nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

PGE: Pressupostar o pressuposar?

Ho han tornat a fer. Finalment, aquesta setmana ha arribat el projecte de Pressuposts Generals de l’Estat d’un govern en minoria. Una novetat: l’increment de més d’un 32% del pressupost del Ministeri de Defensa baix el comandament de Dolores de Cospedal, per a la compra d’armament, la gran prioritat d’un Estat amb mentalitat d’imperi. I un clàssic: amb majoria absoluta o en minoria, el PP de Rajoy mantén les Illes Balears a la coa en inversions territorialitzades.

Supòs que l’argumentari de la sucursal balear del PP defensarà que «hem escalat posicions», passant dels penúltims als quarts per la coa. Per darrera nosaltres el País Valencià (agermanats en aquest cas en la desgràcia), Navarra (que té concert econòmic i per tant són gairebé sobirans fiscalment) i Canàries (sempre molt més premiada que les Illes tant per la seva situació ultraperifèrica com sobretot per l’avantatge de frontissa política en moments clau).

Però la realitat és que hem davallat en inversió per habitant, que ja era de les més baixes, passant de 159  a 147 euros per habitant, 17 euros menys que l’any passat, i gairebé 100 euros menys que la mitjana espanyola... Serà que no som espanyols, no se’ns considera espanyols, o que se’ns pressuposa dòcils?

Els de Biel Company, si de veres volen donar la imatge de partit «regionalista», bé poden dir als amics del PP de Rajoy que tant varen cercar per fer-se fotos precongressuals, que retirin aquests pressuposts, o que acceptin les esmenes que presentaran els diferents partits polítics per defensar els interessos i les necessitats -que són moltes i justes- dels ciutadans i ciutadanes d’aquesta terra. Almenys, que no hi votin en contra. Serà la primera vegada que un govern de l’Estat no disposa de la majoria suficient com per sortir-se’n amb la seva.

També em preocupa que aquest projecte el puguin tirar endavant amb la connivència no ja de C’s, sinó de partits com Coalició Canària, que aquesta mateixa setmana ha rebutjar al Senat les esmenes de Compromís a iniciativa de MÉS per Mallorca perquè s’incloessin la tarifa plana per als vols interilles i el descompte del 50% al transport marítim a una proposició sobre insularitat. Si no hi ha solidaritat entre els pobles, no tombarem a qui ens oprimeix i ens discrimina.

A les Illes, començam a perdre la paciència. Amb aquests pressuposts, i amb un nou sistema de finançament que de moment ni està ni se l’espera... Se’ns pressuposa dòcils, deia abans. Deixarem que es surtin amb la seva?

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Astorat, fa mes de 7 anys

Crec que necessitau un informe d'en Garau que vos ajudi a cercar arguments......

Una besada.

Valoració:1menosmas
Per Lluís Segura, fa mes de 7 anys

Si les coses son com expliques, aleshores l'anunci de col·laboració entre Coalición Canaria i El Pi de fa uns dies no passa de ser un altre "brindis al sol".

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente