cielo claro
  • Màx: 35°
  • Mín: 27°
35°

Carregats d'autoodi actuen contra els que defensen la normalització lingüística o la seva identitat

Per entendre el que vull explicar s'ha de saber el millor possible què significa la paraula “autoodi”. Per això vos anotaré uns quants fragments del Diccionari de Sociolingüística de Francesc Ruiz i San Pascual, de Rosa Sanz i Ribelles i de Jordi Solé i Camardons: “Actitud segons la qual els individus busquen d'amagar les característiques individuals que no s'adeqüen als estereotips socials. Sovint el fet de buscar la identificació amb el grup dominant va acompanyada d'actituds intolerants respecte al grup d'origen i es donen, per tant, actituds de rebuig lingüístic davant les persones que manifesten els trets que els que s'autoodien volen abandonar. [...]” “[...] Si són bilingües, tendiran a usar la llengua socialment prestigiada en els àmbits d'ús públics i tendiran a amagar la llengua desprestigiada en els àmbits privats. [...]” També dins la mateixa definició citen el que diu Ninyoles sobre l'autoodi, aquí en teniu dos fragments: “[...] Quan una comunitat lingüística és objecte de discriminació, els seus membres poden generalment adoptar l'idioma dominant i abandonar el propi. Però llur conducta no sol ser simplement passiva, perquè l'abandonament del grup lingüístic d'origen sovint comporta el sentiment d'hostilitat contra aquells que hi continuen integrats.[...]” “[...] El pas de l'idioma que hom considera 'inferior' a l'idioma dominant no és tan sols una manera de rompre amb el grup cultural d'origen, sinó que sovint va lligat a una intolerància militant respecte als qui segueixen usant aquell idioma.[...]” El mateix sol passar amb la identitat, que també es vol canviar, ja que la llengua és el principal tret identitari.

És una definició clara i científica que retrata objectivament l'actuació de moltes persones, especialment de molts càrrecs del Partit Popular i de “Ciudadanos”. Queden completament despullats, ni tan sols no han après a dissimular aquest odi que es tenen a ells mateixos i a les seves arrels identitàries. Aquest article l'he volgut escriure després de llegir unes quantes notícies que es troben totalment d'acord amb aquesta definició. La portaveu del grup municipal de Palma, del PP, Marga Durán, en una roda de premsa ha afirmat que “La passada legislatura avançàrem en la normalització, ara retrocedim al monolingüisme en català”. L'autoodi i la tergiversació vessen pels quatre costats. Afirma que la normalització va avançar durant la legislatura de José Ramón Bauzá, quan ni en temps del dictador Franco es va retrocedir tant en tan poc temps. És capaç de dir que ara anam cap al monolingüisme català, quan qualsevol persona, amb estudis o sense, sap que no existeix el monolingüisme català en cap àmbit d'ús de la llengua. Tota aquesta frase enllaunada per no dir clarament que el que desitja és arribar al monolingüisme castellà.

La portaveu vol saber en quin idioma es dirigeixen els ciutadans al consistori, perquè vol que l'ajuntament contesti en el mateix idioma, ja que l'acusa de fer-ho només en català. Si fos així seria el tracte que s'hauria de seguir respecte de la llengua subordinada a la qual se li ha de fer una discriminació positiva pel fet d'haver estat perseguida i reprimida als seus parlants durant segles. Que un ajuntament o qualsevol administració, a les Illes Balears, contesti en la llengua pròpia i oficial és completament normal i legal, però solament les persones que tenen autoodi, desitgen anar-li robant àmbits d'ús fins a fer-la desaparèixer. Si pensen que això és Espanya, també haurien de pensar que la llengua catalana és espanyola, perquè si no ho és, això no és Espanya. Ara provau d'escriure en català a qualsevol ajuntament d'Espanya o de la seva capital. No tan sols no vos contestaran en català sinó que vos obligaran que rectifiqueu l'escrit. Llavors per què volen encolomar el seu autoodi a les institucions?

L'autoodi no només és lingüístic, sinó que també té a veure amb qualsevol aspecte identitari, que pot diferenciar un poble d'un altre. Això el PP ho treballa des de la FAES, a Madrid, i forma part de la formació de tots els seus, i principalment dels que ocupen o aspiren a ocupar càrrecs. Tenim un exemple clar, amb una persona que encara no demostra gaire autoodi lingüístic, encara que sí que demostra l'identitari com és el cas de Margalida Prohens, que va pronunciar aquesta frase: “Que s'estalviïn aquesta frase de 'Madrid ens mata'. No, el que ens mata no és Madrid, és el sectarisme i la radicalitat d'aquest Govern presidit per Francina Armengol. Cada cop més nacionalista. Cada cop més radical”. Quin nacionalisme ha demostrat l'actual Govern? Sap la senyora Prohens que l'únic nacionalisme, en sentit pejoratiu com ella vol usar aquesta paraula, és el nacionalisme espanyol? Nacionalisme que ha volgut esborrar els altres pobles, les altres nacions, que haurien pogut conformar l'Estat espanyol, si no fos perquè encara es pensen que es troben en l'Edat Mitjana, època d'hidalgos, de soldats, de noblesa vividora, de reis i de batalles, i continuen volent mantenir sotmesos els pocs pobles que els queden que varen vèncer i que encara no s'han independitzat. Per això, els va bé tenir partidaris d'aquests pobles carregats d'autoodi.

Una altra prova és la denúncia que fan les NNGG del PP a un Institut perquè en una enquesta han posat l'expressió Països Catalans. Crec que demanaven a quin municipi dels Països Catalans havien nat. Això ho troben com si fos una flastomia. Es veu que no saben que a persones de la meva generació no els ensenyaven res del seu municipi, sinó de qualsevol municipi espanyol. Es veu que no volen saber, que el poble català del Principat, el poble valencià i el poble de les Illes Balears, han format part (i poden formar) de la gran nació catalana, que es pot anomenar Països Catalans, i que des del nacionalisme opressor espanyol es prohibeix que es faci, i que tots els que estan carregats d'autoodi no deixen  de recordar. Volen aconseguir, encara que sigui a través de l'autoodi, que desapareguem.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per unaperaqui, fa mes de 5 anys

Article ben encertat i clar... I com a mostra, mirau molts dels comentaris: bon exemple del que diu l'article. Ni fets aposta!

Valoració:-14menosmas
Per Guiem, fa mes de 5 anys

Carrasclet
Bones vacacions, i mira d'oratjar se ideas

Valoració:18menosmas
Per carrasclet, fa mes de 5 anys

¡ UEP! Guiem com anam, ara s ja sabem de quin peu mos calçam, a mí el rei que tenim ara no m'ha regalat res, i el d'antes ja so va cobrar, i en Montoro tampoc.
I tú t'has pensat que tendríam amb una república moderna ( tipo nòrdic) i flexible amb les identitats i les llengües amb un tracte normal per a tots els ciutadans i respectant els drets fonamentals ?? o es que l'ùnica manera per conseguir aixó és fer una revolució francesa?? crec que Espanya hauría de haver evolucionat molt més en temas importants, i no quedar encorada en el passat franquista.Li costa massa avançar en política, i els seus esquemas son vells i caducats, i els franquistas del PP si troban cómodos, peró aixó ens fa anar enrrera de cara a Europa.
Jo odi no en tenc a ningú, salvo a aquells que me volen fer combragar amb rodes de molí, i tampoc tenc auto-odi i els millors amics que tenc son espanyols, peró no espanyolistas.
Bé m'en vaig de vacances,adeu salut.

Valoració:-14menosmas
Per Guiem, fa mes de 5 anys

Carrasclet
Avui en es parlament ha quedat clar que el rei va ser es qui mos va dur a sa democracia, tots manco es podemitas , i qualque maleducat no hi estan d'acord , i he vist en Mujika abraçand en Martin Villa ,
Segueixes tenguen odi , i sigui lo que sigui si no ho diu sa t.v. Catalana o un diari catala independentiste no val
.? Has pensat lo que tendriam si no hi hagues sa transició, i sa democracia?

