En resposta al company Lluís Segura.
Estimat Lluís, agraesc les teves paraules, i et faig arribar algunes reflexions per mantenir viu el debat.
Efectivament: Espanya no té remei. Això ho sabem no pel resultat d’aquestes eleccions que han premiat a corruptes i puteros, sinó pel maltracte reiterat i amb tics neocolonials que reben les nostres Illes, amb el sistema de finançament com la clau de volta que ens converteix en ciutadans de quarta categoria de l’Estat espanyol pel que fa a l’educació, la salut o els serveis socials. O per la incomprensió profunda del que passa a Catalunya o a Euskadi. Malgrat aquesta constatació, la desconnexió, per molt que tu i jo la poguem compartir, crec que resta ben enfora de la realitat d’allò possible ara per ara, del que es tracta és de com anar fent camí.
Això no vol dir que haguem de renunciar a fer política estatal, cosa que tampoc no fa ERC malgrat tenir un full de ruta clar cap a la independència. Per cert sense que des del món sobiranista es qüestioni que ERC no vulgui anar en coalició amb partits de dretes a les generals per molt indepes que ara es declarin. Ni a nivell europeu, perquè les lluites per la sobirania en un món globalitzat són d’anades i tornades, com es demostra ara amb la paradoxa d’Escòcia, que podria fer passes endavant cap a la independència justament des del desig de romandre a la UE.
També t’he de dir que no compartesc que tots els mals que patim venguin d’allà mateix: tant ens trepitja l’oligarquia madrilenya de Nuevos Ministerios, com la «illenca» dels Matutes, Escarrers i companyia, el poder real en aquesta terra des de fa dècades. No per ser «d’aquí» són millors uns que els altres, i uns i altres representen interessos i models socials que ni tu ni jo no compartim. Com tampoc per ser «espanyols» podem desacreditar persones, entitats i partits que defensen els mateixos valors transformadors que tu i que jo, inclòs òbviament el dret a decidir dels pobles. I que també es voldrien desconnectar, per cert, de l’Espanya rància del PP.
No es tracta, doncs, de cap mena de voluntat d’arreglar Espanya, sobretot aquesta Espanya hegemonitzada per la idea d’un imperi tan decadent com histriònic. Ni d’aparcar cap lluita, ni molt manco la lluita per la sobirania, perquè «ara no toca», sinó de plantejar què fer «aquí i ara». Què fer de la voluntat de ser i d’exercir la nostra sobirania, assabentats que malgrat tot, el punt de partida són unes illes que actuen en clau espanyola molt més del que ens agradaria a tu i a mi, no sols des del punt de vista electoral sinó de les pertinences: aproximadament la meitat dels mallorquins es consideren tan mallorquins com espanyols, una quarta part més mallorquins que espanyols i l’altra quarta part més espanyols que mallorquins. Això, sense tenir en compte la variable del país de països que som les Illes, i que encara afegeix més riquesa al debat.
Aquest és el complex i contradictori punt de partida de la societat que volem transformar tot vertebrant un projecte polític i de país obert i inclusiu, però alhora defensor de la identitat, la llengua i la cultura pròpies. Que faci veure que amb més autogovern i amb més sobirania viurem millor. Que faci entendre que més sobirania és més poder de totes per governar-nos a nosaltres mateixes i millorar les nostres vides. Que permeti somiar unes altres Illes possibles. Que «els nostres» i també «les nostres» són tots els qui estimen la terra i s’indignen quan ens trepitgen per molts motius, que a vegades sí però a vegades no tenen res que veure amb Espanya. Són aquelles qui romanen invisibilitzades, com les cambreres de pisos, i els qui pogueren alçar la veu com d’Efak. Que «lo nostro» volem que sigui allò de totes i de tots, com diu en Marcos: per a totes, tot.
Aquesta és la reflexió que no fa massa temps ens va dur a crear MÉS, com a projecte polític en permanent construcció, com una peça més d’una nova majoria social encara per articular, i que va molt més enllà de les urnes. Des de la voluntat d’avançar en un projecte sobiranista, d’esquerres i ecologista per a una Mallorca digna, verda, lliure. Perquè independentment del que passi a Espanya, o a unes eleccions, ens queda molt camí a fer i molt per construir, i malauradament, ben segur, també molt per resistir. El que tenim clar és que no tornarem a ser minoritaris, i que volem guanyar. Pel país i per la gent. Sobiranament.
PP 162.863 35,09 %
C's 67.612 14,57 %
SI 7.413 1,6 %
Mes 0 0,0 %
ERC 0 0,0%