algo de nubes
  • Màx: 16.96°
  • Mín: 11.11°
14°

Bellveure

La Serra de Bellveure és un contrafort de la Serra de Tramuntana enclavada entre els municipis d’Alaró, Binissalem i Lloseta. Es prolonga des del sud-oest a la possessió de Banyols, cap al nord-est a Can Negret i Can Jeroni, ja desapareguda degut a l’activitat extractiva de la pedrera de CEMEX. Formen part de Bellveure les possessions de Banyols, son Fortesa, son Llavià, Can Sec, Can Negret, de la part d’Alaró, i Bellveure, Can Macià, Can Pere Antoni i Borneta de Binissalem.

El Puig de Bellveure amb 320 m. és la seva alçada principal d’un seguit de puigs menors, vestits d’ullastres, pins i racons d’alzines, que en bona part han anat reconquerit antics conreus d’olivars.

La Serra de Bellveure conserva una vegetació pròpia de petites serralades, pujols i turons, que arreu de Mallorca ha estat assolada per la urbanització de segona residència o lloguers de vacacions, molt rica en diversitat, lletsons, albons, fenàs, lleteres, lledànies, orquídies, esparregueres, matapolls, ginestons, estepes, mates... Aquesta vegetació propicia l’aparició de gran nombre i diversitat d’insectes pol·linitzadors o no.

La Serra de Bellveure és hàbitat important per un important nombre d’aus com a milanes, esparvers, corbs, xoriguers, passeriformes i insectívors varis, on totes elles hi nien, com també per voltors negres i lleonats que de cada vegada més sovint gràcies a l’èxit reproductor dels darrers anys, l’exploren i hi troben menjar. També representa un rebost i refugi important per ocells hivernants, que no s’ha d’oblidar que exerceixen una funció de dispersió de llavors i reforestació important a una illa com Mallorca, sovint amenaçada per importants incendis forestals.

Només a uns 136 m. es troba la pedrera de CEMEX de can Negret, en explotació activa, de la ZEPA ES0000441 d’Alfàbia a Biniarroi i del ENP Paratge Natural de la Serra de Tramuntana. Com també és propera la distància, uns 600m, entre aquesta explotació minera a cel obert, de nius confirmats de milana i esparver.

La importància a nivell paisatgístic, que representa la simple presència d’aquesta serralada de turons seguits, com en trobar-nos-hi inclosos i poder gaudir de la vista de la Serra de Tramuntana i de quasi tota Mallorca, justifica ben bé el seu nom, Bellveure, i la gran importància de resoldre la seva protecció com a Espai Natural Protegit inclòs per raons ben òbvies i de proximitat, dins el Paratge Natural de la Serra de Tramuntana i Zona d’Especial Conservació de les Aus.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.