algo de nubes
  • Màx: 20.14°
  • Mín: 13.46°
19°

Cruïlles de la història

Podria estrenar-me com a col·laborador d'aquest mitjà amb un falsament modest “m'ha tocat escriure”, però trob improcedent iniciar la relació amb els lectors mentint-los. No m'ha tocat escriure al dBalears.cat, és un orgull llargament anhelat poder formar part de la insigne llista d'articulistes amb els que ha comptat aquesta capçalera. Ara me ve al cap l'irrepetible Nadal Batle, aquell lúcid bastidor de la UIB, un home compendi de la brillant i transgressora genialitat excèntrica que només pot créixer a Felanitx. Quan el Rector hi escrivia, el diari es deia Diari de Balears, una publicació que el Grup Serra va començar a imprimir en la única llengua pròpia de les Illes Balears transformant l'antic Baleares. Nascut l'any 1939 com el que ara diríem una joint venture entre en Joan Verga i Falange Española, el Baleares ha anat adaptant-se als nous temps com a paradigma del que hauria estat desitjable més àmpliament. Un diari franquista, finançat per Joan March, és ara la capçalera digital en català de referència pels defensors de la nostra identitat i és editat per una associació sense ànim de lucre, Ona Mediterrània.

Tal dia com avui de fa 78 anys, els feixistes afusellaven Emili Darder i Cànaves, el darrer batle republicà de Ciutat. D'entre els llegats que ens deixà Darder, voldria dur-ne dos a rotllo.  Per una banda, la ignomínia que suposa l'ocupació per part de l'exèrcit espanyol de la que casa del batle assassinat.  Per altra banda, un article publicat l'any 1917, “Amor a Mallorca”. Aquest text em fou recordat fa poc per explicar la força impulsora de l'acord entre el Grup Serra i Ona Mediterrània per tal d'assolir l'acord del que és fruit aquesta nova etapa de l'emblemàtica capçalera periodística.

Me recorr un calfred quan pens com un 24 de febrer, aniversari de l'assassinat del darrer batle republicà de Palma, puc iniciar la col·laboració al dBalears.cat, l'any del tri-centenari de l'abolició de les institucions democràtiques pròpies del Regne de Mallorca i que, curiosament, coincideix amb la celebració dels tres-cents anys de la Capitanía General de Baleares, comandament de l'exèrcit que encara avui ocupa la casa d'Emili Darder. Com canvien tant unes coses, mentre d'altres romanen encallades en el passat més ranci.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per doc, fa mes de 9 anys

Aquest pic hem d´aconseguir canviar realment ses coses. Ben prompte es poble tindrà sa paraula, es ses municipals.
Garrotada en es gonellisme-foraster, mentres anam a Votar lo Nostro.

Valoració:6menosmas
Per Biodramina, fa mes de 9 anys

El ejército español, sobre todo los primeros dias del alzamiento, se debía al gobierno legítimo, o sea que era republicano.
Si acaso, los que entraron en casa de Darder, eran militares sublevados y/o falangistas.
Decir que el "ejército español" asesinó a Darder, sólo puede deberse a dos causas:

-Ignorancia supina.
-Manipulaciones tendenciosas.

Elijan ustedes mismos.

Valoració:0menosmas
Per Ratatata, fa mes de 9 anys

fixau Ariza.....
Aixo es un monotema aburridisim.

Valoració:-4menosmas
Per Àngel Camarassa, fa mes de 9 anys

Considerar que el no pensa com tu és un feixista és fruit ja no d´un infant sinó d´un curt de gambals. I ja se sap el que no empra el llenguatge amb precisió sol desqualificar perquè llur caperrí no abasta més enfora del discurs televisiu.

Rafael Sánchez-Mazas mereix respecte literari però en Jaime biodramina -que no deu conèixer ni Madrid- és senzillament una criatura colonitzada per les tvs madrilenyes i llurs llocs comuns. Ho dic perquè n´hi ha que creuen que només per a ésser falangista ja no se pot fer res de bo; i no és cert un falangista pot ser inclús brillant.

Mira de travessar el bassiot Jaime biodramina.... prova de llegir la contrarevolució espanyola perquè aquest fet s´esdevé sempre seguit.

Valoració:6menosmas
Per Jordi, fa mes de 9 anys

Benvingut, Pep!
El dBalears.cat creix a les totes.
El teu nom honora el Diari i la Pàtria.
Com demostra el teu repàs a la història del nostre diari, allò que compta no és d'on venim, no: allò que compta és de cap a on anam.
Aquest Diari n'és tot un exemple.
Un honor tenir-t'hi!

Valoració:7menosmas
Per Jaume, fa mes de 9 anys

Va saliendo más gente que abraza esta forma de pensar. Pronto seréis una docena.

Como en sus inicios, el Baleares sigue representando la doctrina peninsular antimallorquina. Antes Madrid, ahora Barcelona, pero siempre repudiando lo que somos y hablamos los ciudadanos de esta paciente tierra. Su principal valor (además de lo recreativo) es dar a conocer lo que se enseña en las escuelas para ver si se cambia a los menores, ya que los adultos seguimos ajenos a los sucesivos fascismos.

Valoració:0menosmas
Per Àngel Camarassa, fa mes de 9 anys

24 canonades des de Portopi celebren aquest article. Uns paràgrafs ben escrits que recorden la història d´aquest rotatiu illenc. Trob encertat citar que l´exèrcit de Samsueña o Konilòsia disposi en propietat la casa del batle Darder. Les armes en contra de la constitució dels records, els desnonaments en contra de les famílies, la precarització davant la infinita successió de beneficis transnacionals.

Cada vegada que escriuen en contra de les legítimes aspiracions d´una ciutadania catalana illenca dic, és hora d´exercir el vot. Na burgesia alemanya no tolerarà assassinats com el d´en Darder dins una Europa en crisi. Endavant sense por amb vots davant els insults.

Valoració:8menosmas
Per Flors i violes, fa mes de 9 anys

Ei Biodramina, no te posis gelós, tu fa molts anys que coLlabores i també ho fas molt bé.

Valoració:9menosmas
Per Biodramina, fa mes de 9 anys

Enhorabuena.

Empleando expresiones tendenciosas como "ejército espanyol", en lugar de "sublevados" , "rebeldes" o "nacionales", que es lo correcto, tienes el futuro garantizado en este prestigioso diario.

Y así lleváis 30 años en Coñalunia.

Valoració:-2menosmas
Per Bartomeu Llompart, fa mes de 9 anys

Emotiu article. M'ha agradat!

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente