algo de nubes
  • Màx: 18.01°
  • Mín: 13.93°
18°

Què en som jo, de la detenció de Berga?

L’any 1619, en plena lluita entre les banderies dels Canamunts i Canavalls, fou assassinat l’oïdor de l’Audiència Jaume Joan de Berga i de Sales, jutge inflexible amb els implicats en les bregues dels bàndols que ensagnaven l’illa.

La recerca dels culpables assolí un grau tan dur i exhaustiu, que gran part de la població de la ciutat fou considerada sospitosa i els poders públics sotmeteren a interrogatori molta gent. Lògicament, la immensa major part d’aquestes persones interpel·lades no tenien res a veure amb l’afer i se sentiren sorpreses pel fet que els involucrassin en les investigacions. D’aquí prové la frase, encara ben viva, que diu: què en som jo, de la mort d’en Berga?

Amb la detenció, aquest divendres, de la batlessa de Berga, l'amiga Montse Venturós, la temptació de molta gent podria ser la de sentir-se completament aliena i pensar «Què en som jo, de la detenció de Berga?».

Idò en som molt. Com a demòcrates i com a persones que estimam el nostre país, ens hem de sentir plenament al·ludits i atacats per la detenció de Venturós. Recordau la famosa cita de Bertolt Brecht. Venturós no ha comès cap delicte, s'ha limitat ha complir un acord del seu ajuntament, que diu que mentre no s'assoleixi la independència hi haurà penjada, al balcó, la bandera independentista. L'administració de justícia no hi té absolutament res a dir davant una decisió política com aquesta. No hi hauria ni d'haver-hi entrat.

No només s'ha equivocat el jutge. Els Mossos d'Esquadra, de totes les possibilitats que tenien, que eren moltes, han triat la pitjor. Una detenció amb nocturnitat i traïdoria. Esper, desig (i se que ho faran) que a partir d'ara canviïn el modus operandi.

La detenció de Berga, enceta una nova fase en el Procés sobiranista del Principat. És una fase definitiva. Si cada agressió repressiva té una resposta en clau de desobediència, la independència és a tocar. Hi ha moltes possibilitats de fer insubmissió. Recordau la campanya de desobediència al servei militar.

PS: I pels que neguen la nostra germanor amb Berga, que vagin fins a l'Audiència de Palma i vegin quin escut hi ha esculpit en pedra.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per espolier, fa mes de 7 anys

Crec que els comentaris dels que van en contrta del mallorquinisme sobiranista (recordem que n'hi que els fan perquè és la seva feina professional) són una gran oportunitat per conéixer què és allòq ue preocupa més l'enemic. Fixau-vos que una de les obssessions, sempre, és intentar fer veure que som pocs. És tan curiós com constant.

Valoració:6menosmas
Per Sol, fa mes de 7 anys

Som molta la gent que donam suport a la batlessa de Berga, a la presidentade parlament català i a tots aquells representants del poble escollits democraticament i que són perseguits per una justicia espanyola hereva directa de la dictadura feixista i assassina de Franco

Valoració:13menosmas
Per yuan, fa mes de 7 anys

Por mucho que lo borres tomeu el ridiculo ya lo haa hecho: para probar lo que la gente siente por berga... la germanor.. baste contar la masiva concentracion de suport en cort: 13 ignorantes. Eso si que es ridiculo.

Valoració:0menosmas
Per Un d'allà, fa mes de 7 anys

¿Y por qué tenía que ir a declarar? La administración de justicia, así como el Gobierno de Rajoy, han en un juego en el que nunca deberían de haber entrado.
Esto va tocando a su fin y, como nos tiene acostumbrados España en los últimos siglos, otro territorio decide irse de este país podrido por el facherío catolicista militarista de siempre.

Valoració:4menosmas
Per fora, fa mes de 7 anys

No cambies el sentido de las cosas; esta miembra ha sido detenida por no acudir a la llamada del juez en cuatro ocasiones. Si a ti esto te parece correcto en una democracia, apaga y vámonos. Yo nada tengo que ver ni con esta Berga ni, mucho menos, con el otro.

Y de escudos hay esculpidos en piedra que seguramente no te agradarían. Y como es natural no me molestaré a levantarme de la silla para ir a ver no sé qué.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente