algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
19°

Cristòfol Soler

L’expresident del Govern de les Illes Balears Cristòfol Soler s’ha donat de baixa del Partit Popular, amb data u de setembre. El PP, des del meu punt de vista, ha perdut un dels personatges més destacats del partit durant les darreres dècades, un home de seny i un intel·lectual destacat, a més d’un polític mereixedor de tots els respectes. En Cristòfol Soler no ha estat un polític provincià ni regionaler, sinó una persona d’àmplia mirada. Trobam en ell, per exemple, un europeista convençut. I això ja el converteix, de bell principi, en una rara avis. Hi ha pocs polítics baleàrics que tenguin gaire interès en qüestions europees, i ell és un d’aquests pocs. Partidari de la construcció d’una Europa més unida, més sòlida i amb més poder, que vagi construint-se com a realitat polític en detriment dels vells esquemes jacobins i d’iniciatives caòtiques i poc articulades, ha treballat perquè les Balears participin activament en la construcció d’aquesta Europa unida.

Que en Cristòfol Soler no sigui regionaler, perquè no és una persona provinciana, no implica, emperò, que no es tracti d’un regionalista convençut. I, a més a més, d’un regionalista a l’europea, d’una persona que vol més poder per a les regions, per poder fer possible el lema de la Unió Europea, d’unitat en la diversitat. Perquè aquesta diversitat es pugui mantenir, les Illes Balears hi han de ser, han de continuar existint, i han de poder continuar mantenint els trets específic que les caracteritzen: la llengua, la cultura pròpia, l’orgull de país… Una cosa i l’altra no es troben barallades en absolut, sinó que són completament coherents.

El seu regionalisme, el seu autonomisme, no li va facilitar a Cristòfol Soler, de fer una llarga carrera com a líder del Partit Popular a les Illes Balears. Ben al contrari, va fer, durant escassament un any, un pols fantàstic amb el seu partit, lluitant per una autonomia no només nominal per a les nostres illes… i el va perdre. Per això la seua presidència va ser efímera. Però pens que va deixar marca. I va permetre que la gent conegués els seus coreligionaris per les actituds que varen gastar en aquell moment històric concret.

Per què se’n va, en Cristòfol Soler, del Partit Popular? Pens que exactament per les mateixes raons que un vint per cent dels seus votants ja se’n varen anar les passades eleccions al Parlament europeu. Soler, a la carta que ha adreçat a Rafel Torres, amic seu personal, president de la junta local del Partit Popular d’Inca i batle de la ciutat, afirma sofrir “una incomoditat cada vegada més evident sent militant del PP. Considera que “la meva sintonia amb l’actual direcció ha esdevingut gairebé nul·la”. I en deixa ben clara la causa fonamental: “un enfrontament acarnissat envers la nostra cultura, la nostra llengua i, en general, un menyspreu als elements identitaris del nostre país”, en definitiva, segons ell, envers el que dóna sentit al nostre autogovern.

L’expresident del Govern de les Illes Balears ha verificat en primera persona i per experiència directa que els actuals governants de les Illes Balears, del partit en el qual ell havia militat fins ara, no són partidaris de l’autogovern de les Illes, són contraris a l’Estatut d’autonomia, estan en contra de l’autonomia. És a dir, són contraris a les lleis que tan emfàticament diuen defensar.

A tot això, Soler hi afegeix: “no crec que internament hi hagi voluntat de redreçar aquestes polítiques”. Constata que els dirigents del PP treballen no per construir l’autonomia de les Illes Balears, per redreçar el país, per promoure la llengua catalana i la cultura pròpia de les nostres illes, per sostenir la nostra economia o per defensar la nostra gent. Quin sentit té, idò, treballar per la cosa pública dins un partit que ens és radicalment contrari com a comunitat humana?

Per totes aquestes raons, en Cristòfol Soler deixa el PP. És una pèssima notícia per al Partit Popular. En José Ramón Bauzá, al capdavant de la nau que s’enfonsa, prefereix mantenir les seues dèries i enfonsar-la abans que redreçar el rumb i posar-hi una mica de seny. Mala notícia per al PP, però també mala notícia per al conjunt dels ciutadans de les Illes Balears, perquè, des de la seua discreció i honestedat, en Soler diu que se’n va a casa. Esper que, si més no quan hi hagi un lapse de temps per enmig, s’ho pugui repensar.


Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Vilera, fa mes de 9 anys

Molt bon article, Bernat Joan. Jo entenc que en Soler decideixi abandonar la política de partit, però sempre anirà bé comptar amb les seves opinions, perquè van molt bé a una part d'electorat conservador que ara ja no pot votar PP.

Valoració:0menosmas
Per lepe, fa mes de 9 anys

El de Lapolla a Lepe. Per avall.

Valoració:-12menosmas
Per Aquí en català!, fa mes de 9 anys

Compatriotes:

Que no ens imposin, també en aquest fòrum, el LEPE (Lengua Española Propia de España...), també conegut a l'Aragó amb el nom de LAPOLLA (Lengua Aragonesa Propia de Otros Lindos Lugares de Aragón...) *. Deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en "la llengua cooficial distinta del català" ** i si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari o, dit d'una altra manera, no permetem que ningú -evidentment mal educat- pugui considerar el català com inútil i innecessari ni que pugui prescindir d'aquest idioma en el territori on és l'única llengua pròpia.

*S'ha d'advertir que aquestes denominacions no són un menyspreu a la llengua castellana ni tampoc als espanyols en general, sinó un "homenatge" adreçat només als espanyols que, avui (2-9-2014), continuen anomenant el català com -i això no és broma- LAPAO (segons ells: Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental).

**Un altre "homenatge", aquest pic a en Rafel Bosch que va utilitzar aquesta fórmula per tal d'amagar el nom de la nostra llengua.

Valoració:13menosmas
Per arrauix, fa mes de 9 anys

Pues tu opinión no concuerda con la mia. Es una vergüenza que este elemento, siempre en un papel doble y emboscado, se haya ido "motu proprio" cuando tendría que haber sido expulsado hace más de 20 años. La coherencia de este inquero ha sido forrarse a cuenta del Partido Popular. A estar en el Partido Popular, nadie te obliga; ahora bien si una cosa no te gusta lo prudente es largarte cuanto antes mejor, o ya no entrar. Yo no entraría en determinados partidos ni que me cargasen de oro. Podría mentir por mera conveniencia, pero mi corazón nunca estaría con ellos. Otros caso más. Jamás seré de un determinado equipo de fútbol de Palma. Jamás y lo juro por lo más sagrado. Al tal Soler tanto le daba ocho como ochenta con tal de que el sobre no faltase a fin de mes. Ahora será elevado a los altares por el catalanismo depredador y radical. Que, por cierto, el solo nombre de Partido Popular les da sarpullidos. ¿A qué viene tantas vueltas de botafumeiro?. Arruix

Valoració:-3menosmas
Per tudons, fa mes de 9 anys

Potser tard, però a la fi consequent. Sobretot per la manca de " voluntat de redreçar aquestes polítiques” del PP. Semblen que les coses a ses Illes comencen a dreçar-se un poc.
Força Llengua, força Lo Nostro. Fora es PP !

Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente