Diada per la Llengua

Milers de persones omplen a vessar Santa Maria per a cridar ben fort: «Sí a la llengua!»

El president de l’OCB reclama un gran acord de país, de totes les forces democràtiques i de la societat civil, a favor de la llengua

Milers de persones han omplert de Plaça Nova de Santa Maria per a dir 'Sí a la llengua!'. | Foto: dBalears

TW
0

Milers i milers de persones han respost aquest dissabte a la crida de l’Obra Cultural Balear (OCB) i de Joves de Mallorca per la Llengua (JxLL) per a celebrar la Diada per la Llengua. Han estat milers per manifestar el seu compromís amb la nostra llengua i cultura i reclamar al Govern que rectifiqui les polítiques regressives contra la llengua catalana.

La reivindicació l’ha plasmat el president de l’OCB, Antoni Llabrés, que en la seva intervenció ha apel·lat a la necessitat d’un gran acord de país, de totes les forces democràtiques i de la societat civil, a favor de la llengua. Llabrés s’ha referit a la situació complicada que viu el català, a Mallorca i a les Illes Balears, i ha reivindicat el dret dels mallorquins «de poder viure en català a casa nostra», que se’ns respectin els drets lingüístics que tenen els parlants de qualsevol altra llengua i, sobretot, que no ens els trepitgi un Govern que té l'obligació estatutària de garantir-nos-els.

Llabrés ha demanat al Govern de Marga Prohens que abandoni «la confrontació lingüística», en referència directa a les decisions polítiques regressives que s’han pres en aquests dos anys de legislatura, especialment, les que afecten l’àmbit de l’educació, amb el pla de segregació lingüística, o a la sanitat pública.

Notícies relacionades

El president de l’entitat ha reclamat polítiques lingüístiques de promoció de la llengua en tots els àmbits, especialment, en l'acollida i la inclusió lingüística i cultural dels milers de nouvinguts que cada any arriben a les Balears. Segons Llabrés, el Govern de Prohens pretén «arraconar la llengua, destruir la memòria democràtica i devastar el territori», en una Mallorca saturada i massificada, immersa en un «procés suïcida» que ens condueix cap al col·lapse i que posa en perill la nostra continuïtat com a poble.

Per part seva, Josep Buades, portaveu de Joves de Mallorca per la Llengua, ha defensat que els joves tenen un compromís amb el català, amb la terra i amb el futur. Segons el portaveu, el jovent vol «un canvi de model turístic, econòmic, social i mediambiental» alhora que ha reivindicat que aquesta transformació és «imprescindible per aspirar a la plena normalització de la nostra llengua i a un futur digne pels mallorquins». «Cridam fort que ja ben és hora de canviar el rumb», ha assegurat.

Després dels parlaments, s’ha celebrat una acció col·lectiva guiada Joan Carles Palos Nadal on s’ha demanat al públic assistent que aixeques uns mapes de Mallorca. Finalment, han interpretat La Balanguera Victorí Planells i Natalia Tascón.

La Diada per la Llengua d’enguany ha conjugat el to reivindicatiu amb el lúdic, que ha consistit en una ballada popular multitudinària que s’ha perllongat durant més de 6 hores, en què sis destacats grups de música popular, Ramellets, Càrritx, Esclafits i Castanyetes, Al-Mayurqa, Sarau Alcudienc i Es Revetlers, han actuat a la Plaça Nova de Santa Maria oferint un espectacle vibrant als milers d’assistents que hi han participat.

Punt de vista
Miquel Ripoll

Sí a la llengua!

Miquel Ripoll

La Diada per la Llengua d’enguany ha tornat a ser una demostració de força. Milers de persones han omplert la Plaça Nova de Santa Maria per a reivindicar el català i exigir al Govern de Marga Prohens que aturi els seus atacs a la llengua pròpia. La presidenta ha d’escoltar el carrer, la veu de la gent, i deixar de festejar amb els ultres que només volen liquidar tots els nostres trets identitaris. És ben hora que els catalanoparlants puguem fer ús de la nostra llengua en tots els àmbits i és ben hora que les institucions ens protegeixin els nostres drets lingüístics. Així, només puc sumar-me al lema de la trobada d’enguany com un crit de lluita: «Sí a la llengua!».