cielo claro
  • Màx: 21.7°
  • Mín: 13.08°
21°

Qui celebra el Decret de Nova Planta?

La Guerra de Successió i la promulgació del Decret de Nova Planta va suposar l’abolició de les institucions pròpies i la incorporació a la Corona de Castella, amb unes conseqüències nefastes per a la llengua, la cultura i la identitat del poble de Mallorca.

Per dret de conquesta, es va dissoldre el Gran i General Consell i les seves competències varen ser traspassades a la Reial Audiència de Mallorca, que depenia del Consell de Castella. Les universitats locals varen ser substituïdes pels ajuntaments de tall castellà. La hisenda pública es va integrar dins la Reial Hisenda de la monarquia i l’autonomia financera del regne va desaparèixer doncs va passar a ser dirigida des de Madrid. I es va crear la Capitania General de Mallorca i Eivissa, al capdavant de la qual hi havia el Capità General, que també presidia la Reial Audiència de Mallorca.

Des de la Comandància General de Balears, hereva de la Capitania General, han volgut celebrar els tres-cents anys del Decret de Nova Planta. Amb desfilades militars i canvis de guàrdia han volgut recordar la victòria de l’exèrcit borbònic i l’abolició de les institucions d’autogovern del Regne de Mallorca.

Va ser una provocació i una ofensa veure l’exercit desfilant ostentosament davant les principals institucions de l’illa. I va ser d’allò més vergonyós constatar la presència de representants de l’Ajuntament de Palma, del Govern i del Parlament de les Illes Balears en l’acte de celebració del Decret de Nova Planta. Cert que les principals autoritats havien excusat assistència, però just la presència de qualsevol representant institucional en aquest acte ja significava una claudicació.

En aquest context, encara s’ha de valorar més la valentia i la dignitat d’aquelles institucions que s’han negat a col·laborar amb aquesta celebració humiliant.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Guiem, fa mes de 8 anys

Pero si voltros catalans sempre heu celebrat es dia de sa desfeta , o es per casualitat que se Diada es sa mateixa data

Valoració:-8menosmas
Per deman, fa mes de 8 anys

¿Para ti que fue más perjudicial el Decreto de Nueva Planta (que, por cierto, también fue implantado en Castilla), o la invasión bárbara (20.000 isleños muertos, robos, violaciones, derribos, aplastamientos, desarraigo etc. del año 1.229?

Valoració:-13menosmas
Per Idò sí,, fa mes de 8 anys

No hi ha comentaris, i possiblement no n'hi haurà, perquè la majoria de la gent, pel que pugui ser, no vol fer res que pugui enutjar l'exèrcit.

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente