L'apunt

Hector Pieterson, 40 anys després

TW
5

Massa vegades hem sentit a dir que l’anomenada Transició a l’estat espanyol va ser 'modèlica'. A dia d’avui ja sabem que va ser, bàsicament, una estafa. I per això passa el que passa amb la policia espanyola i la guàrdia civil, i per això passa el que passa amb els monuments d’homenatge als feixistes i un llarguíssim etcètera d’àmbits on la democràcia no s’ha acabat de consolidar.

En canvi, sí que hi ha moltes coses a aprendre del procés sud-africà. Un procés que no va ser fàcil, però que es va fer amb més valentia, més transparència i més honestedat democràtica que a l’estat espanyol. I no va ser gens fàcil.

Precisament, aquest dijous s'han complit 40 anys d’uns fets que significaren el principi de la fi del règim de segregació racial.

El 16 de juny de 1976, milers d’estudiants negres es varen revoltar contra la imposició de la llengua afrikaan (una variant de l’holandès) com a únic idioma permès a les escoles, ja que es considerava la llengua de l’opressor blanc.

Notícies relacionades

Nelson Mandela era a la presó, però el moviment de consciència negra liderat per Steve Biko començava a ressonar amb força. La llei que marginava les llengües dels negres, impulsada pel Partit Nacional, va ser la gota que va fer vessar el tassó.

Els estudiants varen sortir als carrers de Soweto, una barriada pobra de Johannesburg, i es van encarar a la policia. El desigual enfrontament va acabar amb un balanç esfereïdor, ja que la policia va obrir foc i va provocar diversos morts, un d’ells, Hector Pieterson, de 12 anys, es va convertir des d’aquell dia en un símbol contra la segregació racial.
La imatge, captada per un reporter, d’Hector Pieterson dessagnant-se i agonitzant, en braços d’un company seu, Mbuyisa Makhubo, acompanyat per la germana d’Hector, Antoinette, va fer la volta al món i es va convertir en una icona de la lluita contra l’apartheid. També a partir d’aquell moment, Sud-àfrica no va tornar a ser la mateixa ja que tota una generació de joves negres es va comprometre amb la lluita per la llibertat, que tant de patiment va costar aconseguir. Aquella revolta dels estudiants va ser el detonant d’una reacció en cadena que va significar la fi de l’apartheid.

Avui, Hector Pieterson, que té un museu dedicat a Soweto, és un símbol per tots aquells que lluitam contra les imposicions lingüístiques i contra tots els apartheids que, amb un nom o amb un altre, ens volen imposar.

Fins i tot aquells que s’amaguen darrere bells conceptes com 'llibertat d’elecció' i altres.