algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
13°

Gonelles despistats a Llucmajor

Aquest diumenge passat s’han reunit, davall l’estàtua que recorda la Batalla de Llucmajor, poc més d’una trentena de persones, per tal de retre homenatge a un rei que dóna nom a una fundació els estatuts de la qual contemplen la defensa de la llengua mallorquina i, de passada, la llengua balear – com quedam? -, davant l’agressió de les hordes pancatalanistes. Tot i el fracàs de la convocatòria, darrere la qual hi havia fins a sis entitats, alguna d’aquestes persones s’ha queixat que cap regidor de l’Ajuntament els anés a fer costat.

La intenció de sembrar confusió governa totes i cadascuna de les manifestacions públiques d’aquestes entitats: Diuen defensar una llengua pròpia però tots escriuen en castellà. Diuen reclamar la figura de Jaume III com el darrer monarca del regne privatiu de Mallorca, un rei – diuen – que va morir en defensa de la seva llengua i la seva cultura. Reclamen Jaume III com a símbol d’una suposada tradició, llengua, cultura i institucions pròpies davant una, igualment suposada, corona d’Aragó arxienemiga dels mallorquins. Tot plegat, una mescla d’ignorància històrica i intencionada voluntat de manipulació. En realitat, la Batalla de Llucmajor no va ser sinó una més de les continuades disputes entre els descendents de Jaume I, per raons que res tenen a veure ni amb la cultura ni amb la llengua.

Jaume III i Pere IV eren cunyats i, alhora, oncle i nebot. Pere era fill d’Alfons IV, fill de Jaume II, fill de Pere III, fill de Jaume I. Per la seva banda, Jaume era fill de Ferran, fill de Jaume II. Ambdós són, per tant, descendents directes del Conqueridor i, sobra dir-ho, tan català era un com l’altre. I com els seus avantpassats reials, tots dos es passaren la vida barallant-se com a moixes pel domini del territori. Que Jaume I redactàs fins a sis testaments diferents, cosa que donava peu a interpretacions contraposades o que Alfons, el major dels seus tres fills, morís prematurament, no va fer altra cosa que complicar la situació fins al punt que diversos papes hagueren d’intervenir per tal d’arbitrar propostes de solució als conflictes desfermats.

Pel que fa al personatge reivindicat, què podem dir? Alguns historiadors el qualifiquen de bona persona. No ho puc saber. Però la seva afició a implicar-se en guerres sense cap expectativa d’èxit el retraten com a un perfecte irresponsable. Es va enfrontar i va perdre davant francesos, italians i marroquins. Va dilapidar tota la riquesa que va tocar en aventures esbojarrades. Per afegitó, encunyava moneda barcelonina a Perpinyà sense autorització amb la mateixa impunitat que encunyava, també sense autorització, moneda francesa.  En la meva modesta opinió, Jaume III devia ser un autèntic pirata.

Pel que fa a la batalla de Llucmajor, els experts ens diuen que les tropes de Pere IV eren en bona part mallorquins comanats per Gilabert de Centelles, mentre que les tropes de Jaume III eren italians a les ordres de Luciano di Grimaldi. Quan el reduït exèrcit italià de Jaume III desembarcà a Pollença, cap mallorquí li va fer costat. A més, la destrucció innecessària que provocà Jaume III a Alcúdia i a Muro no parla massa bé d’un monarca que, suposadament, havia de defensar els mallorquins davant un adversari també suposadament extern. Sorprèn amb quina facilitat alguns dels nostres conciutadans es deixen enlluernar per fantasies sense gaire base historiogràfica.

Pocs motius, per tant, per mitificar una figura problemàtica. Però no oblidem que Jaume III, per als que odien tot allò que faci olor de Catalunya, no és altra cosa que una excusa per atiar el caliu de l’enfrontament. Si realment volen reivindicar els parlars mallorquí, menorquí o eivissenc, quina necessitat tenen de contraposar-los al català? Quina necessitat tenen de fomentar l’odi contra els qui, segons ells mateixos, són compatriotes d’una altra regió d’Espanya? Quina necessitat hi ha de declarar una guerra innecessària contra aquells que, en el pitjor dels casos, no serien sinó parents més o menys propers? Uns parents, per cert, que, com nosaltres mateixos, hem patit tots els abusos que els castellans ens han infringit al llarg dels temps. Que no veuen que un pretès enfrontament entre mallorquins i catalans no fa altra cosa que afeblir-nos mútuament i donar ales als qui, veritablement, ens suquen economia i ànima sense cap escrúpol?

Idò no, no ho veuen. I no ho veuen perquè la realitat és que aquests suposats defensors de “lo nostro” no són altra cosa que col·laboracionistes espanyols amb interessos inconfessables de sembrar odi on no n’hi ha. Hereus d’Olivares, de Millán Astray o del dictador menudet d’El Ferrol. Conspiradors, en una paraula, continuadors d’una saga que no ha tingut mai altre propòsit que la desintegració de tot el que no sigui la molt catòlica i imperial Castella, àvida d’inventar-se enemics per tal de justificar un esdevenir històric lamentable de despropòsit en despropòsit.

Per reafirmar-se en les pròpies conviccions, no cal odiar aquells que no les comparteixen. Per manifestar amor al propi poble, no cal odiar el poble veí. Que no els sorprengui que cap membre del consistori llucmajorer els anàs a riure les gràcies.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per amador, fa mes de 7 anys

Magnífic article el que ens ha regalat Lluís Segura, Llàstima dels ruquets que volen inventar la història i, ni són capaços d'inventar, ni saben res d'història.

Valoració:2menosmas
Per spainispain, fa mes de 7 anys

Excel·lent i aclaridor article.

Valoració:1menosmas
Per Bernadet, fa mes de 7 anys

SOM BALEARS NO ESPANYOLS. ..!!

Valoració:-2menosmas
Per Guiem, fa mes de 7 anys

Com que veig que es nombres canvien , vull dir que jo som en guiem des comentari Cinquè, i setze, no des dotze

Valoració:12menosmas
Per Guiem, fa mes de 7 anys

Per en bossot i goriet
En es meu poble vos dirien pursbeneits tot amb una paraula que te mes força
Jo som en Guiem de sa pag. 1
Si agafau s' Alcover- Moll i cercau Guiem ho trobareu diu sencillament " nom propi "
Sa curtor crida sa curtor i voltros la arreplegau tota,
Curts mes que curts, i ademes pursbeneits

Valoració:17menosmas
Per Antoni Cardell i Colomar, fa mes de 7 anys

No val la pena perdre el temps amb aqueixa gent. Un cop escriuen una determinada paraula d'una manera i després més endavant ho fan d'una altra. Què es pot aprendre de tota aquesta genteta inculta? No són més que una guarda de forasterets catalanòfobs que fan un mal incalculable al mallorquí i a tota la seva cultura.

Valoració:11menosmas
Per marbosch, fa mes de 7 anys

Molt bon article i més clar que l'aigua però...
Però Lluís, si intentes donar arguments i convencer alguna genteta, pens que seria aplicable el que em deia una persona, i ho feia en castellà: "No intentes enseñar a cantar a un cerdo, porque tú perderás el tiempo y el cerdo se molestará". Em sembla que no cal afegir més.

Valoració:8menosmas
Per Antoni, fa mes de 7 anys

Veig que els gonelles entenem el català estandard i a la seva manera fins i tot són capaços de contestar-lo...quina incultura Déu meu.

Valoració:4menosmas
Per Guiem, fa mes de 7 anys

Perdonin no siran vostes es que patexen de odio fobic a n'es Reyne de las Mallorcas, sa va xerra emb baléà y emb español.
S'ajuntament de Lluchmajó, no va possa res a disposició de sa organissació, tot va se aportad per es participans, desde s'estora, sa megafonia y sa corrent.
Y si cuand erem mes de un centena de personas y es seu periodic ".cat" pòssa 40, tendria que aprenda a conta, perque cuand es catalanistas umplen sa plassa majó de Palma de Mallorca, que per cert lis montan una tarrima y tot, y son manco de 70 y es seu dieri xerra de mes de cuatresentas personas
Aprenguin a respeta a n'es qui si som baléàs y no volem essè una coloni de uns condads

Valoració:-48menosmas
Per Bernat, fa mes de 7 anys


SOM BALEARS NO CATALANS. ..!!

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1028928573896477&id=414157142040293

Valoració:-10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente