algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
14°

Som massa bons al·lots

Segons aquest diari, en la cimera valencianobalear que va tenir lloc la primeria d'aquest mes de febrer sobre la magror finançament que patim les dues regions germanes, el Govern afirma que, del 2003 ençà, les Balears han hagut d'amollar 3.894 milions d'euros a l'estat d'Espanya en concepte de 'solidaridad interterritorial'. Tan sols enguany, l'aportació del nostre arxipèlag al Fondo de Suficiencia Global i al Fondo de Garantía serà de 780 milions d'euros tant si ens agrada com si no, en compliment de l'actual sistema de finançament autonòmic espanyol.

Trob que aquests números els hauria de tenir molt presents en el cap i en la consciència el Govern, ara que du idea de tornar posar l'ecotaxa. Diuen -i tenen raó- que hi ha un fester de llocs on en fan pagar, d'imposts com aquest. No ho discutesc. Però no puc entendre la fredor el govern de les Balears a l'hora d'exigir, ni tan sols proposar al govern espanyol que el Ministerio de Fomento s'encarregui de cobrar-lo en el port i a l'aeroport en lloc d'enroscar ja directament la feina als hotelers. Aquesta manera de fer confirma de bell nou la llastimosa tírria mútua i eterna que es tenen entre ells el mallorquinisme ecoesquerrà i els hotelers, una tírria que fa molt de mal a Mallorca i a totes les Balears i que tan sols fa bé al règim de 'las autonomías', que ens té estacats i subordinats a Madrid en la pràctica com un simple domini colonial.

Amb el compromís dels empresaris -tant si són hotelers com si no- amb la reconstrucció del país, repar que s'esdevé una situació inversa entre el Principat i les Balears: Bona part de la burgesia industrial del Principat ha simpatitzat històricament amb el catalanisme, entès aquest com un moviment de renaixença cultural i de reconstrucció política d’estructures d’estat autònomes sempre dins una Espanya -que es pensaven que era reformable- que retornàs a la seva naturalesa plurinacional d’abans dels borbons, és a dir, del temps de la Monarquia Hispànica. En canvi, aquests mateixos empresaris, sense voler, havien fet el Principat econòmicament molt dependent d’Espanya perquè no cercaren ni s'afiguraren en llur imaginació cap altre mercat on exportar la seva producció més que l’espanyol. Aquesta dependència tan sols l’han començada a superar dins els darrers deu anys, amb el foment de les exportacions a Europa i al món, sobretot a partir de 'boicot al cava catalán', que la dreta nacionalista espanyola va instigar contra l'intent de reforma de l'Estatut del Principat.

A les Balears, hi tenim la situació contrària: el segon mig segle XX, hem vist emergir una burgesia hotelera que, per una part, no ha demostrat -ni demostra encara ara- el més mínim interès per la renaixença de la nostra llengua ni de la nostra cultura ni tampoc per la reconstrucció de cap estructura política d’estat insular ni independent ni autònom equivalent a les que sempre havíem tingut històricament amb el Regne de Mallorca i que Castella ens va usurpar amb el Decret de Nova Planta. En canvi, gràcies a la seva eficaç gestió empresarial, orientada tradicionalment als mercats turístics europeus, els hotelers han fet de les Balears una de les primeres potències turístiques europees i mundials i, de rebot, han evitat la nostra dependència econòmica d’Espanya. Els hotelers, sense voler, -i sense voler saber-ho- han fet econòmicament viables les Illes Balears com a país independent, ja fos associat -o no- en un futur amb les regions mediterrànies de l’antiga Corona d’Aragó. N'hi ha prou amb veure com ara, gràcies a la nostra dependència econòmica dels nostres clients europeus, principalment anglesos i alemanys, les Balears tenim més recursos per fer front a la crisi internacional dels que tendríem si haguéssim de confiar de cap casta de subsidi semblant als que l’estat espanyol destina vitalíciament sobretot als seus territoris de la meitat sud peninsular.

Per què hi ha aquest divorci entre el mallorquinisme polític i els empresaris, sobretot els hotelers? Tots els mallorquins i tots els balears hem de fer autocrítica com a societat i ens ho hem de fer mirar. Mentrestant, som la gallina dels ous d'or d'Espanya, la qual arreplega en aquesta terra tot quant vol. I nosaltres tan contents. Som massa bons al·lots. I el nostre Govern d'ara, tan falaguer per acabussar-se als hotelers en lloc de cercar-hi complicitats, ben alerta a incomodar gens Madrid per res. Què ens passa?  

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pau, fa mes de 8 anys

Si anau a aquest enllaç veureu com Xec, x. i ALM van ben errats de comptes. Els hotelers mallorquins es veuen perjudicats per l'espoli, s'han oferit per fer pinya davant Madrid i els inútils de n'Armengol i en Bielet Barceló els han pegat amb la porta pels morros.

http://ultimahora.es/noticias/local/2015/07/21/157347/consell-mallorca-hoteleros-coinciden-mejorar-financiacion-prioritario.html

Valoració:2menosmas
Per Llastimós, fa mes de 8 anys

La visió ultraesquerrana del sector ecoprogre, absolutament tancada a establir cap complicitat amb els hotelers, el situa al mateix nivell d'aquests i ajuda a impossibilitar l'evolució de la , nostra societat cap a la independència.

Valoració:4menosmas
Per x, fa mes de 8 anys

I no està malament tampoc que els grans hotelers paguin per la manca de control de ports i aeroports. Ells són qui han defensat sempre el colonialisme, i sovint de forma descarada.

Ara encara resultarà que és culpa dels sobiranistes que no puguem cobrar a ports i aeroports. Això ja fa ganes de riure per no plorar!

I si els turistes vénen sense documentació acreditativa de l'estada que faran? d'on s'allotjaran? Aquestes coses es cobren a l'hotel, o a l'agència o on sigui que es confirmi, que es concreti, l'estada. Només aquí donem tanta corda al lobby per fer-ne notícia constantment.

Valoració:1menosmas
Per Xec, fa mes de 8 anys

Per cert, cal diferenciar, tant al Principat com a les Illes, entre diferents empresaris.

Ja n'hi ha aquí d'oberts al sobiranisme, com n'hi ha al Principat que lluitaran a mort per mantenir la situació de dependència a Espanya.

Certs lobbies econòmics del Principat només es resignaran i es posaran del costat del poble quan no hi vegin cap solució. Llavors semblaran tan patriotes com el que més, però mentrestant amenaçaran de les set plagues, bé directament, bé per mitjà dels seus.

I és que la independència, arreu, beneficia les classes tothom que no sigui l'elit econòmica. I aquesta és la que vetlla pel manteniment del sistema. Molt senzill: qui fa el que vol quan vol i com vol i té un sistema que el té dalt de tot com un virrei, no vol cap canvi estructural, no vol canvis de poder, de sobirania. En canvi, obrers, autònoms, petits empresaris, botiguers, i aquí a Balears podem parlar clarament d'"oferta complementària" haurien de batallar per la independència.

Altra qüestió és la diferència en grau de consciència, la lluita contra els dogmes i tabús que ens han anat imposant, etc. Aquí anam enrere, però el sobiranisme també es va normalitzant socialment. Record molt bé com fa uns anys dir que era independentista generava certa tensió i impressió. Ara entre la gent jove el que causa impressió és trobar qualcú que digui convençut que ja ens va bé així com esteim.

Temps al temps, la realitat és feixuga, només ens hem d'esforçar a veure-la entre tanta renou.

Valoració:1menosmas
Per Xec, fa mes de 8 anys

Els grans hotelers mallorquins no sofreixen espoliació, ja tens la resposta. Per això no hi ha encaixada de mans. A ells no els afecta ni molt ni poc que l'estat xucli la sang als ciutadans illencs. De fet, això els proporciona mà d'obra més submisa i barata. Els permet condicionar les polítiques. Els regala un poble esclau i poruc, el context ideal pels cacics.

Són l'elit econòmica que gaudeix del sistema econòmic que imposa la metròpoli. Per què et penses que defensen tant el PP? No hi ha res inventat aquí, és la dinàmica de tots els sistemes colonials.

Fa gràcia (per no dir una altra cosa) veure com uns acusen el govern de girar l'esquena als hotelers, tan poderosos com són i tan bé com ens aniria que fossin més amics, mentre els altres acusen el govern de fer-los massa cas.

Aquí o uns o tots van errats. Hem de començar a veure que facem el que facem, "farem malament". Per què? A qui li pot interessar que hi hagi aquesta pinça quan es fan uns esforços ingents per recaptar diners que serveixin per millorar la vida i l'entorn de la gent? Quan s'han fet aquests esforços? Per què aquesta desconfiança constant per part de qui ha compartit reivindicacions i lluita amb el dirigent que ho condueix?

No juguem a fer-nos mal, és el que volen. El govern parla amb tothom i vol aconseguir el millor, I QUE DURI.

Ara no és el moment d'errar el tir, de fet és el moment d'apuntar més bé que mai, amb calma.

El lobby hoteler, per altra banda, no ens ha fet independents econòmicament. Per dir-ho ben clar: si se'n va un hoteler de Mallorca, automàticament un altre li agafarà el relleu: la riquesa del territori i la seva ubicació és el que ens fan econòmicament independents.

Valoració:3menosmas
Per ALM, fa mes de 8 anys

Jo no sé que ens passa, però tant l'actitud dels hotelers com la dels mallorquins en general a davant la situació de col·lonialisme en la que ens té el govern de Madrid no són normals. Una part de culpa d'això és la pèrdua del sentit de la nostra identitat resultant de la contínua pressió sobre la nostra cultura autòctona des del decret de Nova Planta ençà, acabada de reblar pel franquisme. L'altra dia vaig sentir una dona que devia tenir prop o més de vuitanta anys mostrant la seva indignació perquè a la nostra televisió autonòmica posaven pel·lícules en català! I en contra del moviment ciutadà a favor de la memòria històrica! Això no és normal, gens ni mica.

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente