algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 13.41°
15°

El simbolisme de la (no)eco-taxa

Efectivament, ja no podem parlar d'eco-taxa. Aquesta ha mort amb les intencions del Govern de destinar la finalitat de «l'impost turístic» a la promoció turística del medi ambient en comptes d'establir una taxa de recuperació mediambiental plantejada des de l'òptica de la conservació i no des de l'òptica turística.

I amb aquest enfocament finalista totalment equivocat i pervertit per intentar complaure la FEHM (permeteu-me un incís per recordar la seva campanya pro-PP abans d'eleccions) i no «fer-los enfadar» s'ha perdut molt més que uns doblers destinats a pal·liar els efectes greus del monocultiu turístic sobre el territori, la biodiversitat i els recursos naturals. S'ha perdut a més, una tremenda oportunitat simbòlica de posar els hotelers al seu lloc, definitivament.

Abans d'eleccions PODEM i MES sortiren a donar un missatge clar als hotelers:  "Si governam, no podreu continuar imposant els vostres interessos". L'eco-taxa, impulsada per un Govern PSOE-MES, amb el suport de PODEM, era una oportunitat per deixar doncs, les coses clares. Ni les pressions dels hotelers, ni els discursos sobre la pèrdua de competitivitat, ni les alarmes catastrofistes d'una imminent i dràstica disminució del nombre de turistes, haurien ni tan sols d'haver-se permès entrar en la discussió per a la implantació de la eco-taxa. Però sembla que no s'estava prou convençut de les pròpies paraules i que aquestes no deixaren de ser idò un eslògan buit de contingut.  Falta determinació i valentia per posar els hotelers al lloc que els pertoca i aquests, malgrat continuen simulant que els desagrada l'impost (pura escenificació) no estan ja tan descontents ara que saben que aquests doblers els tornaran a caure a les seves butxaques. més o menys indirectament o que. Ara que han jugat fort i han aconseguit definitivament que l'enfocament de les inversions dels doblers recaptats amb el nou import s'hagin elaborat en clau turística i no en clau de conservació mediambiental. I el nom ja ho deixa clar: impost del turisme sostenible.

I perquè no i sense embuts ni manies una taxa per a la recuperació mediambiental, per a finançar la recuperació i conservació del patrimoni i a compensar els impactes del turisme i l’activitat urbanística associada? Perquè tanta por, a reconèixer i denunciar, ara des de les institucions, la pressió del lobby hoteler? Perquè ara, des del poder, el que s'ha de fer és intentar «callar-lo»? Perquè ara fa por l'argument de la minva de turistes, en unes illes més que saturades, amb una economia plenament arterialitzada que es menja el territori i les persones i les deixa sense possibilitats de futur més enllà de «servir» al turista, amb uns recursos naturals al límit i despersonalització i desvinculació cada vegada més grossa de la seva pròpia identitat derivada de la turistització de totes les activitats i els racons de l'illa?

El carrer va exigir un canvi en la manera de fer i entendre la política a les passades eleccions i les institucions han de ser una eina per aquesta transformació que ha de capgirar la realitat social, econòmica i ambiental d'aquestes illes. Els partits que ara les ocupen no poden permetre's instal·lar-se en les dinàmiques de la política convencional. Cal una política rupturista, exercida des de la convicció i des de la legitimitat d'uns resultats electorals que deixaven clar que la societat ha madurat i vol reapropiar-se del seu futur. És la clau d'aquestes eleccions passades, és la clau d'aquesta gran oportunitat que tenim ara i que no podem deixar passar. 

 

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xec, fa mes de 8 anys

Heu de ser més vius i contextualitzar:

És l'ara, és el moment, no és una altra sensibilitat ni manca de valentia. És que NO HI HA DOBLERS i hi ha més necessitats que mai. I també és el moment de la TRANSPARÈNCIA.

Què vol dir això? 1) que no poden tancar-se a emprar els duros només amb una cosa, perquè esteim espremuts i en estat crític.
2) que les coses s'han de fer BÉ perquè no és com antany que si al final no es feia exactament el que havies dit, tampoc no cantava tant. O és que totes les inversions es van fer en aquell moment exactament tal com s'havia dit? Idò ara es volen curar en salut i no posar-se en problemes per al futur.

Pel que fa als diferents tipus d'allotjaments, crec que sí que caldrà trobar formes d'enfortir aquells que generin més riquesa pel poble, que fomentin la distribució d'aquesta riquesa i que siguin generadors de llocs de feina digna.

Valoració:0menosmas
Per Jeroni, fa mes de 8 anys

És collonut haver de sofrir aquesta genteta que ni s'ha llegit els objectius de l'impost. On diu que se pagarà la política turística? No diu clarament que es dedicarà a inversions mediambientals principalment? I lo pitjor tots aquests voltors, suposadament d'esquerres, que s'afuen tot d'una que poden al Govern meam si el podem desgastar un poc més.. Jo convocaria eleccions demà mateix i que governin PP i C's, i a disfrutar.

Valoració:-1menosmas
Per Jaume Payeras, fa mes de 8 anys

Tomeu, l'articulat de l'Impost ho diu clarament: es finançaran les polítiques turístiques del Govern...
Em sembla impresentable introduir un nou impost només per finançar la política turística, això sí, camuflant l'impost com a ecològic.

Valoració:3menosmas
Per Tomeu, fa mes de 8 anys

I això altre?

"Hi ha més diferències respecte a l’ecotaxa del 2001?

Sí, aquestes:

- L’Impost del Turisme Sostenible inclou habitatges que compleixen requisits de la llei turística, i l’ecotaxa no.
- L’Impost del Turisme Sostenible distingeix entre temporada alta i temporada baixa, i l’ecotaxa no hi distingia.
- L’Impost del Turisme Sostenible inclou els creueristes, els allotjaments rurals i agroturismes regulats mitjançant la llei agrària. L’ecotaxa no els incloïa.
- Pel que fa a les finalitats, a més del que ja hem dit, l’Impost del Turisme Sostenible també hi inclou l’impuls de projectes de R+D+I que contribueixin a la diversificació econòmica o relacionats amb l’àmbit turístic, la millora de la formació i la qualitat de l’ocupació del sector turístic. L’ecotaxa no els incloïa."

Valoració:0menosmas
Per Tomeu, fa mes de 8 anys

Això que he llegit és cert o no?
(http://www.mespermallorca.cat/actualitat/article/impost-del-turisme-sostenible):

"És cert que l’ecotaxa del 1r Pacte de Progrés era més mediambiental que el futur Impost del Turisme Sostenible?

No és cert. De fet, el futur Impost del Turisme Sostenible tindrà un caràcter mediambiental més clar: perquè de les finalitats descrites, la primera és la “protecció, preservació i recuperació del medi natural, rural i marí”.

I també perquè l’ecotaxa aprovada l’any 2001 preveia invertir en zones turístiques sense que aquestes inversions estiguessin vinculades al foment del turisme sostenible, i ara sí que s’hi vincularan."

Valoració:0menosmas
Per jbm, fa mes de 8 anys

Bé Margalida.
Tanta de sort que tenim el GOB.

Valoració:8menosmas
Per Tomeu, fa mes de 8 anys

No hi ha res que m'embossi més que sentir una cosa per aquí i una altra diferent per allà. He llegit el que dius i també el que diu el govern. I en principi em crec el govern. Hauríes d'explicar-te millor si vols que un com jo et doni la raól

Valoració:-12menosmas
Per Vaja, vaja, fa mes de 8 anys

Però si els hotelers no ho volen... què hi hem de fer? Qui vol agafar el brau per les banyes?

Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente