cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.97°
13°

Què és un metre?

Nosaltres, els animals (24)

De tots és sabut que un metre és la unitat de longitud. Però determinar el que és realment un metre no ha estat una cosa fàcil per a la humanitat. Fou durant la Revolució francesa de 1789 quan es veié la necessitat peremptòria de definir què era de manera exacta un metre. La tasca no fou en absolut fàcil i en principi es definí com a 45 graus de la latitud. Tanmateix la mesura no deixava de ser un poc subjectiva. Es va acordar midar un arc de meridià i establir sobre ell el patró del metre. Els encomanats de realitzar la tasca foren Jean Baptiste Delambre i Pierre Mechant, els quals entre 1791 i 1798 i mitjançant un sistema de triangulació entre Dunquerque i Barcelona establiren la mesura de l'anomenat arc sobre el que va establir-se el metre.

El 1792 l'Acadèmia de Ciències de París definí el metre com la deumilionèsima part de la línia que separa el pol de la línia de l'equador a través de la superfície terrestre.

El 1889 la Comissió internacional de Pesos i Mesures adoptà un nou prototip de metre que es materialitzà en un objecte de platí i iridi que estava dipositats en els subterranis del pavelló de Breteuil a Sèvres, a  l'Oficina de Pesos i Mesures als afores de París.

En 1960 l’onzena Conferència sobre Pesos i Mesures adoptà una nova definició de metre que vendria a coincidir amb l /650763, 73 vegades la longitud d'ona en el buit de la radiació taronja de l'àtom de criptó. La mateixa Conferència establí que una braça equivalia a 2,09m i un pam a 20,89 cm

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Cussié, fa mes de 7 anys

Per Algaida, un metro son 5 pams den Janer Manila, "en Ramoneta", ja de quan a ca seva venien roba.

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente