algo de nubes
  • Màx: 17.06°
  • Mín: 7.61°
16°

Suport al procés català des de les Illes Balears

És el suport al procés nacional de convertir el Principat de Catalunya en un nou estat d’Europa que du endavant el seu Parlament, elegit democràticament i legítima per la majoria del poble de Catalunya. Ara la situació és complicada i no estam d’acord amb l’assetjament al qual el govern de l’estat vol sotmetre el Parlament de Catalunya.

Som moltes les persones que, des de les illes i d’altres parts de l’Estat, feim costat al procés que han iniciat els germans catalans i que ja no té tornada enrere. Fa molta estona que hem vist que amb Espanya no hi podem viure si volem ser plenament qui som. Sí, és una qüestió identitària, econòmica, de maneres de pensar, de fer… de donar coherència a un passat que ens aboca a un present diferent del que tenim, i que ens possibilita una mirada neta i clara cap a un futur, on podrem desenvolupar la plena identitat, el respecte a tots els pobles, la democràcia, la justícia i la llibertat.

Moltes vegades deim -tant els catalans del Principat, com els de la resta del territori dels Països Catalans-, que l’independentisme ha pujat molt, que abans érem pocs i ara mira... som molts més. Adjudicam aquesta pujada a la crisi del model polític de la transició, al paper que ha jugat el govern de l’Estat espanyol, el del Tribunal Constitucional, les sentències contra l’Estatut català, la mobilització de la societat civil, tant els referèndums que començaren a Arenys de Munt el 2009, com la feina que ha fet l’Assemblea Nacional Catalana a pobles, viles i ciutats des del 2012 fins ara. També ha pujat el tant per cent d’independentistes pel treball que s’ha fet des de la unitat d’acció -malgrat les dificultats que sempre sorgeixen-, ha estat molt important la cohesió entre la societat civil i els seus representants polítics, legitimats a les urnes i membres d’un Parlament democràticament constituït. La societat civil no ha fet antipolítica, ans al contrari, els ha demanat transparència i responsabilitat i ha ajuntat les seves forces amb les persones que els representen. No vull oblidar ara, que un factor que caracteritza moviments tan importants com aquests és que tothom ha fet el que li ha correspost des del seu lloc i que han estat moltes les entitats, organitzacions, particulars, personalitats que s’han mogut, han parlat, han fet... han explicat, s’han compromès, han actuat i ho han fet des de la convicció, l’honradesa i la generositat. Tot ha confluït en una idea: Prou! Volem exercir el nostre dret a decidir, de forma pacífica i democràtica, i si així ho decideix el poble de les Illes Balears, independitzar-nos d’Espanya i ser sobirans de les nostres decisions i del nostre destí dins ca nostra.

Avui pensava en dues noves raons del per què hi ha més independentistes. La primera és que les persones que viuen a Catalunya, moltes de les quals també se senten espanyoles, viuen la realitat del dia a dia. No són com na Soraya Sáenz de Santamaría que viu a Madrid i des de l’altiplà, té una visió equivocada del que passa a les terres catalanes. Aquestes persones han vist els comentaris i les percepcions que es fan des de fora i han comprovat que no es corresponen amb la seva realitat. Han estat testimonis de les injustícies, la incomprensió, l’ofec econòmic en què els vol tenir sotmesos l’Estat espanyol. Tot això fa temps que ho saben. I segon, i molt important, aquesta mateixa gent -catalana que no era independentista, castellanoparlant o estrangera resident...- també és gent que confia en els catalans i en la seva manera de veure el món i de fer les coses. Confia en les seves capacitats com a poble, amb la seva fermesa i claredat per tirar endavant. És gent que confia en la societat catalana, i en les seves organitzacions civils i els seus representants legítims. I aquests són dos nous factors que pas a incloure a la llista de motius d’aquest augment de l’independentisme.

Ja tenc moltes notes i apunts presos. Reflexions, processos, tasques, possibles formes d’organització, mirades, consideracions, paraules... per a quan el poble de les Illes Balears també vulgui iniciar el seu procés per poder exercir el dret a decidir i iniciar el camí cap a la independència, si així ho decideix de forma majoritària, pacífica i democràtica.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Jose luis, fa mes de 6 anys

Dado que directamente usáis continuamente la despectiva palabra "foraster" y con ella se os llena la boca, veréis claro la diferencia entre izquierda y nacional socialismo con este vídeo, no me llaméis extranjero

https://m.youtube.com/watch?v=E1JZC6dJcX4

Valoració:0menosmas
Per Joanel·lo, fa mes de 8 anys

Enhorabona per l'escrit i per tot el que hi ha darrera.
De notes preses, de reflexió, de redacció clara.
De presa de posició valenta, contra corrent, durant tants d'anys.
De fidelitat. De coherència.
Visca! Acabarem guanyant. Només cal veure quin és el nivell dels adversaris, aquí mateix.
Gràcies, Tònia. Contribució preciosa.

Valoració:0menosmas
Per Guiem, fa mes de 8 anys

Som moltes les persones...............i ja no te tornada enrrera
Ido si , ja fa quatre vegadas que tornau enrere i es primer fou Pau Claris, Casasnovas, Macià i en
Companys, i si no amolla es mac enterra aquest pic sera el astuto Arturo Mas

Valoració:-4menosmas
Per Unaperaqui, fa mes de 8 anys

Enhorabona, ben escrit! Així és i això sentim molts aquí a Mallorca. Gràcies per ser la nostra veu.

@quico: un dia ens retrobarem. Un poble no pot ser tan cec per sempre. ..

Valoració:6menosmas
Per Quico Romeu, fa mes de 8 anys

Gràcies, d'un català del Principat. Els germans quan passen moments difícils, es necessiten entre ells i s'ajuden. I ara, al Principat, us necessitam a totes i tots els germans i germanes de la resta dels Països Catalans. No sé quan ni com ens retrobarem, però sé el per què i el per qui; i amb persones valentes com tu i d'altres com tu, aquest retrobament està molt més proper del que alguns esperen, després de tres-cents anys de maldar per separar-nos. #guanyarem

Valoració:7menosmas
Per tontito, fa mes de 8 anys

A slort.- Yo estoy plenamente convencido que tanto tu papá como tu mamá saben escribir, leer y hablar "en foraster" (sic). Y sin embargo, a un servidor, bastante más educado que tú, no se le ocurrirá calificarles de "trolls" (palabra, por cierto, catalanísima).

Sería conveniente que cambiaras el texto, que este ya lo has reproducido tropecientas veces. Trabaja más, magoo.

Valoració:1menosmas
Per slort, fa mes de 8 anys

Allò que molesta més els "trolls" (aquests que escriuen en foraster en aquest fòrum ho són) no és que opinin en contra d'ells -això els permet de continuar replicant- o que valorin els seus comentaris en vermell; sinó que no els facin cas. Per tant, la cosa millor que es pot fer és no respondre'ls i deixar-los la puntuació en blanc; fins i tot, no llegir les seves opinions. D'aquesta manera, la provocació que pretenien no té cap efecte.

Valoració:0menosmas
Per jan, fa mes de 8 anys

Maria Antonta.. cuenta bien.. no es la mayoria del pueblo de Cataluña. ...vuelve la escuela, curta.

Valoració:1menosmas
Per Pau Fernandez, fa mes de 8 anys

Bueno estamos en Mallorca con una alegria, un entusiasmo a lo que esta pasando en Cataluña, esto es un no parar oiga! jajajajajajaja creo que hay 4 separatistas de esos por aqui y se convierten en 6 cuando viene el gordo ese tuerto a hacer el ridiculo a Mallorca de vez en cuando

Valoració:0menosmas
Per español, fa mes de 8 anys

Somos muchos los que no damos suport a una pachanga disparatada como se está viendo un día si y el otro también.

A mi lo que me deja perplejo, es que haya tíos y tías que dicen que no son españoles pero no hacen nada para largarse de España. Yo, como soy español (passsssa algo), vivo en España y además me siento de maravilla.

Independencia, si; pero total. Si tengo que ser independiente, lo quiero ser con todas las consecuencias. Lo que no quiero de ninguna manera es salir de "guatemala" para entrar en "guatepeor". Independiente si, pero los catalanes a dar por saco en su propio país. Creo que está lo muy claro.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente