algo de nubes
  • Màx: 18.52°
  • Mín: 8.69°
18°

Insularitat i transport aeri

Al novembre de 1995 es va aprovar la proposició de llei de règim fiscal i econòmic especial de les illes balears, a l'abril de 1998 és aprovada la llei al parlament espanyol, al novembre del 2016 les aplicacions concretes d'aquesta són pràcticament nul·les.

És a dir, fa 20 anys que esperem que es posi en marxa una llei destinada a reconèixer el fet insular i a eliminar les desigualtats que provoca econòmicament.

Enllaçat a aquest reconeixement hi ha la reclamació històrica d'un transport aeri digne, que no ofegui econòmicament als illencs. Mentre arreu de l'estat es gasten milions d'euros en construir línies d'AVE, autopistes i aeroports –la majoria d'aquestes infraestructures destinades a ser infrautilitzades-, a les Balears i, en especial a Menorca i Formentera, seguim tenint un problema a l'hora de desplaçar-nos fora de les illes, havent de veure com legislatura rere legislatura no se'ns té en compte.

El transport aeri no és un caprici per nosaltres, és una necessitat de primer ordre. Parlant des del punt de vista menorquí –on patim una doble insularitat- sortir de l'illa resulta difícil per falta de connexions i, moltes vegades, inviable per la despesa econòmica que suposa.

Ja ho havíem avisat fa uns mesos i ara sa confirmat, quan semblava que les condicions anaven a millorar, el govern del Partit Popular ens ha tornat a tirar un poal d'aigua congelada. A partir de l'1 de gener viatjar en grup tindrà limitacions quant al descompte de resident, establint una tarifa màxima subvencionable sota l'argument d'eliminar el frau en la compra de bitllets. Dins la lògica que exposa el govern de l'estat, si el motiu d'aquesta mesura vertaderament fos posar fi al frau, el que s'hauria de fer és acabar amb el descompte de resident –com diuen els castellans "muerto el perro, muerta la rabia". Mesura en la qual estaria d'acord, sempre i quan s'implantés la tarifa plana universal entre illes (aprovada per unanimitat al ple del CIMe) a més d'amb altres punts estratègics de la península; com podrien ser Barcelona, Madrid, València i Sevilla. Així sí que es posaria fi al frau.

Sembla clar idò que, la mesura que s'aplicarà a partir del gener, no té res a veure amb els motius que ens exposen i que tampoc ajudarà gens a alleujar les desigualtats econòmiques arrelades a la insularitat. Els representants balears al Congrés dels diputats haurien de començar a treballar en benefici dels illencs, defensant els seus drets i interessos.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.