algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 18°
18°

En Luís Otero ens ha deixat

Luís Otero, coronell d’enginyers de l’exèrcit espanyol, condemnat a presó per haver participat en la Unió Militar Democràtica UMD, en els darrers anys del franquisme, ha mort a Madrid, a 85 anys.

Haureu vist la nota de premsa enviada per l’Associació-Foro Milicia y Democracia, de la qual n’era el President d’honor, organització que agrupa els militars demòcrates que foren represaliats durant els darrers anys del franquisme.

En Luís era el militar de més alta graduació detingut, conjuntament amb altres 8 més, l’octubre de 1975, només un mes abans de la mort del dictador. El capità d’aviació José Ignacio Dominguez va poder fugir a París i des d’allà feu una roda de premsa explicant la repressió soferta.

Els nou militars detinguts foren condemnats a presó, en Lluís per ser l’oficial de més alta graduació, a vuit anys i un di ,aïllat, a diferència dels altres que foren empresonats de dos en dos.  

La Unió Militar Democràtica era una associació clandestina al si de l’exèrcit que, després del 25 d’abril de 1974 a Portugal, on s’enderrocà la dictadura gràcies a l’exèrcit, volgueren crear consciència de la necessitat de les llibertats i la democràcia a la societat dels darrers anys del franquisme. En una paraula, lluitaven per un exèrcit modern devora el poble, com el model portuguès.

A les Illes Balears també hi hagué organització de la UMD, oficials i sotsoficials que treballaven coordinats amb altres de diversos llocs com Barcelona, Madrid... entre ells, en Bernat Vidal Garcias, llucmajorer, cunyat meu mort prematurament l’any 1981, o Rafel Morales Granell, que ens deixà també massa prest, l’any 1987.

En Luís Otero fou empresonat al Castell de Sant Carles de Palma. Immediatament s’organitzà una xarxa de solidaritat impulsada pel Partit Comunista i la Junta Democràtica. Per exemple, li férem arribar una gelera per tenir beguda fresca a la cel·la, a través d’en Pep Truyol, o amb motiu del seu aniversari, un enviament massiu de postals de felicitació, també visites de persones properes.

La Fundació Ateneu Pere Mascaró, amb col·laboració amb la Comissió de Drets Humans de  l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de les Illes, organitzà un homenatge als membres de la UMD, el 24 de febrer de l’any 2015, i comptàrem amb la presència d’en Luis, la seva esposa Carme, i membres mallorquins de la UMD, com Joan Feliu, Martí Rotger, Tòfol Fuster i altres. Escoltàrem el capità d’aviació José Ignacio Dominguez, els historiadors José Ma Gago, i David Ginard que emmarcaren el context històric i la importància de la UMD, moderats per l’advocat Ferran Gomila.

En Luís ens ha deixat, el tindrem present com a lluitador per la democràcia, com a persona honesta, com a amic.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.