Valoració:22menosmas
Per carrasclet, fa mes de 5 anys

Guiem, tot aixó ve de que l'ùnica història vertadera és la que tú predicas, o no??
La primera paraula que vares utilitzar "tergiversar" "els catalans per tergiversar sou els millors del mon" o no saps que escrius ? i entre Espanya dins aquest mon ? perque a aquesta Espanya de la teva "història" l'han escrita els guanyadors, els que tot ho han fet bé, segons tú. Avuy fa 40 anys de le gran transició, dade d'una cadena de televisió no catalana, entre l'any 75 i l'any 82 se produiren 583 morts per violència política, i la memòria històrica segueix esperant, firman acords peró no els compleixen, te sona aquesta música, sinó demaneu als catalans, aquí encara manen els faxistas, aixó si desfressats de demòcrates.
Porgar lo dolent ?? i tot aixó que queda que son ?? sediments i fòssils, en Martin Villa encara és viu, díga-lis a les families dels vuit treballadors vascos que assassinaren a trets dins una esglèsia, o els abogats laboralistas d'Atoxa (Madrit) aixó també és història, peró la caverna espanyiolista no tergiversa, no, tapa i esborra, o una taca de tinta, o simplement el que no convè desapareix.I d'aquí vulldonar les gràcies als petits diaris d'investigació perque sinó encara sabriem menys.

Valoració:-16menosmas
Per Guiem, fa mes de 5 anys

Carrasclet
Que cony te que veure lo que dius amb sa historia mescles ous amb caragols, jo no he dit mai que en Franco o el rei fosin elegits ni per majoria ni democraticament, tu si que ho has escrit
Bonita serenata

Valoració:15menosmas
Per Guiem, fa mes de 5 anys

Carrasclet
Gracies a Juan Carlos tenim sa democracia, sensa sa figura del rei , no sé jo si haguesin tornat es Carrillo, Felipe, Tarradellas i tots es proscrits en temps den Franco, i es rei també es Borbon, si no hagues estat per ell i en Suarez ,
Per aixó quant li presentaren sa terna Suarez , Fraga i es conde el rei trià es primer , que estava dedins i sabia com fer net i porgar lo dolent

Valoració:13menosmas
Per carrasclet, fa mes de 5 anys

Si Guiem i en Franco va ser elegit per majoria i democràticament igual que el borbó i el general Armada també,i el sr ministre Wert no volia adoctrinar ningú i en Koserra tampoc, i en Trillo San Yak-42 i le Marededeu es Joana, per molt que prediquis, la veritat sure, osti, mira en Villarejo per on surt, o en Pino, o San blas, tots grans personas, tot son montatjes, homo, la història de Espanya sí és un motatje i amés introduït a la força.
Els catalans sempre se queixen, van de victimes, i mirau sense cercar-ló les institucions espanyolas, estan caiguent per ellas solas, la falsetat i la corrupció és com les humitats Freàticas, l'edifici pareix que esta bé i els fonaments estan podrits i fets una merda, peró MarcaEsppanya és, " España va bien" peró cau a trossos. Veurem el temps a qui dona la raó.

Valoració:-16menosmas
Per Guiem, fa mes de 5 anys

Carrasclet
Es vostro Carlos de austria tampoc era espanyol, i 50anys abans fou en Pau Claris que demanà ampar al rei de France, que ja era gabatxo, botifleur , i mes coses

Valoració:15menosmas
Per Guiem, fa mes de 5 anys

Carrasclet
Ho va dir en Roca Junyent , pare de sa constitució amb en Solé Tura , catalans respetats a tota Espanya
Es diplomatics espanyols els reben amb una pinça a n'es catalans ni tan sols els reben, els ignoren

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente