 28 d’abril. Avui ho explicava orgullós per televisió i hi havia mallorquins i mallorquines que l’enrevoltaven i no estaven gens avergonyits del que sentien... ben al contrari, Es veu que no saben d’on són ni cap a on van. En Casado, per una part i per netejar la consciència dels seus “palmeros” i “palmeres” va començar dient que les llengües cooficials són una “riquesa”, per acabar dient que eren “barreres identitàries”, que és allò que realment pensa. En primer lloc, va voler ignorar o va fer com que ignoràs, que als territoris on tenen una llengua pròpia, tan cooficial és la llengua del territori com la llengua de l’estat. Per tant, si vol atacar les llengües oficials, pot començar atacant la llengua de Castella, que segons ell serà una barrera identitària. Es deuen haver fet tantes autopistes radials, per intentar foradar aquesta barrera. Cap espanyol no podrà ser sancionat si no es fa en la llengua comuna de tots els espanyols. Quina diferència hi ha entre aquesta norma i la que es faria? On és la descentralització que diuen que han fet? Es veu que de la llengua comuna espanyola es deu voler eliminar la paraula dret i el seu plural drets, perquè a ningú mai més no se li ocorri voler exercir el dret a decidir o el dret a l’autodeterminació.

També vol que els treballadors públics, el funcionaris, que coneguin la llengua pròpia del territori se’ls puntuï aquest coneixement com a mèrit, però que mai no sigui un requisit exigible per obtenir o exercir el lloc de treball. Es veu que se’n fot de la Constitució d’aquests territoris, és a dir, dels estatuts d’autonomia, com el de les Illes Balears. Es veu que anar contra la Constitució espanyola significa que et poden condemnar a quasi 30 anys de presó, però no conèixer les constitucions autonòmiques serà un mèrit, i segurament vol ser premiat amb els vots de la gent. Vol que l’ensenyament sigui només en la dita llengua comuna, i que aquesta també sigui la llengua vehicular de l’escola. Finalment, vol que tota la retolació urbana sigui en la llengua comuna.

Només li ha faltat dir que després s’emboliqui la llengua, es posi dins una bossa i es llanci a les escombraries, als fems, al no res, d’allà on no havia d’haver sortit mai. Vol eliminar la llengua. Totes les mesures que vol posar en marxa són les que la ciència lingüística, la sociolingüística ha estudiat com a mesures per fer desaparèixer qualsevol llengua de l’univers. I quan a una persona se la desposseeix de la seva llengua, se li elimina la seva personalitat, se la desqualifica, se la infravalora, se la degrada i se la deixa vivint en una espècie de llimbs, sense saber quin és el seu destí, ni què fa en aquest món. És un crim, un genocidi (eliminació d’una cultura) i un lingüicidi (desaparició d’una llengua). Això proposa aquest animal desbocat que es diu Casado, amb l’aquiescència de massa gent mallorquina.

Dels Cs no importa ni parlar-ne. Fa temps que demanen el mateix que ara explica Casado, i Vox, encara aniria més lluny. El mateix que fa al procés. Voldria doblar i triplicar les condemnes de presó que demana el fiscal per als catalans independentistes. Per tant, s’ha de saber que a aquesta gent, a la gent que defensa aquests partits... ni aigua!

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.