nubes dispersas
  • Màx: 15.4°
  • Mín: 7.22°
11°

El CEDAW

La Convenció sobre l'eliminació de totes les formes de discriminació contra les dones coneguda com a CEDAW, Committee on the Elimination of Discrimination against Women, fou aprovada per Nacions Unides el 1979, ratificada per 187 països, el 96% dels existents, entre aquests l'Estat espanyol que la va ratificar el 1984- publicada al BOE el 21 d'abril d'aquest any.

Té un Protocol facultatiu ratificat per l'Estat espanyol l'any 2001, que permet a persones o associacions elevar al Comitè CEDAW denúncies per violació de la Convenció, quan no trobin al seu país tutela judicial o administrativa ràpida i efectiva i al Comitè obrir d'ofici un procediment d'investigació per violació greu o sistemàtica de la Convenció.

L'any 2014 la CEDAW condemnà l'Estat espanyol per no protegir una dona víctima de violència i la seva filla,de set anys, que fou assassinada pel maltractador en una de les visites pautades pel règim de separació. N'Àngela Gonzàlez, la mare, havia denunciat el seu ex-marit en 30 ocasions per amenaces i agressions i no volia que pogués veure la nina sense supervisió. L'agressor matà la filla i després es va suïcidar. L'Estat es va negar a complir el dictamen de l'organisme de Nacions Unides.

Aquests dies ha visitat Mallorca Alda Facio, reconeguda jurista i teòrica feminista nascuda a Costa Rica. Experta independent del Grup de Treball de Nacions Unides sobre la discriminació contra les dones en la llei i en la pràctica. Assessora permanent de JASS i fundadora del Women's Human Rights Insitute i la Fundación Justicia y Género. Des del 2005 és membre del Comitè Assessor per a l'Estudi en profunditat de la violència cap a les dones, fundat pel Secretari General de l'ONU.

Imparteix conferències i cursos sobre el treball de la CEDAW, destinats a universitaris, magistrats, juristes, parlamentaris, jutges.

Aprofitant la seva vinguda a l'Estat convidada pel CGdel Poder Judicial, ha vingut uns dies a Mallorca, on s'ha entrevistat amb la Directora de l'IBD i diputades del Parlament .

He tingut l'ocasió d'assistir a una trobada amb ella, organitzada per Finestra al Sud, d'Inca. Ens parlà del treball de la CEDAW i ens facilità l'informe d'aquest del proppassat 24 de juliol d'enguany, en la seva versió en anglès, sobre la situació a l'Estat espanyol. Ens contà les dificultats econòmiques d'aquest organisme, les retallades en els pressupostos que han patit, per la manca de finançament dels estats membres, per exemple el fet que l'informe no s'hagi traduït al castellà i es demana que ho faci l'Estat.

No hi ha espai suficient per comentar tot el contingut de l'informe. Constata les retallades en els recursos cap a les dones que han afectat la capacitat de l'Estat per desenvolupar polítiques efectives contra la discriminació. Recomana enfortir la coordinació entre les comunitats autònomes i l'Administració central, assignar recursos humans, financers i tècnics suficients adequats al seu mandat, i enfortir la cooperació i la coordinació entre els diversos organismes i les organitzacions de dones. (15 b),c)). Un exemple, només, de les 41 recomanacions que fa l'informe.

La trobada amb la sàvia Alda Facio ens serví també per conèixer el treball que estan fent les organitzacions feministes americanes, d'Hondures, Mèxic, Guatemala i altres. La lluita constant per la protecció de les Defensores dels Drets Humans, que treballen per fer visibles els feminicides i les desaparicions forçades.

Una dura realitat que no ocupa pàgines dels diaris ni dels telenotícies. Una lluita constant pels drets de les dones a tenir una vida digna, massa silenciada en els grans mitjans de comunicació. Una lluita de dones valentes que s'enfronten al poder establert, a la corrupció dels seus Estats, arriscant la seva pròpia vida.

Una trobada que ens mostrà que la lluita contra tota discriminació cap a les dones requereix la feina conjunta, dones de països del nord i del sud, del llevant i del ponent, en xarxa, sense barreres ni fronteres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.