algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
23°

Heu vist com no parlen ara de ‘libre elección’ ni de TIL?

Quan els ultranacionalistes que ocupen el Consolat començaren a desplegar el programa de sabotatge contra la llengua pròpia de les Balears, no ens cansàrem de dir i de repetir que el darrer maldecap que tenien la immensa majoria dels qui els votaren no era l’odi contra la primera cosa que hem après a la vida, i que l’hem apresa de les nostres mares, que és la llengua.

Amb la maniobra amb què volien segregar els alumnes a les escoles per motius de llengua i, de rebot, veure-hi els mallorquins reduïts i reclosos dins miniaules que fessin de gueto a cada escola, maniobra que anomenaven ‘libre elección’, tingueren un fracàs sonat que no s’esperaven de cap manera. Un tir per la culata que els va deixar en ridícul i que els va fer pegar de carabassot contra la paret de la dura realitat: no els votaren perquè exterminassin la llengua oficial, pròpia, històrica, natural, estatutària i constitucional de les Balears.

Estupefactes i incrèduls davant la crua realitat mallorquina i balear, realitat que no té res a veure amb la fantasia virtual a partir de la qual la FAES els dicta i els imposa les quimeres ultranacionalistes de l’Aznarísimo, decidiren venjar-se del fracàs de la ‘libre elección’ amb la imposició del TIL, sense preparació prèvia de mestres ni d’alumnes per a estudiar assignatures senceres en anglès. Aquell nyarro va dur per conseqüència la manifestació més multitudinària de tota la Història de les Balears, una imponent mobilització de masses entusiastes en defensa de la nostra llengua, de la nostra escola, i de tres dècades de consens lingüístic que ha suposat el Decret de Mínims. La fermesa amb què els professors, els alumnes, els pares, les mares, els sindicats i tot el món de l’ensenyament ens agermanàrem i ens alçàrem, han fet anar en orris l’intent d’assalt a l’escola mallorquina i balear. No han aconseguit enganyar ningú amb la tapadora del ‘trilingüismo’, un concepte en què no han cregut mai si tenim en compte que, tot d’una que entraren, l’eliminaren desesperadament de l’únic lloc on n’hi havia, que era al les emissions cinematogràfiques de la IB3, per imposar-hi el monolingïsme espanyol del temps d’en Franco. Ben igual feren amb el bilingüisme com a requisit per fer feina a la funció pública, que eliminaren per imposar-hi la llengua de l’estat com a requisit i reduir-hi la llengua pròpia de les Balears com a simple mèrit. Tot un exemple de la ‘neutralidad lingüística’ que ara tenen barra de predicar!

I qui ens confirma, per si encara hi hagués cap dubte, que no els votaren per l’ odi paranoic contra la llengua que, durant vuit segles, generacions i generacions de mallorquins i de balears hem après de les nostres mares, padrines i repadrines? Ells mateixos: reparau com ara procuren reprimir-se aquest odi fins passades les eleccions. Reparau com amaguen tant com poden l’obra estrella de la legislatura. Si tinguessin una sola enquesta, per petita que fos, que els insinuàs que l’odi al català els dóna vots, actuarien d’aquesta manera? No ho paga respondre!

S’acosten les eleccions. Els 120.000 manifestants que plantàrem cara a l’antimallorquinisme més furibund tenim l’obligació de fer memòria, de no badar, de fer votera a tots els familiars, a tots els amics, i a tothom qui coneguem que no compartesqui el nacionalisme exacerbat que hem patit aquests quatre anys. Tenim un deute amb els docents, que tants de doblers perdren de la seva butxaca amb la gran vaga en defensa de la nostra escola i del nostre país. Tenim un deute amb els Jubilats per Mallorca i amb en Jaume Sastre, que, amb llurs vague de fam, marcaren una fita en la Història de Mallorca i de les Balears i ens donaren una lliçó de coratge civil, de fermesa de conviccions i de patriotisme. Corresponguem-los així com toca tot aquest temps preelectoral. Facem memòria, molta de memòria. I escampem-la a les totes!

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Marcel Bonveí, fa mes de 8 anys

Qui estim Mallorca vota partits Mallorquins, que depengan dels mallorquins!!!

Defensam la nostra economia, sanitat, educació i lo nostro votant partits Mallorquins que no madrileños!

Valoració:0menosmas
Per jaja jajota, fa mes de 8 anys

Cierto, ya nadie habla del TIL. Ahora todo el mundo habla de la futura mayoría absoluta de ERC en Baleares.

Valoració:-1menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 8 anys

Per cert, que si: que en Baussà n'ha parlat ja de TIL. Ja ha dit que l'imposarà si torna a governar.

Valoració:0menosmas
Per @mare PPera, fa mes de 8 anys

Sí que la tenim, la solució: a cada terra, escola en la llengua de la terra.
El dia que els ePPañyolistes imposareu el TIL a Madrid i a Castilla Lamanxa, ja en parlarem a ca nostra.
Començau a predicar amb l'exemple o callau!

Valoració:4menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 8 anys

A tots aquests que flastomau contra els "pancas" i deis defensar el "mallorquí"... què sou, lingüistes experts tots? Què en sabeu de munyir indiots per sa cresta? Què en sabeu de què és mallorquí i què no ho és, si l'escriviu cadascú com li surt d'allà, i el que més escriviu sol ser el castellà?

Tots els idiomes tenen una versió acadèmica, començant per aquest que coneixeu tan bé, el castellà. Decidiu voltros quins idiomes les han de tenir i quins no?

Au, a ficar-se amb les versions acadèmiques i dialectes de totes les altres llengües.

Per cert, la vostra "gramàtica" no era tal, era un glossari per castellanitzar mallorquins.

Valoració:2menosmas
Per Jo som mare, fa mes de 8 anys

I no m'he agermenat en cap de voltros. Se seguira xerrant de TIL fins que no trobeu una solucio millor, què ja la teniu?

Valoració:0menosmas
Per Bernat Socies, fa mes de 8 anys

En Jaume Font del PI ja ha dit que no pactarà mai amb el talibà madrileny pels seus atacs i menyspreus a la llengua dels mallorquins.
Amb qui pactarà? Amb Podemos? Amb ciutadanos? Amb el PSOE? Amb Més?
Ho té cruu aquest immigrant mallorquinòfob per tornar a governar.

Valoració:3menosmas
Per Cagarel·la, fa mes de 8 anys

En el PP hi ha nirvis, molts nirvis.
Una nirviada.

Valoració:9menosmas
Per korkito, fa mes de 8 anys

tic tac, tic tac.

no habrá suficiente madrigueras donde esconderos, fachitas...

Valoració:0menosmas
Per immigrant, fa mes de 8 anys

Pagaré l'immens deute que tinc amb Jaume Sastre anant a votar i convidant els meus coneguts a anar-hi també.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente