algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 13.38°
15°

Normalització lingüística a cost zero

Ahir mateix, l'STEI-i feia públic un comunicat on demana al Govern de les Illes Balears que modifiqui «amb caràcter d’urgència la Llei de la funció pública de les Illes Balears per tornar a exigir el requisit de llengua catalana a les distintes administracions de les Illes Balears».

Té tota la raó l'STEI-i i com diria en Joan Melià, «no passa d'hora, però...»

Sovint sentim a dir que els nous governants han trobat la caixa buida i no hi ha recursos econòmics per impulsar certes polítiques.

Hi ha una sèrie de mesures el matèria de recuperació lingüística, de cost zero, que es podrien implementar a partir d'avui mateix. Aquí n'hi ha cinc per començar:

1 - Estendre els requisits de coneixements de català a tots els llocs de feina vinculats amb l’Administració pública (directament o mitjançant empreses participades). Aprovar els perfils idonis i establir un pla progressiu d’aplicació.

2 - Assegurar que els càrrecs públics facin les intervencions en català.

3 - Acordar un pla entre totes les administracions públiques (o el major nombre possible) consistent a demanar als seus proveïdors que utilitzin el català en tot el procés de relació (presentació de pressuposts, factures, etc.) i en el producte (quan la llengua fa part del servei o del producte), i a prioritzar els proveïdors que més s’hi adaptin. Si les empreses, davant la demanda de clients significatius, s’adapten per poder donar els serveis en català (i s’hi acostumen), els ciutadans que ho vulguin podran accedir-hi més fàcilment.

4 - Promoure la cooperació, en matèria lingüística, amb institucions d’altres territoris de parla catalana.

5 – Fer que IB3 compleixi amb el seu mandat fundacional que és el d'ajudar al procés de normalització lingüística. Cal recordar que tenim les pel·lícules i sèries doblades a la nostra llengua a cost zero.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Idò sí, fa mes de 8 anys

El feixisme no té res a veure amb el pancatalanisme. Fins quan haurem d'aguantar les teves insidioses paraules, indigne "Dignitat"?

Valoració:6menosmas
Per Mallorquins ////, fa mes de 8 anys

L'administració i el govern poden fer molt per promoure la nostra llengua.

Però la millor promoció la fas tu, fent visible sa nostra llengua, parlant-la i escrivint-la arreu de Mallorca, xarxes socials, cartells, etc...

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente