nubes dispersas
  • Màx: 19.36°
  • Mín: 13.93°
19°

Nadal Batle: «El que nosaltres hem de dir és que no volem aquest Estat» 

Dia 15 de desembre de 1997, el periodista Miquel Payeras va publicar la que segurament va ser la darrera entrevista que va concedir Nadal Batle, tal com remarca la revista El Temps, perquè el matemàtic i rector de la Universitat de les Illes Balears va morir pocs dies després. Avui al dBalears hem volgut reproduir aquella entrevista que li va fer el periodista mallorquí per al setmanari valencià. Les respostes de Batle, com sempre, prou controvertides. Va ser en aquesta entrevista que va expressar l’opinió que es va fer cèlebre, quan va dir que barataria la llengua per la independència.  


Miquel Payeras: Quan veu el que passa en l’actualitat político-mediàtica a Madrid, veu un cert paral·lelisme amb el que pateix el PSOE a Madrid i el que patí vostè essent rector?

Nadal Batle: No ho puc evitar. Però mira, el que és essencial no és qui ho pateix, sinó que qualsevol ho pot patir. En aquest estat espanyol que tan poc m’agrada es poden dir mentides sobre tu, però no es poden dir veritats. Jo som partidari de l’absoluta llibertat d’expressió, però no per dir mentides i que no passi res. Però passa. Aquest és el problema, que no hi ha una llei antilibel. Aquí les lleis es preocupen molt de coses com l’honor, però què és l’honor? Res. Les lleis espanyoles cada dia restringeixen més la llibertat d’expressió perquè mutilen la possibilitat de poder parlar de determinades qüestions, però no impedeixen les mentides... cada cop tenc menys esperances.

Miquel Payeras: Parlant d’afers d’estat, què li sembla la política educativa del PP i en concret el decret d’humanitats?

Nadal Batle: Legislativament no han tengut temps encara de canviar moltes coses, però hi ha indicis... el decret aquest n’és un. No hem de ser ingenus. És la mesura políticament més encertada que pot prendre un govern com el del PP, la qual cosa, òbviament, no vol dir que jo hi estigui d’acord. Si als nostres fills els ensenyen qui són i d’on vénen serà molt difícil fer-los canviar d’identitat. Saben que això és un element clau perquè d’aquí deu o quinze anys puguin anul·lar els moviments que ells anomenen disgregadors. No ens hem d’escandalitzar, perquè és coherent amb el que els seus votants volen. El que nosaltres hem de dir és que no volem aquest estat.

Miquel Payeras: El pacte de Convergència i Unió amb el PSOE i després amb el PP ha aconseguit sensibilitzar aquestes formacions amb el caràcter multinacional de l’estat, o pel contrari ha espanyolitzat en certa manera el catalanisme?

Nada Batle: Uf, quina pregunta... Jo crec que aquests pactes han permès que l’odi anticatalà que ja tenien sectors espanyols, s’hagi exacerbat.

Miquel Payeras: A les seves columnes d’opinió se’n fa ressò sovint de la situació lingüística a les Illes Balears.

Nadal Batle: Empitjoram. Jo sempre visc en català i per tot, però em sent agredit en la meva pròpia terra. Però a mi no m’obligaran a mesclar-me amb la gent que no vull. Tampoc vull que m’admetin. Que cadascú faci la seva vida.

Miquel Payeras: On és el perill?

Nadal Batle: Que els espanyols han obert la porta als estrangers. I no als anglesos que no emprenyen i se’n foten  de la llengua, sinó als alemanys, que són, iguals que els moros, els tradicionals amics d’Espanya. Aquests sí que són perillosos, perquè seran els primers que intentaran eliminar la normalització lingüística. Són un element espanyolitzador. No oblidem que ja col·laboraren el 1936. De cada dia som més antieuropeista. Els britànics deixaran la comèdia de la Unió Europea i nosaltres haurem de sofrir la invasió dels alemanyots.

Miquel Payeras: No el veig molt partidari dels alemanys.

Nadal Batle: Gens. Són uns ignorants, per molt de títols i riqueses que tenguin. Els únics són els jueus, que són jueus nascuts accidentalment a Alemanya. Però, és clar, se n’anaren a altres països a conseqüència del que els alemanys solen fer; escorxar la gent. El que quedà culturalment és poquíssim. I a més ens envien els detritus socials, per molts doblers que tenguin. Però el problema bàsic és la legislació espanyola que ens han imposat.

Miquel Payeras: Entenc que dóna per fet la impossibilitat de la integració castellanoparlant...

Nadal Batle: Estam dividits en dues comunitats. Jo no em tract amb gent que no sigui d’aquí, en general. Això és així per tot. Mira les capes més baixes socialment, la separació és total. Al meu poble, Felanitx, per exemple. Vivim clarament separats, en un món dual. Això és conseqüència de l’actitud dels immigrants, que és molt bel·ligerant. Un regidor de Palma del PP ho va dir clarament: per què s’han d’integrar, si tots som espanyols? No falla el raonament sinó la premissa, l’atribució de la casa comuna que mentre hi sigui, té raó.

Miquel Payeras: De tot aquest raonament ve la seva decisió de convertir-se, segons diuen, en l’ideòleg del grup independentista Alternativa per Mallorca?

Nadal Batle: No, no som l’ideòleg. Alternativa no és, de moment, cap partit. Jo ajut en el que puc perquè sempre col·laboraré amb qualsevol moviment que entengui que Mallorca i Balears no poden anar enlloc soles.

Miquel Payeras: El català a Balears pot sobreviure sense el Principat?

Nadal Batle: En absolut.

Miquel Payeras: I vist el poc cas que mereix Balears a Catalunya...

Nadal Batle: És clar... No és només una qüestió de llengua. L’únic nexe d’unió és TV3, que fa... bé, ja ho he dit altres vegades...

Miquel Payeras: M’ho va dir en una altra entrevista fa anys: «TV3 és el principal instrument d’espanyolització», assegurà...

Nadal Batle: És que és així. Què ens importa el que passa a Huelva, si tenim més proper el que passa a Perpinyà, o a Gènova i no ens diuen res de res? Per això dic que és un instrument d’espanyolització. No és només una qüestió de llengua. Et diré una cosa: canviaria la llengua per la independència, perquè si som independents, lliures, ja tendrem el que voldrem. La llengua és molt important, però més ho és la independència.

Miquel Payeras: No sembla massa entusiasmat amb allò de l’articulació de les nacions, com ara Catalunya i el País Basc.

Nadal Batle: Els bascos? No em cau gens simpàtic aquest merder que tenen per allà i crec que estan ben d’acord amb els espanyols per xuclar-nos els doblers a nosaltres. Mira, és senzill, si lleves a Espanya la part del Mediterrani, nosaltres, li queda molt poquet.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.