muy nuboso
  • Màx: 17.17°
  • Mín: 11.35°
16°

UE: Necropolítica, por, sofriment inútil...

Matinada del divendres passat. S'anuncia l'acord del Consell Europeu sobre migració, refugiats, i concessió de dret d'asil. De l'acord, veritablement, se'n saben pocs detalls, i, en qualsevol cas, el que és més cridaner és la decisió de la UE de construir centres dins del seu territori per classificar els migrants. Els Caps d'Estat més cofois són els més neofeixistes, com ara, l'italià Giuseppe Conte, o l'hongarès Viktor Orbán... Guanya, idò, l'extrema dreta. De victòria en victòria fins a plasmar  –si no els barram el pas- en els textos comunitaris la "necropolítica" com a raó de ser de la Unió Europea. Recordi's que aquest terme l'hi devem al filòsof camerunès Achille Mbembe, i que podríem resumir aquesta pràctica com la política basada en la idea que per al poder unes vides tenen valor i unes altres no; i solament tenen valor les vides dels qui les multinacionals consideren que poden ser consumidors. Tot plegat, a aquest Consell Europeu es manté la política europea dictada per les multinacionals.

Aquesta deriva autoritària és, a parer meu, conseqüència d'un neoliberalisme que cada pic és més un neoliberalisme de la por. Una globalització de lliure circulació financera i de mercaderies amb fronteres per a les persones, pèrdua de drets socials arreu, i superació amb escreix de tots els límits ecològics és una autèntica màquina de generació de pors. Val a dir que la por ha estat, en èpoques passades, llavor del feixisme, i no està escrit que no ho pugui tornar a ser-ho. En aquest sentit, Rob Riemen escriu en el seu llibre "Per combatre aquesta època. Dues consideracions urgents sobre el feixisme" -un text que he citat en diverses ocasions en aquestes col·laboracions a dBalears- que "... el feixisme és el conreu polític dels nostres pitjors sentiments irracionals: ressentiment, odi, xenofòbia, desig de poder i por!"

Si no bastaven els espanyols Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) -uns centres que són autèntiques presons, on el respecte pels drets humans és inexistent-, ara en tindrem d'europeus. La inhumanitat d'aquests centres queda palesada a un recentment publicat informe de SJM-E. Corresponen aquestes sigles a alguna organització o plataforma esquerrana radical antisistema? Doncs no, és l'acrònim de Servei Jesuïta a Migrants-Espanya. L'Informe de SJM-E corresponent a 2017 és la crònica documentada de com "els CIE van funcionar com a nous llatzerets, en els quals van patir un sofriment inútil milers de migrants nouvinguts a Espanya irregularment, abans de ser posats, majoritàriament, en llibertat". Ara sembla que es tracta d'europeïtzar aquests confinaments a llimbs invisibilitzats de no drets humans.

La situació europea és greu. Em recorda bastant al que diu el personatge principal (l'Ange) del "Tocats pel foc" de Manuel de Pedrolo: "... posseir ens obliga a pensar en uns altres termes. L'home que té, és també home que té por de perdre. De perdre allò que posseeix, és clar. Això provoca una actitud de recel, de desconfiança envers els altres homes... Ben aviat acaba per identificar-se amb allò que té, i no amb allò que és." Tanmateix, una altra Europa sense necropolítica, ni por, ni sofriment inútil, és possible!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.