algo de nubes
  • Màx: 13°
  • Mín: 11°
12°

Un full de ruta per a l’Orquestra Simfònica

“No teníem cap projecte col·lectiu, cap confiança els uns en els altres.” L. F. Cèline.

A inicis del 2012 la continuïtat de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears va ser posada en qüestió pel govern del Partit Popular. Els músics sortiren al carrer. Aconseguiren suports d’artistes d’arreu de les geografies i una massiva resposta de la ciutadania. No es tractava, sols d’una demanda laboral o corporativa de la nostra institució musical de referència. El concert de reivindicació programat al Born va ser una festa. Quan va acabar, el públic no parava d’aplaudir d’entusiasme i joia. I, més enllà del disgust o la perplexitat, la incredulitat o la ràbia per la infame iniqüitat, quedava la felicitat i el goig en què, amb la música, tots ens havíem trobat. I crec que això és el que la nostra societat no estava disposada a deixar-se arrabassar.

Amb tot aquest suport els músics aconseguiren redreçar la situació. Però, amb quines conseqüències? Què ha anat passant aquestos anys? Amb quins problemes es trobaran els nous gestors? Els pressupostos de l’Orquestra s’han vist disminuïts dràsticament. L’intent d’internacionalització de l’anterior director, Josep Vicent, de portar músics d’arreu del món, va ser constantment boicotejat i acabà amb el seu maquiavèl·lic acomiadament. I l’única sortida internacional: un concert a Madrid! El músics han patit una rebaixa salarial de més del 7 %. Moltes baixes no són cobertes. Hi ha constants retards en el pagament de les nòmines. La seu de la Simfònica no reuneix les condicions tècniques per a realitzar els assajos, s’ha de llogar una sala i no hi ha cap pla per trobar una seu definitiva. Malgrat que Manacor ha estrenat un auditori magnífic i molt ben gestionat, no es programen concerts –és a dir, es desatén una gran part de la població- per rivalitats de partit. La gerència va proposar un canvi legal i deixar de ser Consorci Públic per ser Fundació. Als estatuts publicats al BOIB els darrers dies de 2014 apareix un canvi substancial de patrons. Només hi figura el Govern. No figura ni el Consell de Mallorca ni l’Ajuntament de Palma, que aportaven quasi un 60% del pressupost, tot i que al menys a la web encara hi són. En quina situació ens trobem? Com afectarà això al finançament i a la programació?

Sort que l’Orquestra compta amb un magnífic equip tècnic i amb uns músics entregats i coratjosos. Els nous gestors hauran d’afrontar alguns elements bàsics de cohesió i dinamització. Des del meu punt de vista això passaria per: Estabilitzar la plantilla, que ha de cobrar les nòmines en temps i forma. Cobertura de les baixes. Programar els concerts de temporada i de música de cambra a la part forana de Mallorca (als auditoris d’Alcúdia, Capdepera, Manacor, o en concerts a esglésies i places) i a d’altres illes. Habilitar una nova seu. Revisió dels estatus de la Fundació, definició del patronat i consolidació pressupostària. Altres orquestres tenen un fort suport econòmic del Ministeri de Cultura a través de l’INAEM., per què no?

Què diuen, ara que és hora de presentar programes, les diferents formacions polítiques? MES, PI i PSIB fan propostes concretes sobre l’Orquestra Simfònica. Es reafirmen en la necessitat de consolidar-la pressupostàriament, presenten propostes per a una nova seu o per la creació d’unes beques per a que els joves músics s’incorporen a l’orquestra. I intenten tractar la qüestió dins el complex i estimulant marc de la formació reglada, el conservatori, els centres educatius, les bandes de música, els festivals, les corals, etc.

Però no tots els partits són igual, com sovint es diu per desprestigiar l’activitat política. UPyD diu literalment “hay un exceso de orquestas”. Ciudadanos, al seu programa estatal, ni en parla d’orquestres, ni conservatoris, ni de música. Podem, pel que ens han avançat, tot i fer-se ressò de moltes qüestions musicals, no concreta cap mesura explícita per a la Simfònica. Però el que no sabria com qualificar, vostès mateixos, és el programa del PP, actuals patrons de l’Orquestra, els qui disposen d’informació de primera mà i els que haurien de voler continuar amb la gestió i fer propostes concretes. Al programa de Palma, Marga Durán diu: “Apoyaremos una mayor presencia de la Orquesta Sinfónica de les Illes Balears en la programación cultural de Palma.” Que és com no dir res. I, sols la programació? Ja s’han despenjat de la gerència i el finançament? I Maria Salom, pel Consell de Mallorca? Res. I José Ramón Bauzà, pel Govern. Res! Res de res. Ni de l’Orquestra, ni de conservatoris, ni de l’ensenyament, ni de les bandes de música o les corals, ni dels festivals, ni de la indústria discogràfica, ni de la música popular. Ni de la música. Sense projecte col·lectiu no podem confiar.

Doncs, alerta: alguns No són Simfònica

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per "Els ladins mos roben", fa mes de 9 anys

Fora subvencions de totes castes.
Fora demanar subvencions.

Primer manca sebre quant costa aquesta orquest(r)a?

Demana donacions an els aficionats a la música com se fa a tot el món o se hauria de fer.

Tota activitat elitista la han de pagar els que poden pagar.

Tota activitat popular la pot pagar el mercat.

Valoració:-2menosmas
Per Maties, fa mes de 9 anys

Article molt ben plantejat i molt necessari. Cal que el debat polític se centri en les qüestions concretes, també en el camp cultural.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente