algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 11°
19°

Calor pel desembre, calor pel gener, fort fred al febrer

Curiós el refrany no? Sembla fet en aquest hivern i podríem pensar que és fruit del canvi climàtic que tants mals està duent a la humanitat, en molts àmbits.

Començàrem el mes de febrer amb neu a la Serra, el divendres, dia de la Candelera. També els primers dies de febrer, del 2 al 4 s’ha celebrat a Bilbao la primera Trobada de Dones i Energia, que ha presentat la Base de Dades de dones expertes en el sector energètic, com a eina útil per a garantir la presència de dones en els espais visibles i de presa de decisions. Ho hem seguit gràcies a la presència de la regidora Neus Truyol de l’Ajuntament de Palma, que ens ha fet arribar les seves aportacions a través de les xarxes socials.

Una trobada profitosa, sens dubte, com deia el Director General d’Energia del Govern de les Illes Balears, Joan Groizard: «Molt bona iniciativa. Massa sovint el món energètic sembla excessivament masculinitzat, quan hi ha quantitat de dones expertes que estan liderant els diversos eixos de la transició energètica. Ara “només” cal visibilitzar-ho, i és feina de totes, i de tots».

Bona iniciativa, necessària hi afegiria jo. Sembla mentida que s’hagin de continuar fent actes així per fer visible la presència de les dones científiques. Com la trobada a Mallorca, al ParcBit, el proppassat 24 de gener d’un centenar de dones amb motiu del Dia Internacional de la dona i la nina en la ciència, que s’ha organitzat a Balears a través de la Plataforma #11FBalears, formada per dones científiques i institucions del sector STEM (ciència, tecnologia, enginyeria, i matemàtiques). Trobada promoguda per la Vicepresidència del Govern i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme  i que s’afegeix a altres activitats d’aquesta plural Plataforma.

De la notícia d’aquesta trobada en vull destacar aquest apartat:

Segons es desprèn de les dades fetes públiques pels principals organismes d’investigació a l’Estat espanyol, les Illes Balears no difereixen substancialment de la resta de territoris quant a l’ocupació de dones en càrrecs de responsabilitat. Així, segons l’informe «Científicas en cifras», tot i que la presència femenina supera el 40% a les universitats espanyoles i els centres d’investigació, totes les universitats excepte en una (la de Granada) eren presidides per rectors.

Així mateix també es desprèn de l’informe, que la presència de dones investigadores al sector industrial és molt inferior a la dels homes, on només arriba al 31% en el conjunt de l’Estat.

A la UIB, el percentatge de dones que configuren el personal docent i investigador (catedràtiques, professores titulars i contractades, investigadores i postdoctorals) és del 37,6% i només del 32,1% si excloem el personal associat, segons dades facilitades des del rectorat universitari.

També pel que fa a distincions i premis en el món científic és destacable com només el 18% dels guardons de ciència que s’atorguen a Espanya recauen en dones, segons un informe de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues, que recorda que només el 3% dels premis Nobel de ciències s’han concedit a dones des de la seva creació en 1901.

Així, són moltes les dades que evidencien aquesta situació de la dona en l’àmbit científic, per exemple al «Libro Blanco» sobre la situació de les dones en la ciència espanyola,  elaborat per la Unitat de dones i ciència (UMYC) o a l’informe de dones Investigadores elaborat pel CSIC el  2016, segons el qual el personal investigador d’aquest organisme d’investigació, que és el major de tot l’Estat, està compost per un total 2.800 persones, entre les quals només un 35,3% són dones.

Ja ho veis, en un fred mes de febrer convé tenir present aquestes dades, pensar en el malbaratament de tanta ciència en tots els àmbits de recerca, en la dilapidació de tant coneixement, que no s’aprofita a causa de la discriminació de les dones, també en aquests camps científics.

He d’acabar donant l’enhorabona al Govern de les Illes Balears per la creació de l’Observatori de la Igualtat de les Illes Balears, segons acord del Consell de Govern del 2 de febrer i en compliment de la llei d’igualtat autonòmica del juliol del 2016. Molta feina a fer amb el convenciment que serà una bona eina en el camí cap a la imprescindible igualtat. 

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.