cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 18°
18°

El vot MÉS útil

Mai he cregut en la teoria del vot útil, tot i que els grans partits i sobretot el partit majoritari de l'esquerra, en temps passats però recents del bipartidisme, n'han tret profit. Tot vot és útil en democràcia, perquè totes les opcions són vàlides. I totes haurien de comptar amb les mateixes oportunitats, però no és així: no ho és per una llei electoral que premia els peixos grossos, i no ho és per la mateixa filosofia que s'aplica al repartiment dels espais electorals en els mitjans de comunciació públics. I més enllà d'aquest polèmic repartiment on uns són omnipresents i altres només gaudeixen de segons de glòria, el paper que juguen els mitjans de comunicació privats i en particular les televisions privades estatals mai no havia estat tan determinant com en aquestes eleccions.

Però en qualsevol cas, com deia, tot vot és útil. I en aquesta ocasió MÉS encara, perquè jo trob que dia 24 no ens jugam molt: ens ho jugam tot. Perquè? Perquè prorrogar el que hem tengut amb Bauzá i els seus per quatre anys més no hi ha qui ho aguanti, directament. Ni psicològicament, ni socialment, ni culturalment.

Tot vot que pretengui canviar aquesta situació, per tant, per mi és un vot útil. I que no ens enganin: n'hi ha que parlen de canvi, però allò que volen és un viratge encara més a la dreta del partit en el poder, com és el cas de Ciutadans, creats amb l'objectiu d'apuntalar el PP. La resta, els grups d'esquerres, tots parlen, parlam, i proposam canvi, en major o menor mesura.

En qualsevol cas, el vot MÉS útil per mi el 24M és el vot per MÉS per Mallorca, i aquí van alguns motius:

- perquè vàrem ser els primers que ens vàrem posar les piles arran de la mobilització del 15M, i amb la creació de MÉS vàrem posar en pràctica un intent de nova política;

- perquè el canvi gros que necessita Mallorca serà fruit d'un procés de canvi des d'abaix, poble a poble i barri a barri, i no de grans lideratges televisius;

- perquè defensam una Mallorca millor des de Mallorca, amb els peus i la mirada posats aquí, i no a Madrid ni a unes altres eleccions: el 24 aquí s'eligeixen les persones que han d'ocupar ajuntaments, consells i govern autònom;

- perquè a la vegada que feim coses noves, disposam d'un gran bagatge d'experiència política i de gent solvent i compromesa, a tots els nivells, a totes les candidatures de MÉS;

- perquè som els únics que tenim clar que si guanyam, i hi ha majoria suficient, és per constituir un govern d'esquerres, i que mai no servirem perquè tornin governar ni Bauzá ni el PP;

- perquè per tenir incidència i pes polític en futurs acords (i aquí tothom haurà de pactar en aquest nou escenari) necessitam que les urnes ho avalin amb molts vots per MÉS.

Hi ha encara més motius, per exemple: ni ens anirem de puticlubs com han fet altres amb els doblers del poble, ni convertirem la política en un puticlub. Per això i perquè indignar-se no basta, el vot MÉS útil d'aquí a tres dies és el vot per MÉS. 

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per A.M., fa mes de 8 anys

El que ens hem de preguntar és, Ses Balears han anat millor amb el govern del PP ? Jo crec que no inclus ha empitjorat molt en general.
Per tant no hi ha altra alternativa que votar al màxim els partits de casa i rebutjar al màxim els partits centralistes espanyols !
Sempre hi haurà algun consens en temes pressupostaris, llengua i altres que no siguin tan perjudicials com els actuals.
Difícilment podem anar pitjor, eh ?

Valoració:2menosmas
Per Xec, fa mes de 8 anys

@arítjol

El Pi deu defensar la llengua a Mallorca, d'on no hauria d'haver sortit el regionalisme mallorquí. Ja són ganes de baratar d'un dia per s'altre es país només per fer un partit que tregui vots a totes ses illes. Què ha passat? idò que fora de Mallorca, evidentment, no ha trobat bon regionalisme mallorquí i s'ha hagut de conformar amb peces com en Sintes, que vol transformar Menorca en Eivissa en matèria de model turístic (!!!!). Clar que ell ho veu des des punt de vista des 4 que es fan rics i no veu que de pobres, a sa Pitiüsa major, n'hi ha com pertot on han passat es polítics que serveixen únicament ses grans fortunes. O és que per ell els eivissencs són sa família Matutes, no en coneix més.

Pel que fa a sa defensa de sa llengua, n'hi ha prou que cerqueu la pàgina de facebook del Pi de sa capital de Menorca. Arítjol, t'avís, mira-ho assegut si tens entès que el Pi és tan de fiar com Més en matèria lingüística. I reconec que sí que a Mallorca existeix aquest regionalisme mallorquí més conservador, però a Menorca aquesta idea de regió balear no existeix en un bon sentit.

A Podemos prest li passarà com al PSOE i IU, que es trobaran amb ses contradiccions de pretendre defensar els interessos dels ciutadans illencs sense perjudicar els interessos electoralistes des seu partit a nivell estatal. Un drama que de ben segur no ens trobaríem si no visquéssim un procés electoral autonòmic, d'illes i de municipis immersos en un magma mediàtic estatal, que no té en compte gens ni mica es problemes i interessos específics de ca nostra. I és que tant PSOE com IU com Podem podrien donar suport a bons governs i bons consells, però només si són liderats per candidatures que no hagin de mirar per fites que, per ells, són més importants.

Un exemple: Si hi hagués 15 diputats de partits autòctons compromesos amb aconseguir un finançament just sí o sí, i hi hagués 15 diputats més d'altres opcions (5, 5 i 5; 8, 5 i 2, o sa suma que sigui) que comparteixen bona part del programa i ideologia de l'opció autòctona, amb l'avinentesa que el govern defensarà els compromisos més importants de totes les candidatures progressistes, de ben segur que hi podria haver un govern contundent a s'hora de defensar es ciutadans illencs. No seria el mateix donar suport des de sa minoria a una reclamació des partit majoritari des govern, que liderar aquesta reivindicació que incomoda el partit a nivell estatal.

Ara, si tenim com sempre un partit, o partits, amb seu a Madrid, liderant el pacte, què passarà? Que sa reivindicació serà ridícula comparada amb sa pressió que aquests partits senten des d'altres territoris per mantenir sa nostra espoliació. Així que sí, ens urgeix animar a votar opcions sense dependència a partits que fan feina per obtenir vots a territoris molt més importants per ells.

Dit açò, David Abril i Biel Barceló van gestionar penosament els conflictes de les primàries. Anim al 100% a votar-los perquè no ens podem permetre perdre representants, i un resultat excepcional no amagarà que cal fer una reflexió profunda per evitar que una altra vegada hi hagi gent votant sense il·lusió, amb el cor dividit i sabent que no s'ha fet el que s'havia de fer.

Valoració:2menosmas
Per jajajajaj, fa mes de 8 anys

Abril, que no te enteras, chaquetero.
Los Mallorquines no votamos partidos pancatalanistas

Valoració:-10menosmas
Per arítjol, fa mes de 8 anys

En aquest moment el vot útil són els partits MES i PI compromesos amb la terra, les persones, la llengua i les bones pràctiques.
El PP, C´s i Podemos són més del mateix, com seguir com fins ara.
Votam partits de ses Balears, no espetenyols.

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente