algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
14°

Una candidatura sobiranista a les primàries de MÉS?

Segons ha pogut saber aquest mitjà, un grup de gent de l'entorn de l'activisme i diferents moviments socials planteja presentar-se a les pròximes primàries de MÉS per Mallorca amb l'objectiu «d'impulsar el sobiranisme i l'acció política valenta en temes mediambientals, econòmics i socials». La proposta ve impulsada, bàsicament, pel seu descontentament amb les recents polítiques dutes a terme per MÉS dins les institucions.

En clau sobiranista
Han explicat que no se senten representats per cap de les dues precandidatures de Fina Santiago i Miquel Ensenyat perquè, segons assenyalen, ambdós «entenen l'autonomisme desfassat» i aquesta candidatura serviria per dur a terme una nova acció política en clau sobiranista i «valenta» a les institucions. 

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xec, fa mes de 6 anys

@Una per aquí "supòs que també has vist que PSOE tampoc ens arregla res! Que al final és com tenir PP però en mode "standby", o sigui, no passa res, però tampoc es desfà res del que ha fet el PP mentre governa"

Els fets contradiuen aquesta versió. S'ha arreglat moltíssim, s'ha legislat moltíssim, s'ha fet un discurs institucional radicalment diferent. S'ha de tocar amb ses mans sa societat, cal relacionar-se amb gent de pertot que viu a Balears, per veure fins a quin punt ha canviat la percepció de moltíssima gent envers la llengua pròpia i la importància de la integració.

El PSOE és el PSOE, i en aquesta legislatura més que mai hem vist les seues contradiccions, no hi ha cap dubte d'açò. I precisament per açò cal anar-los substituint si volem canvis estructurals. O no és açò que volem? Jo vull un canvi de paradigma que permeti anar més enllà d'aquest anar tapant ferides. Em vol explicar qualcú quina representació parlamentària veu que permeti fer canvis esctructurals? Si sabem què és el PSOE i sabem sumar, veurem que PP(amb gijón)+PSOE+Cs sumen una majoria absoluta molt clara. Després hi ha Podem (amb Xelo) que són 10 i representen una voluntat de canvi, amb respecte pel dret a l'autodeterminació, però que tampoc no en pots esperar miracles. Després hi ha el PI que quan sents en Jaume Font no saps gaire què vota la gent quan aposta per ells; està clar que no és un partit espanyol, i que tota evolució del PP cap al PI és ultra positiva, però tampoc no els xerris de sobiranisme i anar més enllà de la constitució espanyola perquè "això no li linteressa a sa gent".

A Balears no hi ha procés ara mateix perquè no n'hi pot haver. I tan bon punt hi hagi una majoria sobiranista al Parlament, crec que serà molt positiu que hi hagi opcions més trencadores que d'altres, gent que vulgui fer més via, gent que premi fort per evitar que l'espurna s'apagui sense anar enlloc, etc. I tant que sí, i serà necessari. Però ara mateix el sobiranisme treu petroli de la correlació de forces que hi ha, i ho fa perquè té raó, i ho fa perquè el PSIB sap que no pot ser del tot PSOE si vol seguir guanyant entre els partits de l'acord, per aquesta raó que té el sobiranisme.

Cal anar als registres i veure què s'ha fet realment durant aquesta legislatura i veure per què no s'ha pogut fer més, i treure conclusions a base de tota la informació i reflexió.

En resum, personalment em sembla erroni dividir-nos abans de ser majoritaris, i hem d'assumir que podem no tenir raó, seguir remant tots junts de la manera que determini la majoria. I quan hi hagi majoria i es vegi que podem "entrar en procés", que siguin els votants qui triïn. I respectem-nos sempre. Així com em sembla que no ens aniria bé empènyer el psib cap a ciudadanos, puc assumir perfectament que qualcú pensi que ens aniria millor si el sobiranisme es tanqués en si mateix per deixar que els altres es desgastin junts. Jo crec que sociològicament és molt positiu i necessari que ara hi hagi una percepció social positiva envers allò que som, que es residualitzi la catalanofòbia, etc, i d'altres pensaran que aguantaríem bé i podríem sortir reforçats d'una "pinya constitucionalista". Qui té raó no es pot saber del cert mai perquè al final només passa una de les dues coses, però en tot cas tots hem de lluitar per créixer, ser més influents i arribar al punt de força que permeti fer canvis estructurals.

Valoració:0menosmas
Per manoletin, fa mes de 6 anys

Difícilmente se puede ser soberanista cuando tu máximo anhelo es ser una provincia catalana....

Valoració:-10menosmas
Per pere mateu, fa mes de 6 anys

Es clar el joc de paraules que fan servir, sobiranistes, versus independència, totalment fals. Per aquesta gent (Més) utilitzar la paraula sobiranista es mantenir l'estatus actual en versió " snob", per ser una mica diferenciats de l'espanyolisme, ja sia Psoe, Pp i tota la resta de partits. En definitiva quan poseu la paraula independentista envers sobiranista ja podem començar a parlar d'alguna cosa diferent a aquesta terra, mentrestant ERC Illes Balears com a mal menor.............

Valoració:-1menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 6 anys

@Xec: interessant anàlisi. No obstant, supòs que també has vist que PSOE tampoc ens arregla res! Que al final és com tenir PP però en mode "standby", o sigui, no passa res, però tampoc es desfà res del que ha fet el PP mentre governa. I a més, any rere any, lustre rere lustre ens posen la "pastanaga de l'ase" amb un REB que mai arriba a ser res satisfactori. Per tant, això que dius de "mateixos objectius, diferent estratègia" (entenc que potser trobes que PSOE comparteix objectius)... com estàs segur que PSOE te els mateixos objectius? Potser na Francina en si els tingués, però no crec que mentre estigui al PSOE li deixin dur-los a terme, senzillament.
Total, que al final, el temps que tenim PSOE no és més que agafar un poc d'aire per tornar a submergir-mos a l'ofec del PP, i així successivament sense anar enlloc que ens pugui solucionar res. És la meva opinió, vist el que he vist durant tants anys.

Valoració:4menosmas
Per Pep, fa mes de 6 anys

Ja deuen haver parlat amb els senegalesos com l'altra vegada?

Valoració:-1menosmas
Per Nito, fa mes de 6 anys

Som votant de Més que no milit en cap organització i agrairia no haver de votar ni Santiago ni Ensenyat en unes eleccions autonòmiques. És així de simple. No em generen simpatia personal ni em mostren una mínima qualitat intel·lectual. Això per no parlar de les seves contradiccions, sobretot les de n'Ensenyat, que com tothom recordarà va començar el seu mandat amb molt mal peu.

Valoració:1menosmas
Per Xec, fa mes de 6 anys

No hi pot haver candidatura que no sigui sobiranista, ja que el sobiranisme forma part dels fonaments de l'organització.

Pot ser que hi hagi gent que confongui sobiranisme (defensar que siguin els mallorquins qui decideixin sobre tot allò que afecta els mallorquins) amb independentisme (una decisió determinada, que suposi la independència respecte de l'estat), o que confongui sobiranisme amb "com jo vull que es faci".

Per altra banda, en base a les frases agafades dels promotors d'aquesta candidatura, també hem de saber diferenciar entre objectius i estratègia. Que qualcú no comparteixi amb tu l'estratègia a seguir (tal vegada aquests entenen que el millor és no arribar a acords amb ningú que no sigui sobiranista) no vol dir que no comparteixi els objectius, sinó que pensen diferent sobre la manera de lluitar per allò que vols. És una confusió comuna de qui pensa que té la veritat absoluta.

Per exemple, la majoria de sobiranistes (crec que és mal de contradir) creu que és fonamental tenir pp i ciudadanos allunyats de les institucions illenques i normalitzar sociológicament el respecte i la defensa de la llengua pròpia tot combatent de la catalanofòbia, i facilitant la integració de la gent vinguda de tot arreu. Açò no treu que siguin crítics i que assenyalin incoherències dels socis de pacte o de govern. D'altres són partidaris d'una estratègia basada en evitar els acords amb el psoe (sobretot), forçant governs més hostils fins que la gent decideixi donar majoria a les formacions sobiranistes. O tal vegada hi ha postures intermitges, etc. En tot cas, cal tenir esperit constructiu i acceptar que hi hagi companys de lluita amb diferents estratègies o idees sobre com avançar cap a un mateix objectiu. Hom pot defensar el seu punt de vista acceptant que pot no tenir raó i que pot representar un punt de vista minoritari entre els que volen aconseguir el mateix. Així és com funcionen els projectes que triomfen.

Valoració:5menosmas
Per Pep, fa mes de 6 anys

No té cap futur. En Lladó i els seus ja ho intentaren i foren expulsats després d'unes primàries amb tongo. L'aparato de gent que viu de Mes no ho tolerará.

Valoració:1menosmas
Per Ja era hora!, fa mes de 6 anys

Ja era hora! No podia creure que aquests dos fossin els únics candidats, quan ja han deixat clar en entrevistes que són autonomistes.

Així no avançam!

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente