nubes dispersas
  • Màx: 17.43°
  • Mín: 8.69°
16°

Sistemes electorals

Dins aquest desgavell en que ha caigut la política a nivell d'estat una de les propostes que sovint s'escolten és la necessitat d'un canvi en la normativa electoral. Alguns xerren de segona volta, alguns xerren del sistema basc, altres de la llista més votada, els de més enllà de més representitivitat. Tot i que els camins del senyor són inexcrutables i és impossible saber a hores d'ara si realment s'afrontarà una reforma del sistema electoral i l'abast de la mateixa, sempre és convenient intentar ordenar i aclarir les coses.

En primer lloc, el problema de la ingovernabilitat d'Espanya no és culpa del sistema electoral sinó d'una determinada cultura política. Si el sistema fos tan dolent, com així no es cansen de repetir que els darrers 40 anys Espanya ha viscut un dels millors períodes d'estabilitat, règim de llibertat i benestar de la seva història. Resulta que fins ara, d'ençà 1978, no hi hagut problemes en aquest sentit. Molt dolent no deu ser el sistema. Quin ha estat el problema? El problema és que tot ha funcionat fins que partits d'àmbit estatal s'han hagut d'entendre... i el problema és que la cultura del diàleg, la negociació i l'acord és molt esquifida a nivell estatal, al contrari del que passa a nivell dels partits regionalistes o nacionalistes, per tant, mentre la cosa depenia d'aquests darrers no hi havia excessius entrebancs.

En segon lloc, resulta que els mateixos que es diuen constitucionalistes, i que converteixen un text legal en dogma, són els seus més afanyats detractors. La Constitució diu que el sistema electoral ha de ser proporcional, Espanya és una democràcia parlamentària. És a dir, no és un sistema presidencialista i, per tant, hi encaixa fatal la segona volta o la llista més votada. A un sistema proporcional, com l'espanyol o l'alemany (principal font d'inspiració de la Constitució de 1978), és ben habitual que no hi hagi majories absolutes. Els ciutadans elegeixen diputats i no presidents. A un sistema proporcional l'entesa entre partits, la capacitat de tendir ponts i crear sinèrgies és fonamental. Quan a un sistema proporcional alguns dels principals actors es dediquen a argumentar que ha de governar la llista més votada o quan tenen majoria absoluta actuen sense cap mena de voluntat d'acord amb la resta... aleshores, la cultura política en positiu i a favor de l'estabilitat surt tocada... i després es recullen els fruits en forma de bloqueig...

En tercer lloc, els canvis electorals no s'han de fer com a conseqüència que no agrada el que vota la gent. El problema no és el sistema sinó el resultat electoral ja que alguns consideren que s'ha d'esborrar del mapa un terç d'allò que democràticament han votat els ciutadans. No es diu tan cruament però en defenitiva el que s'està dient és que convé cercar fórmules perquè el que ha votat un percentatge significatiu però no majoritari de la gent no  ha de tenir cap pes, no se li ha d'atorgar representitivitat, no ha de condicionar allò que trobam correcte... Silenciar el que vol una part significativa d'un estat o d'un territori concret d'aquest estat no sembla la manera de resoldre democràticament les coses. Encara que alguns no ho vulguin entendre, com bé diu la Constitució, el pluralisme és un valor. La diversitat no s'ha d'intentar coartar sinó que s'ha de tenir l'habilitat de saber-la articular i gestionar.

En quart lloc, a priori sembla impossible un acord ja que el presidencialisme del PP, el federalisme del PSOE i la més gran proporcionalitat de Ciutadans semblen incompatibles. El que passa és que vist el que hem vist... de més verdes n'han madurades.

En cinquè lloc, vist des del punt de vista de les Balears un sistema majoritari seria absolutament perjudicial no només perquè agranaria els partits amb manco percentatge de vot sinó perquè acabaria fent més centralistes les ja molt centralistes estructures dels partits estatals.

I per no continuar... només dir que alguns escanpen molt de fum per no explicar les vertaderes raons d'algunes propostes... El sistema no és perfecte, però la reforma que alguns tenen en el cap no va dirigida a la seva millora sinó a obtenir més parcel·les de poder o a obtenir-les més fàcilment...

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.