algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 19°
26°

Des de la distància

Com es veu, Mallorca, des de la distància? Des de dalt d’un avió, Mallorca encara es veu prou verda, la Serra escarpada, els ametlerars sembrats, les albuferes, i entre mig, les autopistes i urbanitzacions que, com nafres, la deformen: estries de lletjor, perquè com més lletja sigui Mallorca, manco es farà estimar. Aquest és el seu pla: que no l’estimem.

Però, i de més enfora: com és veu, Mallorca? Enguany, a Belfast, he pogut conèixer com veu Mallorca la gent de fora, com és coneguda la nostra illa des de la distància. A Belfast he conegut catòlics i protestants, unionistes i nacionalistes, lleialistes i republicans, gent de classe treballadora i professors d’universitat, gent jove i vells; també he conegut i he fet amistats d’altres països, de Polònia, d’Espanya, d’Euskal Herria. Gent diversa amb interessos diversos, de cultures i opinions, però tots, tots, tots, coneixen Mallorca pel mateix: aquell lloc on anar-hi una setmana com a molt, a un preu molt barat, a prendre el sol, sortir de festa i emborratxar-se. Això és Mallorca, myfriends. I no parlem d’Eivissa!

Les Balears, fins i tot pels republicans irlandesos més aguerrits, veterans de l’IRA inclosos, no deixen de ser les “Spanish islands”, com les Canàries, on hi fa bon temps, l’alcohol és barat, s’hi menja paella -o això creuen ells- i la festa hi és garantida. Molta de la gent que ve de turista cada any a Mallorca, al seu país són activistes amb consciència nacional, social, ecològica i política en general, persones implicades, com les que he conegut aquí a Irlanda del Nord, en diverses causes, moltes de les quals em seria ben fàcil simpatitzar-hi, i que lluitarien en totes les seves forces si al seu país s’hi fes el que s’ha fet a Mallorca; tanmateix, tot això no importa a l’hora de comprar el billet cap, no compta, no existeix. Pels europeus, les Illes som un autèntic forat negre de farra descontrolada i alcohol barat on descansar-hi fins i tot les consciències més profundes i els desitgs més nobles. Som el lloc més barat on qualsevol europeu, del nivell cultural que sigui, hi ve a cagar tan com pugui, a fer qualsevol cosa que mai per res del món faria a ca seva. Som la versió Mediterrània de la Cuba de Batista. El femer d’Europa.

Un punt de vista xocant me’l va donar una al·lota alemanya que vàrem acollir a casa fa uns dies, a través de la web anomenada Couchsurfing (allotjament altruïsta a qui ho demana; és estrany que la FEHM no hagi demanat al Govern que ho prohibeixi). Quan li vaig demanar si havia estat a Mallorca, em va dir que sí, però que no li havia agradat gens. La raó: massa gent. “Massa alemanys”, em va dir, “massa turístic”. No és la primera persona que m’ho diu, que no li agrada Mallorca precisament, per ser el que és: un femer bulliciós de gent ociosa. Tot i el paisatge, tot i els monuments, tot i la nostra riquesa cultural, el que és conegut internacionalment de Mallorca és que s’hi pot fer de tot i no té conseqüències. No hem sabut vendre res més, i som el que venem: la marca turística del bordell més al sud d’Europa.

Molts dels que ara vénen a no fer res o no fer res de bo, gent amb estudis, amb interessos, amb consciència, estic segur que gaudirien de Mallorca si sabessin que se’n pot gaudir: si fóssim capaços de donar a conèixer el patrimoni cultural i natural, la història, la llengua, i per què no, la nostra situació singular dins Espanya -com ja comença a ser coneguda la situació de Catalunya-. Gent que apreciaria Mallorca pel que és, i no per la imatge de xabacaneria internacionalment famosa.

Des de la distància, Mallorca es veu totalment desdibuixada, i com a mallorquí, sovint fa vergonya constatar, als ulls d’Europa, amb què ens hem convertit. Canviar-ho ha de ser un imperatiu immediat del nou govern, per dignitat, per orgull i per higene.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xoriguer, fa mes de 8 anys

@pepet
La realitat és tossuda i, per molt que ens vulguem convèncer nosaltres mateixos que Mallorca no és el que es descriu a l'article, sols cal sortir al carrer i anar a passejar per Magaluf o S'Arenal, sense anar més lluny, i observar l'amarga realitat El mal ja està fet i em tem que ja no té remei possible, però no és d'ara, no. L'any 1975 parlava amb un empresari alemany i va sortir el nom de Mallorca: "Ah, Mallorca, -exclamà- el paradís de les vacances barates!".

Valoració:3menosmas
Per tomeu clotell, fa mes de 8 anys

Totalment d,acord amb n,Amadeu.
Ja fa un parell d,anys que visc a Alemanya, i aquí el primer que et diuen quan comentes que ets de Mallorca és ,,Ballerman,,.
No és gens estrany vegent el model turístic q hem cultivat: turisme de platja, hotel tot inclòs, alcohol barat.
Si ho haguessim fet be avui seriem un desti de luxe, per que la illa es guapissima (de cada vegada menys)... pero no ha estat així, hem volgut fer molta doblers aviat i sense pensar en el futur. Ens hem.convertit en el burdel del sud.

Fa molta vergonya.

Valoració:2menosmas
Per pepet, fa mes de 8 anys

Amadeu, rei meu, no més has parlat amb un parell de caps de fava. No treguis conseqüencies. Mallorca no és això. Encara que pareix que a tu t'agradaria que quan millor pitjor. La puta dreta, ja se sap.

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente