algo de nubes
  • Màx: 12.03°
  • Mín: 7.77°
12°

Previsions

Balears no viurà el 2017 un any tan bo com aquest. Funcas, la fundació de les caixes d'estalvi, preveu una forta desacceleració el 2017, d'un punt percentual sobre el Producte Interior Brut real, passant així de créixer a un ritme del 3,5% enguany al 2,5% esperat per a l'any que ve. De manera similar, Canàries patirà un xoc similar, de manera que la seva economia recularà d'un creixement del 3% al 2,1%, sempre segons aquesta font. A nivell estatal el creixement serà del 3,1% aquest any i del 2,3% l'any el 2017. S'esgoten els impactes de xocs externs com poden ser la reducció del preu del petroli o els baixos tipus d'interès. D'aquesta manera, creixerem, però no tant. La demanda nacional creixerà, però no tant com ho ha fet enguany, i també evolucionaran així les exportacions.

No obstant això, també cal dir que les Illes continuaran sent una de les comunitats més dinàmiques. Tot i l'impacte del brexit, Balears registrarà la segona millor taxa de creixement, ja que només la Comunitat Valenciana creixerà més (un 2,6%) i Aragó, Castilla-La Manxa, Extremadura, Galícia i Navarra creixeran igual l'any que ve. A preus corrents, l'economia produirà l'any que ve per valor de 29.828 milions d'euros, mentre que la taxa d'atur serà del 13,4%.

També cal tenir en compte que Funcas és molt prudent en les seves estimacions. De fet, han augmentat vuit dècimes la previsió de creixement per aquest 2016. Quan altres institucions calculaven que Balears creixeria al voltant dels quatre punts, ells deien un 2,7%.

Una altra dada per a reflexionar és que el deute públic acumulat és de 8.612 milions d'euros fins el juliol, el 30,9% del PIB.

I un detall que crida l'atenció: el PIB per càpita, la millor mesura del benestar que tenim tot i les seves imperfeccions, se situa només un 1% per sobre de la mitjana espanyola, degut sobretot a l'increment poblacional que no s'atura de créixer: un 0,8% més el 2016 i un 0,7% el 2017, preveu la fundació, fins a 1.146.700 habitants. Balears són illes receptores de migrants, i la riquesa es reparteix cada vegada entre més gent.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.